Sarmale in vas roman

Sarmale in vas romanDe cand am cumparat vasul roman am avut in minte reteta de sarmale, dar pur si simplu nu le-a venit randul pana acum. Insa am stiut foarte clar: daca le fac o data, nimeni nu o sa mai vrea sarmalele traditionale, fierte in oala. Si am avut dreptate! Sarmalele au iesit dementiale, deloc uscate, cum le-am banuit initial, insa foarte aromate. Si da, se simte foarte tare diferenta intre cele fierte in oala si cele coapte in vasul roman!

Ingrediente:

  • 4 kg varza
  • 1.5 kg carne tocata de porc
  • 200 gr orez
  • 3-4 cepe mari
  • ulei pentru prajit (100-150 ml)
  • 2 linguri boia
  • 500 ml bulion de casa
  • o cana de apa
  • sare si piper dupa gust, condimente speciale pentru sarmale
  • tije de cimbru si marar
  • 500 gr sunculita taraneasca afumata

Sa vorbim intai despre varza.

Mie nu imi place in mod deosebit varza murata, asa ca am folosit varza dulce. Am ales verze mici si nu foarte indesate insa foarte sanatoase. Le-am scos cu grija cotorul, folosind un cutit foarte bine ascutit, apoi le-am oparit intr-o oala mare, in apa cu sare. Cand apa fierbe, scufundam pe rand verzele si la lasam 7-10 minute, pana frunzele incep sa se desfaca de pe capatana. Apoi scoatem varza de la oparit si desprindem cu grija frunzele. Taiem nervurile mai groase, astfel incat sa avem frunze cat mai subtiti pentru sarmalele noastre. Nu imi plac sarmalele foarte mari, asa ca am taiat frunzele mari in doua.

Acum sa vorbim despre compozitie.

Puteti folosi si carne tocata amestec de porc si vita, insa va spun sincer ca sarmalele nu vor iesi la fel de suculente si gustoase. Am tocat ceapa marunt. Intr-o cratita mare, am turnat ulei cat sa acopere bine fundul cratitei si am calit ceapa. Cand ceapa a devenit translucida, am adaugat si orezul si le-am calit impreuna 2-3 minute, la foc foarte mic. Apoi am tras cratita de pe foc si am adaugat boiaua si am amestecat bine. Daca puneti boiaua cat ceapa este inca pe foc, riscati sa se arda si compozitia va deveni amara. Am pus apoi ceapa si orezul peste carnea tocata, am condimentat cu sare, piper, putin cimbru si o lingurita de condimente pentru sarmale.

In frunzele pregatite deja, am rulat sarmalele. Am pus o lingura buna de compozitie (mai mult sau mai putin, functie de marimea frunzei), apoi am impaturat 2 dintre colturi. Am rulat sarmaluta si am definitivat operatiunea impingand capetele frunzei in interior. E foarte important sa nu indesati foarte tare sarmalele, ca sa nu “explodeze” la fiert, pe masura ce sa umfla orezul.

Apoi, pe fundul vasului roman am pus crengute de marar si cimbru, apoi un strat generos de varza tocata si am acoperit totul cu cateva frunze de varza. Am asezat cu grija primul rand de sarmale si am presarat cimbru si marar uscat peste ele.

A urmat apoi un strat de felii de sunculita, apoi un alt strat de varza tocata si altul de sarmale. Peste sarmale am mai pus sunculita, varza tocata si bulionul. Am turnat o cana de apa peste toate si am dat vasul la cuptor. In cazul vasului roman, cuptorul nu se incinge inainte. Am lasat sarmalele la foc mic (160 de grade) vreo 3 ore si le-am verificat din cand in cand, am mai completat cu putina apa daca a mai fost nevoie.

Cam asa au iesit la final si noi ne-am bucurat foarte tare de ele. In plus, sunt primele sarmale in vas roman facute in casa noua. De fapt primul Craciun in casa pe care mi-am dorit-o atat de mult! Sa va fie de bine si poate la incercati pentru masa de Revelion!

16 Comments

  1. Anonymous

    Teo, cand ai pus vasul la cuptor, i-ai pus si capacul? Am facut si eu de Craciun, dar s-a evaporat toata apa si au iesit putin uscate.

    Patricia

  2. Alexiuss

    Teo, am si eu o intrebare: merg si sarmalele in foi de vita facute in vas roman? Ca alea de varza ma omoara la capitolul rabdare, si plus de asta, stau si ma intreb daca ar merge din alea de peste 😕 ; ca din iarna asta am renuntat la orice fel de carne, mai putin la peste…

  3. Anonymous

    Arata foarte bine, poate am sa le incerc si eu in vasul roman. Trebuie facut ceva special cu vasul inainte de a pune sarmalele in el? Auzisem ca trebuie tinut in apa sa traga cat mai mult lichid. Asa este?

  4. Sorina

    Un An Nou plin de bucurii!
    Cu mult drag,
    Sorina

  5. DiAnais

    Am incercat si eu sa le fac intr-un vas roman asemanator cu al tau. Nu mi s-a parut tocmai buna ideea pentru ca zeama tot dadea pe afara cand fierbea.de bune-s foarte bune, n-am ce zice. 🙂 Intr-un final am mai scos din ele astfel incat sa fiarba linistite dar ma gandesc sa investesc intr-un vas roman special pentru asa ceva…din acela ca o ulcica.

  6. Laura Frunza

    Eu de cand am oala de lut numai in ea fac sarmale, au un gust deosebit, nu se compara cu sarmalele facute intr-o oala normala. Doar ca fac mai multe decat de obicei ca sa umplu oala (nu ca asta ar fi un lucru rau)

  7. Anonymous

    Vasul roman se tine scufundat in apa sau umplut cu apa, cel putin 30 minute inainte de a gati in el. Astfel, nu trebuie adaugata apa deloc (sau foarte putin). Eu gatesc asa de 3 ani cu vasele romane si niciodata nu am avut probleme, adica sa imi iasa mancarea uscata sau sa dea apa afara.

  8. victoria

    Cateva sfaturi despre vasul roman, poate e cineva interesat. Eu las o ora vasul roman la inmuiat in apa rece, astfel se imbiba, nu trebuie sa adaug mult lichid, deci nu da pe afara. Vasul NU se curata cu detergent( data viitoare s-ar putea sa ai sarmale cu gust de detergent), se spala cu apa fierbinte si bicarbonat; dupa eu pun un pahar de otet alb si apa, capacul si la cuptor pentru 30 de minute. E ca nou. Cand vasul e uscat se pot pune cimbru, marar, chimen in el, pentru a il mentine bine mirositor, dar doar daca e intr-un loc uscat, altfel mucegaieste.
    Si, cum a spus Teo, abia dupa ce vasul e in cuptor se seteaza temperatura, altfel crapa vasul si pacat de sarmalute.
    @Teo
    Sa aveti, tu si cei dragi tie, un An Nou cat mai fericit si sa va bucurati de Luca. Toate cele bune si multumiri pentru toate retetele exceptionale pe care iti faci timp sa le imparti cu noi.

  9. Anonymous

    foarte bune teo,si da anonim trebuie tinut vasul in apa o ora inainte de a pune sarmalele…altfel risti sa se crape (am uitat si am patit) nu l mai am :(:(

  10. andreea

    da sint foarte bune sarmalele.si eu am o oala de lut/ies f f f bune sarmalele.incercati si voi.

  11. am si eu o intrebare..pot face sarmale la cuptor electric cu un vas de lut? l-am cumparat de la bicaz..cred ca stiti ..cam cum arata oala respectiva…si…cica..ar trebui s-o tin in apa o ora doua…e adevarat ?

    • da, si eu am tot cuptor electric si in el fac sarmalele in vas roman. Cat despre tinutul in apa, da, e foparte necesar, nu trebuie sarit pasul asta 🙂

  12. Andreea Calin

    Am facut si eu aceste sarmale si chair sunt bune si cev mai altfel decat cele normale. Mi se par mai lejere, parca nu cad deloc greu si nu sunt unsuroase deloc.

  13. cat timp se tine vasul in apa?
    multumesc anticipat

  14. Terente

    Hmmm, sarmale fara varza murata? Eu n-as mai da sfaturi si altora…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.