Duminica am gatit impreuna cu mama reteta pe care o facea de cand eram mici. Initial, mama a facut compozitia pe baza de carne tocata cu care am umplut apoi diverse: vinete, dovlecei, gulii, varza noua, ardei etc. Dintre toate combinatiile, cel mai mult mi-au placut dovleceii si guliile umplute, asa ca a ramas una dintre retetele culinare de top la noi acasa.
Ingrediente:
– 4 gulii mari
– 3 dovlecei potriviti
– o ceapa mare
– 1 litru de suc de rosii
– 1kg de carne tocata
– ulei
– ardei gras (noi am folosit 1/2 ardei rosu si 1/2 verde)
– o legatura mare de marar
– condimente dupa gust (sare, praf de usturoi, piper, condimente pt carne tocata)
– o caciulie de usturoi
– 150gr cascaval
Curatam dovleceii si guliile si le scobim miezul, astfel incat sa ramana cam 1 cm de la margine. Pastram miezul legumelor fara a le amesteca.
Tocam ceapa si ardeiul gras cat de marunt, apoi impartim cantitatea de ceapa in 2 parti egale, si o punem la prajit in ulei in doua tigai diferite. Cand ceapa este calita, punem intr-una dintre tigai miezul de dovlecel si apoi, cand acesta se inmoaie, punem si carnea tocata.
In cealalta tigaie punem peste ceapa calita, carnea tocata, le prajim putin impreuna si apoi adaugam miezul de gulie. In fiecare tigaie punem apoi ardeiul gras tocat marunt si 1/4 din legatura de marar (o jumatate de legatura se pune in compozitie, cealalta in sosul de rosii). Condimentam dupa gust si lasam ambele tigai pe foc pana cand compozitia e gata.
Intre timp, preparam sosul: amestecam sucul de rosii, cu 1/2 din legatura de marar si usturoiul taiat felii subtiri. Condimentam cu sare si piper.
Cu compozitia de carne tocata, umplem dovleceii si guliile (cu umplutura de dovlecel, umplem dovleceii, cu cea de gulii… umplem guliile) le asezam intr-o tava, turnam peste sosul de rosii si apa cat sa ajunga la nivelul legumelor. Dam tava la cuptor la foc mediu, 30 de minute, apoi scoatem tava, presaram dovleceii si guliile cu cascaval ras, si tam din nou tava la cuptor pentru alte 10 minute. Pentru ca noua ne place cascavalul mai rumenit, l-am pus inainte de a introduce tava la cuptor. Fiecare face dupa dispozitia de moment.
M-am temut, dupa ce le-am scos din cuptor ca iar nu apuc sa fac poze cu rezultatul final, asa cum am patit cu lasagna cu legume pe care am facut-o zilele trecute si care a fost devorata inainte sa-i fac poze, pentru ca nu era incarcat acumulatorul aparatului.
Oricum, sa stiti ca la fiecare reteta imi pun viata in pericol pentru ca “sacalii” vor sa guste tot si eu ii tin pe tusa pana trag 30 de cadre din toate unghiurile posibile. Cat despre guliile si dovleceii umpluti, le-am servit cu smantana si bineinteles alaturi de sosul in care s-au copt.
yamy, o bunatate
Stiam eu ca e cu grad mare de risc activitatea asta cu bucataria, dar nimeni nu ma crede.
si eu am gatit aseara, dovlecei si ardei umpluti, insa fara carne, am folosit ciuperci 😀 si imi mai place sa bat si niste oua peste, ca sa ii gratinez 🙂
arata bine mancarica voastra.
multumesc mult Teo … pt mine fiecare reteta care corespunde dietei (Atkins) mele este o minune … asa ca multumesc … abia astept sa o prepar …arata ffff bine … cred ca e si bun … o zi buna
cred ca e un adevarat chin ca in timp ce faci mancare sa stai sa faci poze…sa te mai gandesti la ce ai de facut si tot asa 🙂
Felicitari ! Un blog culinar reusit si cu multe informatii ! Incerc sa prepar azi dovleceii ! Am experienta destula in bucatarie dar nu strica niciodata sa incerci ceva nou sau diferit !
Draga Teo, am facut si eu aseara si a fost delicios! Nu am avut carne macinata, dar am taiat-o in bacati mici, n-am avut nici marar, dar am compensat cu condimente. A iesit incredibil de bun. Multumesc!
uite Teo, asa mi-a iesit: http://www.facebook.com/album.php?aid=204059&id=535088045&l=e1607cd850
Multumesc!
Alina, arata excelent dovleceii 😀