Pentru ca multi dintre voi m-ati intrebat ce inseamna “la foc mic”, “la foc mare”, “la foc moderat” …m-am gandit ca v-ar prinde bine acest tabel, astfel ca impacam si capra si varza, respectiv pe cei care au aragaz si cuptor cu gaz, ca si mine cat si pe cei care folosesc cuptor electric. O sa incerc sa revin si cu alte sfaturi de genul, care sa va faca viata mai usoara in bucatarie si sa va ajute sa puneti in practica retetele culinare preferate.
Pentru ca se apropie perioada Sarbatorilor si multe dintre retetele pe care le gasiti pe net sunt in engleza si au ingredientele masurate in unitati de masura americane, o sa revin zilele acestea cu tabele pentru astfel de ingrediente, daca sunteti interesati. Intotdeauna o reteta iese bine atunci cand ingredientele sunt masurate si potrivite cu exactitate.
Spor la bucatarit!
Buna. Am un cuptor pe gaz cu 8 trepte…stii cumva ce interval de temperatura corespunde fiecarei trepte?
Multumesc…si nastere grabnica si usoara!
si daca mai iei in considerare calitatea de ardere a gazului din zona unde locuiesti…uite se ingoasa gluma 🙂
Sunt multe variabile, intr-adevar, dar aici sunt date orientative 🙂
Sincer? habar n-am :)) in general cuptoarele merg de la 40-250 sau 50-300, acum nu as stii sa zic cu exactitate care nivel corespunde carei temperaturi. Daca nu scrie in cartea tehnica..ma tem ca nu te pot ajuta.
buna teo ma numesc gabriela si am dscoperit de putin timp blogul tau cautand o reteta de papanasi.vreau sa iti spun ca imi place la nebunie ceea ce faci si te felicit din toata inima .
Buna ziua, Teo!
Am copt blat de tort la cuptor pe gaz dar si la cuptor electric. Dupa mine, e mai bine la cuptorul cu gaz, numai ca am acces mai rar la un astfel de cuptor. Cum ar trebui sa procedez la cel electric sa fie rezultatul la fel cu celalalt? Precizez ca am copt la 200 grade la fiecare din ele. La cel electric se coace dar se face o crusta tare deasupra, nu e elastic cum e la cel cu gaz. Ai inteles ceva din ce-am vrut sa spun?
Multumesc de raspuns,
Camelia
Camelia, am inteles 🙂 eu zic ca nu trebuie tinut constant la temperatura de 200 grade. Cand il bagi la cuptor, cuptorul trebuie sa fie foarte bine incins si il tiila 200 de grade primele 10-12 minute, pana se prinde coca, apoi scazi la 180-185 si il lasi asa, la temperatura ma mica pentru a se coace uniform si a ramane elastic.
cuptorul pe gaz produce co2 si vapori de apa la ardere iar cel electic nu, de asta intr-un cuptor electric e indicat sa pui si o tavita de apa. (daca gresesc ma scuzati , asa am citit pe un alt sait, pentru ca eu sunt in cautarea unui cuptor si nu stiu ce sa aleg, electric vs gaz si ce marca)
Felicitari Teo pentru sait.
O zi buna!
buna ziua, am un cuptor electric, si la temperatura gradat d la 1 pana la 10… nu imi dau seama la cat sa pun sa fie bine, ma puteti ajuta ??
Salut. Pai depinde foarte mult ce vrei sa gatesti. La prajituri e ideal 180 grade, adica undeva la treapta 6 in cazul tau. Nu stiu exact care e temperatura maxima la care poate ajunge cuptorul tau (in general, la cuptoarele electrice, e undeva pana in 250 grade, dar se poate si mai mult sau mai putin), asa ca te rog sa te uiti in manul, poate scrie treapta 1=atatea grade, treapta 10=atatea grade si atunci iti va fi mai simplu sa te orientezi. Ce doresti sa faci la cuptor? Carne? daca da, ce fel de carne? Prajituri? Ce fel de? Ca sa stiu cum sa te sfatuiesc.
Raspunsul meu este la mai mult de un an de la intrebarea pusa de tine, dar abea astazi am citit-o, asa ca uite sfatul meu.
Cumpara-ti un termometru pentru cuptor, este util in multe situatii. Potriveste cuptorul pe treapta intaia, lasa termomestrul relativ la vedere sa poti citi temperatura, dupa cca. 10 minute vei capata rezultatul. Fara sa deschizi usa cuptorului, treci la treapta urmatoare si iarasi dupa cateva minute de asteptare vei avea raspunsul, iar asa pana la ultima treapta. Noteaza-ti toate rezultatele si fa-ti un tabel, pe care-l poti posta si pe blog, pentru prietenii cu acelasi tip de cuptor, care-ti vor multumi desigur.
Succes !
eu am un cuptor beko cu 12 functii si nu am facut pana acum cozonac. Daca a facut cineva va rog sa imi spuneti cum ati fixat temperatura
Multumesc
Buna, Magda. Eu coc cozonacul la 180 grade.
si ce functie setati, multumesc.
nu am inteles exact intrebarea…va referiti la cuptorul electric? sau?
Fahrenheit Celsius Treapta cuptorului
250°F 120°C Treapta½
275°F 135°C Treapta 1
300°F 149°C Treapta 2
325°F 162°C Treapta 3
350°F 176°C Treapta 4
375°F 190°C Treapta 5
400°F 204°C Treapta 6
425°F 218°C Treapta 7
450°F 232°C Treapta8
475°F 246°C Treapta 9
500°F 260°C Treapta 10
Buna,
Eu am un cuptor cu 3 trepte de caldura, pe gaz. Cozonacii la ce treapta ar trebui sa ii coc?
De copt imi ies, copti, frumosi, dar coaja este cam arsa. In alta ordine de idei, eu stiam ca initial temperatura trebuie sa fie foarte inalta si apoi se reduce si se coace la o temperatura constanta, potrivita. Primele 10 minute temperatura maxima, apoi potrivita. Cozonacii ii tin cam 40-45 minute la cuptor. Undeva gresesc si nu stiu unde. Multumesc, 🙂
Eliza
Am si eu o intrebare… cuptoarele pe gaz de la aragaze au o aerisire pt a mentine oxigenul pt ardere pe unde pierd caldura. Toata lumea zice de 250 grade … dar indroducand in cuptor un calup de plastic cu sonda de temperatura in el nu ajung sa depasesc temperarura de 180 grade. Oare cum as putea creste temperatura astfel incat sa pot depasi acea temperatura de 250 300 grade . Vreau sa folosesc cuptorul pt a recicla deseuri de plastic.
Imi pare rau, nu pot sa te ajut cu astfel de informatii. Incearca sa eii legatura cu alte persoane care fac acest lucru.
Buna! Am si eu un cuptor electric Light si nu stiu daca tava pt colectat grasimea trebuie scoasa sau nu atunci cand coc paine.Ma poti ajuta? In manual nu scrie .
Multumesc!
Salut. Daca nu este mentionat nimic in carte, probabil nu afecteaza cu nimic tavita respectiva.
intrebare de incepator 🙂
in cat timp ajunge un cuptor la 200 gr?
e un zanussi pe gaz, l-am pus la treapta 5 (care are si simbolul de pizza langa).
any educated guesses?
Din pacate nu te pot ajuta cu un raspuns, insa poate gasesti pe net cartea tehnica a cuptorului, in caz ca nu o ai.
Care este temperatura optima pentru sarmale intr-un vas de lut la un cuptor electric pentru un timp de 3 – 4 ore?
Multumesc,
Denis
Salut, Denis. Eu setez la 160C pentru 3 ore. Uite aici https://teoskitchen.ro/2010/12/sarmale-in-vas-roman.html
Buna,eu vreau sa cumpar un cuptor profesional pt cofetarie si stau in dubii:gaz sau electric?la blaturi de tort,foi,eclere trebuie multa precizie,mai ales ca nu e timp sa urmaresti coacerea,intre timp fac creme,decoruri,mai te uiti dar ca si precizie sa ai calitate in timpi rapizi ce este mai bun? Un Sirio 600 digital am gasit la un pret bun,o fi bun!cel pe gaz este mai scump dar imi doresc sa aleg pe cel care are randament mai bun! Ce sfat imi dai? Multumescc
Buna ziua, nu ma pricep la cuptoare profesionale, cred ca cel mai bine ar fi sa intrati pe forumurile de profil sau sa va adresati reprezentantilor care se ocupa cu asa ceva, sa va indrume in alegerea celui potrivit pentru dumneavoastra.