Din cand in cand, parca simt nevoia unui pranz mai special… parca nu imi arde de tocanite si mancaruri rapide, parca as manca ceva mai bibilit, mai complex si mai rafinat. Intr-o astfel de zi, am ales o reteta culinara absolut deosebita pentru mine – cotlet de porc umplut cu prune uscate, dam totul la cuptor si stropim cu vin, apoi asortam cu un sos de mustar… ce poate fi mai bun? Am vazut o varianta a acestei retete si intr-o revista (Bucataria pentru toti, cred) insa eu o stiam dinainte.
Ingrediente pentru cotlet de porc umplut cu prune:
– 6 felii de cotlet de porc
– un bol de prune uscate
– 100 ml vin alb
– 200 ml vin rosu
– sare, piper
Ingrediente pentru sosul de mustar:
– 2 galbenusuri
– o lingura de faina
– o lingura de mustar
– sare
– piper alb
– 2 linguri de unt
Precedura in sine e mai mult decat simpla: incepem prin a turna vinul rosu peste prune. Lasam amestecul in treaba lui pana cand ne ocupam de cotletele de porc, pe care le batem mar cu ciocanul pt snitele si le condimentam pe ambele parti cu sare si piper. Dupa ce am terminat rafuiala cu cotletele (dureaza 5-10 minute), scoatem prunele din vin si le asezam pe mijlocul fiecare bucati de cotlet, pe lung si apoi rulam coltetul. Fixam fiecare rulou cu sfoara. Puteti fixa si cu scobitori, nu zic nu, dar se desprind mult mai usor si in plus sunt greu de intors in tava.
Asezam rulorile de coltet umplut cu prune intr-o tava in care am pus o cescuta de ulei, apoi turnam este vinul (atat cel rosu cat si cel alb) si putina apa peste. Dam tava la cuptor, caca 30 de minute, pana cand rulourile sunt gata. Nu uitati sa le intoarceti cel putin o data si sa le stropiti din cand in cand cu zeama din tava.
Pentru sos: topim o lingura de unt, amestecam cu faina (amestecam energic, sa nu se faca cocoloase), le rumenim putin impreuna, apoi stingem rantasul cu o canita de apa calda. Adaugam si restul de unt, galbenusurile si mustarul, condimentam dupa gust si mai tinem putin sosul pe foc, la flacara mica, pana capata consistenta.
Am servit cotletul de porc umplut cu prune uscate si sos de mustar alaturi de un piure delicios de cartofi. Referitor la piure, e mult mai fin si mai cremos daca in loc de lapte puneti smantana dulce pentru frisca! Pofta mare!
buna TEo!!
Super retete…..yammyy ce bine arata….
sanatate multa tie si micutului tau!!!
pupici
Tu mamica ce reteta buna ai facut ! 🙂
Ce bine arata! Prunele le-ai pus cu tot cu samburi?
Ah ma mananca mainile sa fac si eu, dar jumatatea este reticenta la combinatii… de-abia astept sa mai pui ceva retete cu carne de porc, pentru ca din pacate asta este la mare putere la noi in casa. pupici, Ioana
teo, iti multumesc pentru toate retetele si te rog mai spune/mi si alte sugestii pentru a prepara carnea de porc. merci!
Aseara am pregatit aceasta reteta(am riscat un pic pt ca sotului nu-i plac prunele uscate) si a iesit delicioasa.
Se pare ca retete tale au succes nebun…drept dovada ca tot incerc.
Spor in continuare.
Mili
de-a dreptul delicios! yummy!! f bun!!eu l-am facut si a iesit spectacol!:)