Blat pentru tort

Am sa scriu mai jos reteta pe care o folosesc de obicei pt blatul de tort. M-am gandit sa pun separat reteta de blat si apoi retetele de tort, ca sa nu ma repet la fiecare reteta. Asa, deci pt un mega blat cu vanilie avem nevoie de:

– 4 oua
– o cana de zahar
– o cana de faina
– un plic praf de copt
– 50ml apa
– 50ml ulei
– vanilie – eu am ales o fiola de vanilie si un pliculet de vanilie bourbon
– o lingura de coaja de lamaie

Se fierbe apa si zaharul pana se topeste zaharul si se obtine un sirop. Se bat albusurile spuma, cat de tare, apoi se adauga in fir subtire siropul. Separat se freaca galbenusurile si uleiul. Peste albusurile batute spuma cu sirop, se pun galbenusurile, vanilia, praful de copt stins cu otet, faina in ploaie si coaja de lamaie.

Compozitia se toarna intr-o forma de tort, unsa cu unt si tapetata bine cu faina. Se tine la cuptor cca. 20-25 de minute, in functie de cuptor, in principiu pana trece testul scobitorii.

Blatul astfel obtinut se poate umple cu diferite creme sau folosit pentru rulade si ce va mai trece voua prin capsor.

Pont pentru gospodinele care au un cuptor naravas ca al meu, care arde tot ce prinde: cand tapetati forma de tort, puneti pe fund mai multa faina. Astfel, daca e sa se arda, se arde stratul de faina si e foarte usor de indepartat cu un cutit de paine.

36 Comments

  1. Anonymous

    teo vreau sa iti spun ca tortul caramel e bestial!multumesc pt reteta!

  2. Anonymous

    teo,te rog sa-mi spui,blatul se scobeste sau se taie in mai multe straturi,pt tortul de caramel?vreau sa-l fac acum!gigi

  3. Gigi, imi cer scuze, am omis sa pun si poza cu blatul intreg. Eu am folosit blatul la tortul cu capsuni si pentru acela l-am scobit.

    La tortul caramel NU trebuie scobit blatul ci taiat in 3 parti egale! Spor, sa imi spui cum ti-a iesit!

  4. am si eu o reteta de blat pe care o fac mai ales la sarbatori mari , cand nu te uiti cate kg pui pe tine .deci: intr-un vas mai incapator, cam de 2,5 l pui la fiert o jumatate de cana cu apa,1 cana zahar, 1 cana nuca macinata si 3 linguri de cacao.dupa ce a fiert cam 10 minute, timp in care ai mai amestecat din cand in cand , tragi vasul de pe foc si lasi compozitia sa se raceasca bine. cand est sigura ca s-a racit compozita , o amesteci cu 10 albusuri batute bine spuma si cu cele 10 galbenusuri aferente .compozitia astfel obtinuta o torni intr-o forma bine unsa cu unt sau margarina si tapetata cu faina . o dai la cuptorul incins si lasi la foc iute cam 10 minute ,apoi la foc mic inca vreo 30 -40 minute in functie de cum e de harnic cuptorul.nu va speriati ca blatul e mai geu , este copt cand se desprinde de pe marginile vasului. scoateti blatul din forma si puneti-l cu fata in sus la racit .taiati blatul in doua si umpleti cu orice crema vreti voi.atentie, blatul nu mai trebuie insiropat.copt intr-o tava intinsa , acest blat poate sa fie baza unei prajituri deosebite cu o crema de ciocolata -eu folosesc nutela – si o glazura de lamaie pe deasupra , e traznet!!!

  5. Anonymous

    eh am 13 anisori :))
    si cand mama a plecat de acasa
    la o vecina
    D::D
    m`am pus sa fac reteta asta
    :X
    l`am facut cu banane
    e foarte bun
    !!
    :*:*:*

  6. Anonymous

    buna vreau si io o reteta de tort cat mai usoare si mai rapida pt k peste 2 ore am musafiri ma puteti ajuta va roggggg

  7. stefy

    spune-mi te rog cat trebuie sa aiba cana ..ca si gramaj?am o problema cu cantitatiile.la 4 oua stiam 4 linguri de faina si 4 de zahar.cam ce cantitate pot folosi pt un blat de tort de 10 pers.? astept raspuns…merci

  8. cam 250 ml ar trebui sa aiba cana. pt mai multe detalii despre masurarea ingredientelor, citeste articolul asta scris de mine

  9. cristina

    Am sa incerc si eu reteta de tort astazi, mi se pare ca e usor de facut si gustos la final:) o sa va scriu sa va zic cum a iesit:)

  10. Anonymous

    teo,eu am un cuptor profesional, (ca cel de brutarie) si as dori sa-mi spui exact la cate grade se coace acest blat de tort si pentru cat timp. Multumesc!

  11. o sa te rog sa citesti articolul scris de mine aici. exista acolo un tabel care o sa-ti raspunda la intrebare

  12. Anonymous

    Teo am facut si eu tortul aseara, a iesit foarte bine, insa a trebuit sa folosesc cam 1 cana si jumatate de faina si a trebuit sa-l las cam 1h la cuptor la temp de 160, dar a crescut foarte frumos si a fost sufiient pt trei straturi.

  13. MySecret

    Pana si blatul asta mi-a iesit…si crede-ma, eu si blaturile nu suntem bune prietene.
    Multumesc din nou!

  14. Eu sunt noua in blogosfera insa citesc blogul tau de foarte mult timp, am facut o multime de retete de aici si te admir foarte mult pentru talentul tau culinar. Am facut reteta asta de blat si mi-a iesit foarte bine….multumesc pt reteta. Daca ai timp si daca iti face placere, treci si pe la mine http://chirilaoana.blogspot.com

  15. sabina

    Va dau si eu o reteta foarte usoara de blat de tort. Aveti nevoie de 6 oua, 6 linguri de zahar, 5 lunguri de pesmet, 1 lingura de faina, 6 linguri de nuci date prin masina de tocat. Se bat albusurile spuma. galbenusurile se bat cu zaharul pana acesta din urma se topeste si se obtine o crema omogena. Peste aceasta crema obtinuta se adauga progresiv (mestecand intr-un singur sens, de jos in sus) albusurile spuma, lingura de faina, pesmetul si nucile.
    Se coace la foc potrivit aproximativ 20 de minute (maxim 30) intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu calc (sau hartie A4).
    Se sirpoeaza si se umple cu crema dupa gust (eu fac combinat, cu crema de ness si crema de ciocolata).
    Pofta bun!!

  16. alinadel

    Eu am incercat aceasta reteta si de atunci nu ma mai opresc; o folosesc ori de cate ori am ocazia 🙂
    Multumim!

  17. george_cel_neajutorat

    buna Teo, vreau te rog sa imi spui in ce fel de tava trebuie facut blatul ascesta(ca referinta post-ul tau de tavi), adica dimensiunile, ca sunt barbat si nu prea le am cu masuratorile din bucatarie. Sa cumpar o tava de 4 cani sau de 6 cani? Sa iau in considerare greutatea compozitiei si sa o impart la 250 g(1 cana), sau sa pun in calcul faptul ca compozitia va lua in volum datorita albusurilor batute? PLS ajutor ca vreau sa ii fac o surpriza sa ma duc sa bucataresc dupa ce termin munca.

  18. Poti folosi linistit o tava de 18 cm pt un blat mai inalt sau 20 pt un blat normal.

  19. Anonymous

    buna teo. imi poti spune te rog, peste albusuri se pune siropul fierbinte sau rece? itm multumesc

  20. Liana10

    Am facut si eu acest blat de 5x pana acum si a iesit excelent! Azi il voi face pt.a 6-a oara.
    La mine in cuptor tb sa stea o ora, cum bine mai zicea cineva.
    Ah, si in loc de otet, eu am stins praful de copt cu lapte caldut.
    Merci de reteta, draga Teo!

  21. Anonymous

    buna teo!tocmai am facut blatul tau si nu mi-a iesit si nu stiu unde e problema,nu-mi creste blatul!am stins praful de copt cu otet din struguri ai am pus mai mult ca nu se dizolva,crezi ca asta e problema?am copt blatul la 200 grade timp de 10 minute si dupa aceea am dat la 180,vb de cuptor cu umluft.
    Multumim pt retete si te astept cu raspunsul ca acum pe 9 are fetita mea ziua de nastere,primul anisor din viata ei si vreau sa-i fac un tort,din pacate blatul ma omoara.

  22. Anonymous

    ce sa fac ca nu-mi creste blatul?:(

  23. Anonymous

    mai frate dar in cat timp apar mesajele?!ca astept de 2 ore si nu vad nici o postare de-a mea

  24. sunt mai multe motive pentru ca nu creste blatul:
    1. otetul n-a fost bun
    2. praful de copt nu era bun, sau nu era expirat
    3. nu s-a preincalzit cuptorul sau nu s-a mentinut temperatura constanta in cuptor.

  25. Anonymous

    Teo,eu stiam ca faina si siropul se amesteca cu galbenusurile!!Asa il prepara soacra mea!Eu m-am luat dupa reteta ta!Sa vedem ce-o sa iasa…pupicei!!

  26. Anonymous

    Teo, cam cat de inalt ar tb sa iasa blatul? Eu l-am facut in tava de 26cm si am facut varianta cu 7 oua 7 linguri de faina….

  27. Anonymous

    INTREBARE:cand ii dam drumul la cuptor??cand incepem sa pregatim sau cand e blatul pus in tava???si la ce temeperatura.MERCI …CECILIA(VALENCIA)

  28. Anonymous

    Acest blat se poate face cu aceleasi cantitati si pentru o tava mai mare sau trebuie sa dublez,si se poate taia?Multumesc.

  29. Blatul iese destul de mare si se taie foarte bine. Eu l-am copt in forma rotunda cu diametrul de 28 cm

  30. La tort cel mai mult blatul conteaza..arata foarte bine! Spor la bucatarit

  31. Buna, Teo! Gatesc de multe ori dupa retetele tale si de obicei nu las comentarii, insa pentru reteta asta trebuie neaparat sa iti multumesc. Iese grozav de fiecare data si este foarte versatila. Dupa ce am facut-o de n ori in varianta ta, am inceput sa ma joc un pic, completand o parte din faina cu o lingura de praf de budinca(orice aroma) sau cacao si nuca macinata sau biscuiti pisati. Uneori adaug o mana de fulgi de ciocolata sau stafide. Este mereu nemaipomenit:)
    Chiar zilele trecute, l-am facut pe post de prajitura cu visine. Peste blatul clasic, am adaugat generos visine proaspete fara samburi si.. voiala…o prajitura delicioasa si racoritoare 🙂
    Deci inca o data, Teo… mii si mii de multumiri!

    Cu drag, Laura!

    • Laura, mi-ai facut o bucurie! Ma bucur ca iti place reteta si te rog sa imi lasi comentarii mai des, conteaza foarte mult pentru mine 🙂 te pup :*

  32. teo, siropul se adauga cald sau rece? iar praful de copt stins in otet se pune atunci cand il prepari, pt ca daca il stingi mai devreme se intreste.

  33. gabriela

    Buna Teo. Pt un tort cu frișcă si fructe cu ce insiropezi blatul? Băiețelul meu vrea tortul cu frișcă… Eu prefer ciocolata, dar vreau sa ii fac pofta. Mulțumesc mult și felicitări pentru blog. Retetele tale sunt minunate și m-au scos de multe ori din rutină.

    • Gabriela, eu insiropez tot timpul blatul de tort facut in casa, altfel mi se pare foarte sec tortul, dar asta este numai o alegere peronala, nu e musai 🙂 Multumesc de aprecieri si te mai astept aici :*

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.