Tarta cu branza si afine

Dupa cum va spuneam, am inceput sa explorez blogosfera culinara americana in cautarea de noi retete culinare, care de care mai interesante. Prin cautarile mele haotice am dat de un super blog (happyhomebaking), plin de retete culinare usoare, majoritatea ilustrate, blog de pe care am adaptat si reteta de tarta cu branza, iaurt si afine. V-am zis ca am luat un kg de afine, din care am mancat vre-un sfert, apoi am facut gem de afine, tarta cu afine si niste waffe cu afine, pe care vi le pun zilele astea.

Ingrediente:
– 150 gr de biscuiti graham
– 80 gr de unt
– o cana de afine (200 gr)
– o cana de iaurt (cana de 250 ml)
– 250 gr de mascarpone
– un plic de gelatina
– o esenta de vanilie
– 50 gr de zahar pudra vanilat

Ostilitatile au decurs rapid: am maruntit biscuitii graham cu ajutorul robotului de bucatarie, apoi am topit untul, le-am amestecat si am pus compozitia intr-o forma de tort, cu peretii detasabili. Cu degetele sau cu o spatula (recomand calduros degetele) apasam compozitia si o nivelam pe fundul tavii. O dam la rece pana cand preparam crema.

Crema e jenant de simplu de preparat: mixam mascarpone (care trebuie sa fie la temperatura camerei) cu zaharul pudra, pana cand obtinem o crema pufoasa. Incorporam apoi iaurtul, esenta de vanilie si gelatina topita. Despre gelatina am tot vorbit: dizolvam continutul plicului de gelatina in 2-3 linguri de apa rece, o lasam 5 minute sa se umfle, apoi o mutam intr-o cana de metal si o incalzim pe foc, pana se topeste, fara a fierbe (puteti vedea cum se prepara gelatina in reteta video de la tarta cu branza si capsuni). Crema astfel obtinuta se toarna peste blatul de biscuiti. Presaram deasupra afinele si dam la rece 2 ore.

A iesit… de vis! Nu pentru ca am facut-o eu, ci pentru ca tarta asta e perfecta pentru vara: dulce, dar nu prea, racoroasa si usoara, un desert numai bun dupa o salata light. Sa o incercati, nu o sa va para rau! Aaaa, am decis ca data viitoare sa dublez cantitatea de crema, ca sa fie un tort si nu o tarta, pentru ca a avut un succes nebun.

Stiu ca v-a placut tarta cu branza si afine, asa ca va rog sa o votati si sa-mi lasati un comentariu. Pentru a primi retete noi in e-mail abonati-va la feed si vor fi trimise automat de fiecare data cand le public pe blog.

36 Comments

  1. Anonymous

    hello,
    nu gatesc de foarte mult timp de aceea te rog sa fi putin mai explicita in unele retete, ex: mascarpone (chiar nu am mai auzit si nici nu stiu ce e), si daca se poate sa imi raspunzi. multumesc.
    cat despre retete sunt extraordinare.am inceput sa gatesc de la tine din 'meniu'

  2. Amalia

    Foarte faina Teo si eu vreau sa fac un tortulet cu afine :)… cat despre blog minunat, eu am ochit painicile cu usturoi ! pup!

  3. lacrima

    Buna Teo..cu permisiunea ta am sa te adaug blogurilor mele preferate. Mi-ai redeschis apetitul pentru blogareala. Multumesc

  4. Anonymous

    Uau, arata bestial:) Fug in piata M. Viteazu sa cauta afine si ma apuc de treaba! Felicitari Teo, esti minunata.Gatesc dupa retetele tale si tin sa-ti multumesc pentru ajutorul pe care mi-l dai, eu fiind incepatoare in ale bucataritului:) Toate cele bune!

  5. andreea_m

    Vai tu Teo inca o reteta din categoria celor cu branza, febletea mea…….merci mult, trebuie sa o incerc neaparat…
    Apropo, azi fac cheese cake, normal ca nu ma pot satura de ea ;))

  6. Anonymous

    Buna, Teo.
    Nu am mai intrat de mult timp prin bucataria ta, dar retetele au venit pe mail cu promptitudine.
    Legat de tarta cu afine… de-aia te iubesc eu pe tine. cu tine orice reteta pare simpla si realizabila. si nu doar pare, chiar este. mersi pt acest blat din biscuiti. atit de simplu si la indemina… cine nu are o Teo, sa isi faca rost. multumesc ca faci aceasta treaba minunata si ca impartasesti retetele tale cu noi. va pup cu drag si pe tine si pe Luca. Violeta

  7. Anonymous

    Arata foarte bine!
    Nu sunt de acord cu mascarpone(are multe E-uri)!
    A se folosi branzica dulce da vaca!

  8. Anonymous

    te salut Teo!
    Nu am mai scris de ceva vreme comment-uri, dar de intrat am mai intrat sa vad ce mai este nou. Am fost si plecati un timp in vacanta.
    Tarta arata minunat si este asa de usor de facut…
    Sper ca esti bine impreuna cu ai tai.
    Te pup cu drag!

    Liana M.

  9. Virginica Maria

    arata foarte bine….trebuie sa fie foarte gustoasa…yummy

  10. fratilor, ma doare mintea cand vad cat sunteti de comozi, ma refer in primu rand la ala care a bagat primu comentariu aci, dar nu numai… tot citesc de cateva luni comentarii de pe blog si raman socat de fiecare data.

    lenea asta daca ar durea cred ca ar rasuna muntii si vaile de urletele voastre. n-aveti pic de bun simt si/sau respect fata de ce face femeia asta aci.

    nu stii ce e ala mascarpone, cauta nene pe google ca de aia s-a chinuit americanu si rusnacu sa-l faca, gasesti resurse aproape infinite, cu explicatii mura-n gura, cu poze, cu tot tacamul.

    sa va fie rusine!

  11. Anonymous

    Revin cu intrebarea: te rog poti sa-mi spui de care biscuiti graham sa cumpar( mai exact de unde?)
    Multumesc.

    P.S. am gasit un link cu etichete pentru borcane: http://adelirose.free.fr/download/liste.php
    sper sa-ti foloseasca.

    Daniela

  12. florina

    Bonjur le tarta ces't excelont,formidablle,paroll je et me copine am fost inpresionate un gust bueno,rafina ces't superbe le felicitarile moa.

  13. florina

    a fos o tarta grozava mie si prietenei mele ne-a placu gustos si delicios.

  14. Va multumesc pentru comentarii si pentru aprecieri 🙂 Ama, imi era dor de tine! pupici multi!!

    Mascarpone este o crema de branza, prietenul google va lamureste cel mai bine 🙂 il gasiti in hypermarket, in acelasi frigider cu smantana si branza de vaci.

    Tudor, no comment…daca spuneam eu acelasi lucru, eram rea :))

    Biscuitii pe care ii folosesc ei sunt graham varsati, la kg, de la alimentara. Puteti folosi si biscuiti ambalati, DIGESTA, dar sunt mult mai scumpi, nu merita.

  15. cristinag

    oare chear se poate folosi si cu branza de vaca dulce cum a spus cineva mai sus, is tare curioasa

  16. Cuba, Lacri, Violeta (esti o scumpa_, Liana, Daniela (mersi pt etichete), Florina, va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase…ele ma fac sa continui treaba aici 🙂

    Asta cu mascarpone si E-urile a fost chiar hilara. Care e-uri? Acidul citric? E unul dintre cei mai raspanditi aditivi alimentari…o sa imi spui ca e cancerigen, nu? si aerul pe care il respiram cum e? :)) hai sa fim un pic seriosi.

    Branza de vaca se poate folosi insa nu are aceeasi textura, tarta nu va fi la fel de buna, etc. Facti dupa bunul plac 🙂

  17. Anonymous

    Multumesc frumos pentru raspuns.
    Succes in continuare!

    Daniela

  18. Sorina

    superb

  19. Anonymous

    BESTIAL!!!DULCELE CU FRUCTE PROASPETE DE VARA SUNT O NEBUNIE.TARTA ASTA A FOST O BUNACIUNE.MULTUMIM PENTRU EA.FAM.TUDOSE.ELENA

  20. Binenteles ca nu mi-a iesit reteta, din vina mea desigur :(( . In loc sa citesc atenta despre prepararea gelatinei , eu am facut-o cum scrie pe pachet, am dizolvat-o si topit-o in 100 ml apa. Crema a iesit ca un sos moale…Mai am sanse sa se intareasca? Oricum aflu eu maine cand o scot de la frigider 🙁 .

  21. mda interesant dar trebuie sa mai si degustam ceva….. http://vandvin.ro/Producatori.html

  22. Anonymous

    Teo, am facut tarta, a iesit extraordinara.Prietenul meu a fost foarte impresionat, iar eu tin sa-ti multumesc pentru retetele delicioase care mi-au deschis apetitul pentru gatit!Va pup pe tine si pe bebe!
    Nico

  23. Anonymous

    Ce inseamna "EXPOLEZ"?????? nu am auzit asa un cuvant niciodata…

  24. am vrut sa zic "explorez" dar am gresit. merci pt ca mi-ai atras atentia, am corectat.

  25. Anonymous

    Sa va stric placerea de a minca aceasta tarta….? Sa nu v-o stric….? Mascarponele are cam 80 % grasime, e ca si cum ai minca unt cu lingurita. Eh, asta e, v-am stricat placerea acum….

  26. Anonymous

    doar 50 de grame de zahar?
    multumesc

  27. Anonymous

    nu vreau sa par o idioata din aceea care cauta nod in papura pentru ca te apreciez si ma bucur pt retetele faine pe care le expui aici, insa e a doua tarta care o fac de pe blogul tau si cred ca a iesit mult mai subtire decat a ta, si ma gandesc ca singura explicatie este aceea ca probabil tava mea are diametrul mai mare decat a ta. asa ca poate ar fi o idee buna daca ne dai si diametrul recipientului pe care il folosesti tu in reteta. Te rog nu o lua ca pe o rautate, pentru ca nu e… ia-o ca pe o critica constructiva iar pentru mine e doar o incercare de a realiza perfect retetele tale. 🙂

    //Claudia

  28. Bianca

    deci mascarpone nu e altceva decat o crema de lapte…si din moment ce faci o prajitura nuj daca te mai intereseaza asa mult ce grasimi sau calorii are inauntru….ptr.ca oricum e o prajitura,ce naiba…lasa-ti la o parte chestia asta cu caloriile pt.ca din cand in cand e bine sa mai sarim de la dieta,daca nu..ce sens ar mai avea sa prepar sau sa mananc ceva dulce,nu?…..

  29. Bianca

    apropo….superba reteta …eu deobicei pt.blat daca pot sa/i zic asa stau si prepar pasta de la crostata daca stii despre ce e vorba…dar asa mi se pare mult mai usor de preparat…felicitari!!!

  30. Delilah

    cu branza dulce secretul e sa pui cativa stropi de lapte si sa fie mixata vreo 4-5 min pana devine crema fina…e mai consistenta decat mascarponele si ii da o alta textura tartei.
    teo, bestial blatul….mie pana acuma la tarta mi se pleostea fiindca nu am reusit sa detin niciodata secretul aluatului, dar acuma e floare la ureche dupa ce am dat de blogul tau

  31. Anonymous

    Felicitari pentru acest blog, sunt cele mai bune retete….l-am descoperit de curand dar am incercat deja cateva retete printre care si aceasta minunata tarta, a fost delicioasa(chiar daca afinele au fost congelate) si foarte usor de preparat. FELICITARI TEO!!!!!! Claudia

  32. Anonymous

    Buna Teo,
    Tocmai am facut aceasta reteta,cu mici modificari..am folosit blat de tort in loc de biscuiti,nelamurirea e ca din momentul in care am adaugat iaurtul crema sa subtiat indiferent ca am adaugat si gelatina:(..a si desi am folosit mascarpone de la aceeasi firma pe care ai folosit-o si tu a mea are culoarea smantanii iar a ta e alba din cate observ,e vreun secret? 🙂
    Oricum multumesc,sunt sigura ca va fi suuuper gustoasa,abia astept:)
    Numai bine!
    Adriana

  33. Servus Teo,
    vroiam doar sa iti spun de tarta asta ce succes are p-aci, o facem foarte des, cand sunt afinele / zmeura etc in sezon si merge brici. Usoara, gustoasa, ieftina si mega buna 🙂

  34. Madalina

    Buna seara!
    Vroiam sa va spun ca site-ul este minunat.
    Am facut aceasta tarta si a iesit super buna doar ca am avut o singura problema…aici unde sunt nu am decat foi de gelatina si cred ca am pus prea putine ca nu sa "legat" foarte bine crema, a iesit cam moale.Ati putea sa imi spuneti cam cate grame de foi de gelatina sa pun ca as vrea sa o mai fac odata in acest weekend.
    Multumes mult si spor in continuare la tot ceea ce faceti bun!

  35. Salut Madalina 🙂 In general 6 foi de gelatina sunt echivalentul a 10g (adica 1 pliculet) si incgheaga cam 500ml de lichid 🙂 Sper ca ti-am fost de ajutor!

  36. Am facut si eu tarta de afine, e super gustoasa si mi-a iesit perfect. Am inlocuit biscuitii cu piscoturi insiropate si a functionat.
    Multumesc pentru aceasta reteta si pentru multe alte retete care m-au inspirat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.