Buni… cum sa n-o iubesc pe Buni cand aproape toate amintirile mele de cand eram copil o includ? Cum sa nu imi doresc sa gatesc impreuna cu ea prajiturile pe care le mancam in copilarie si sa imi aduca aminte, ca si madlenele lui Proust de o lume mai buna? Si cum sa nu imi dea lacrimile cand citesc reteta de baigli dupa scrisul bunicului meu, omul pe care, fara dubii, l-am iubit mai mult decat e legal 🙂 De asta am facut reteta de Baigli, ca sa imi aduc aminte de ei, de bunicul meu, de tatal meu care a plecat, acum 15 ani in Postul Pastelui, intr-un loc mai bun si ca sa nu uit sa o iubesc pe Buni in fiecare zi.
Ingrediente pentru baigli:
– 1 kg de faina
– o cana (250 ml de lapte caldut) + 100 ml de lapte pt nuca
– o cana de untura
– 200 gr de zahar pt aluat + 250 gr de zahat pt nuca
– 800 gr de nuca macinata
– 5 oua
– coaja de lamaie
– 2 esente de vanilie
– 2 esente de rom
– 25 gr drojdie proaspata
– 2 galbenusuri pt uns rulada
Amestecam faina cu ouale, 100 gr zahar si untura. Separat, in 250 ml de lapte caldut, punem drojdia si 100 gr zahar, amestecam bine si o turnam peste faina. Framantam un aluat elastic, care se desprinde usor de pe peretii vasului. Nu se lasa la dospit, ci se imparte in 5 parti egale. Din fiecare mingiuta de aluat se intinde o foaie de circa 20 cm lungime.
Separat, preparam nuca: amestecam 100ml de lapte cu 250 ml de zahar si esenta de rom, apoi le punem pe foc si cand sunt caldute si zaharul aproape topit, punem si nuca, amestecam bine. Cu aceasta compozitie de nuca ungem foile intinse, lasand cca 1 cm de margine. Rulam apoi foile, presand bine, astfel incat sa nu ramana bule de aer. Le inchidem bine la capete, le ungem cu cele 2 galbenusuri (cu ajutorul unei pensule) si le coacem in cuptorul incins la foc mediu initial, apoi, dupa ce se rumeneste putin, la foc mic. Timpul total de coacere difera de la cuptor la cuptor si de la gusturi la gusturi (in functie de cat il doriti de rumenit). Eu l-am copt o ora fix.
Imi cer scuze ca pozele nu sunt foarte artistice, insa am taiat rulada cu nuca la repezeala, inca fierbinte, ca sa va arat cum arata. Revin cu poze mai ok dupa Paste, cand incepem oficial prajiturile.
P.S. Baigli cu mac se face fix la fel 🙂 Daca doriti, puteti pune si mai putina nuca, noua ne place asa, cu muuulta nuca. Mi-am adus aminte de prietenul cel mai bun al bunicului meu, Nenea Ghita, care ii zice ruladei “prajitura 99% nuca” 🙂
Asta inseamna ca s-ar folosi 800gr mac?
Am uitat ca mai vroiam sa intreb ceva. Se poate inlocui cu ceva untura? de mult vreau sa fac aceasta reteta dar nu am de unde sa iau untura…Multumesc!
in cel mai rau caz poti s-o inlocuiesti cu unt, dar cel mai bine, prajesti fleica de porc si faci si jumari si untura. vezi reteta de aici daca vrei sa faci cu mac, atunci sa folosesti exact aceeasi cantitate de mac, cat ai folosit si nuca 🙂
Tocmai am terminat de uns cu ou ruladele si astept sa le pun la cuptor 😀 eu am combinat nuca cu macul si a iesit delicioasa compozitia. Sa vedem daca si produsul final e la fel de grozav… Nu am avut untura si am folosit unt numai ca am pus putin mai multa pt ca m-am gandit k untura e mai consistenta 🙂 revin peste o ora cand vor fi gata…poate reusesc si o poza. Ps:am pus muuuulta nuca dupa sfatul tau:P
Vai doamne!!!e prima data cand citesc blogul tau.Te-am votat pe gustos.ro.Sunt la serviciu si de o ora de cand tot citesc(nu mai ma satur) balesc intruna.Daca eram gravida avortam.Sunt suuuuuuper tari retetele,mai ales ca eu sunt la inceput de cariera in arta gatitului.Nota 20!Pentru sfaturi,retete!!!Raluca
undura se poate inlocuii cu margarina unirea. iese foarte buna
Pot sa va dau un sfat, daca doriti. ,Am facut si eu acesti cozonaci si au iesit f. buni, ai mei nu s-au crapat. Daca puneti deasupra lor hartie de copt udata putin cu apa,inainte de a fi introdusi in cuptor, acestia nu vor mai crapa.
Eu am folosit margarina Unirea in loc de untura.
ce cantitate de drojdie se pune si de care praf sau proaspata?
Am impartit, coca in 3, si mi-au iesit 3 cozonaci minunati! Nu stiu ce mi-a s-a intamplat, norocul incepatorului, har divin,habar nu am oricum nu-mi mai bat capul cu asta dar vreau sa-ti spun ca am scos din cuptor, 3 cozonaci, umflati, pufosi, cu aspect lucios, ce mai… de sta si cofetarul in coada! Cozonacul cu muuulta nuca este desertul meu favorit!
Vreau sa-ti multumesc tie, pentru minunea ce s-a intamplat azi la mine in bucatarie!
Claudia
este preferata sotului meu dar nu am gasit reteta pana acum.Multumita tie am s-ai fac o surpriza.Am observat in-truna din fotografi un borcan cu coaja de lamaie.as vrea sa stiu daca se pastreaza la frigider si daca se adauga vreun conservant.I-ti multumesc inca o data pt reteta de baigli.
S-a mai intrebat de un "anonim" ce fel de drojdie ati folosit (uscata sau proaspata) si CAT??? Niciunde in ingrediente nu scrie cata drojdie se foloseste…
Am folosit un cub (25gr) de drojdie proaspata. Am modificat si in ingrediente.
HRISTOS A INVIAT!Teo unde se pune esenta de vanilie? in aluat sau in nuca? Aseara am facut baigli dupa reteta ta si mi-au iesit destul de bine!Sunt primi cozonaci facuti de mine,asa imi plac si mie cu muuuuulta nuca,mi-au ramas lipiti ochii de ecran cand i-am vazut.Cautam o reteta de cozonac initial,dar baigli sunt preferatii mei(cei de casa)!Sunt foarte gustosi numai ca i-am copt la cuptor cu lemne si prima tura au iesit mai rumeniti!`Multumesc pentru reteta !
Ma bucur foarte tare ca ti-au placut! 🙂
Buna ziua Teo.am facut astazi ruladele,miau esit super!Ai mei au zis ca in aluat mai pot pune inca un pic de zahar.au esit foarte,foarte bune!multumesc mult pentu aciasta reteta!va felicit cu sarbatorile!sanatate si numai bine!:)
Salut, Larisa 🙂 ma bucur ca v-a placut si va doresc numai bine, si tie si familiei tale 🙂
E buna reteta. Am facut-o si mi-a iesit foarte bun. Ms 🙂
Teo , as vrea sa fac si eu baigli am facut pana acum 2 retete diferite de pe net au iesit acceptabile dar nu intratat ca sa repet experienta . Am niste nedumeriri : aluatul nu se lasa deloc la dospit ? Nici inainte de ai baga in cuptor? O alta intrebare painea graham e aceasi lucru cu painea integrala ? Pe aici nu prea gasesc ingredientele cerute in retete . Iti doresc succes in continuare , si sa ne delectezi cu cat mai multe retete delicioase .Pe youtube nu ai retete ?
Aduce bine cu invartita de la noi din Moldova, doar ca-s mai crescuti, pe cata vreme, invartita-i mai uscata la crusta si se asaza in tava rotunda, in forma de cochilie de melc;am sa incerc, de curiozitate, cred ca-s tare buni:)
cel mai bun baigli,mersi Teo