Unul dintre lucrurile de care imi aduc cu placere aminte din copilarie este placinta cu varza facuta de Buni. Tot timpul am ezitat sa fac orice cu aluat dospit, insa acum mi-am luat inima in piept, ca doar vreau sa-si aduca aminte si nepotii mei de placintele mele dospite.
Ca sa intram in istorie, avem nevoie de:
– 750g de faina
– 150ml lapte
– 2 oua
– un cubulet de drojdie
– 2 linguri de zahar
Facem o gaura in mijlocul fainei si punem acolo drojdia maruntita, peste care turnam cativa stropi de lapte caldut. ATENTIE: LAPTELE TREBUIE SA FIE DOAR CALDUT (MULS) PT CA DACA ESTE PREA FIERBINTE, NU MAI CRESTE DROJDIA!!! Se amesteca bine, totul in gropita, si se lasa asa, cca 15 minute. Apoi cand dospeste, respectiv creste in dimensiune, asa cum se vede bine in poza, adaugam ouale, zaharul si restul de lapte.
Acestea fiind spuse, framantam energic un aluat… cam e ceva de framantat, dar asa cum m-a invatat Buni, e mai bine sa framanti cu o singura mana, si tinand pumnul strans. Cand aluatul devine atat de omogen incat se desprinde aproape in totalitate de pe marginile vasului, este momentul sa-l lasam sa se odihneasca, respectiv la dospit vreo 30-40 de minute. Cand se satura de stat, respectiv creste atat incat e mai mai sa iasa peste vas, este momentul sa incepem operatiunea “Placinta”.
Se ia o lingura mare de aluat, se intinde cu ajutorul sucitorului pe masa in prealabil unsa cu ulei. Apoi se aseaza in mijloc varza calita si amestecata cu piper, dulceata sau branza, in functie de preferinte. Se aduna colturile placintei, se face un pliculet pe care il intindem din nou cu sucitorul, cu mare atentie insa, sa nu subtiem peretii prea tare si sa iasa umplutura. Cand si operatiunea plicul este dusa la bun sfarsit, se trece la prajitul placintei.
Stiu ca reteta poate parea complicata, sincera sa fiu pe mine ma speria ideea asta de dospeala, de lasat aluatul sa se odihneasca si alti termeni a caror adevarata insemnatate nu o cunosc decat gospodinele cu har si renume =)) Cu toate astea, ies niste placinte minunate. Deci… ia, neamule, placinte!!!
Felicitari, ti-au iesit foarte bine!
absolut superb!!!!!!!!!!!!!
ca de altfel toate preparatele tale.
sunt cu ochii pe tine, nu as vrea sa-mi scape nici o bunatate pe care o gatesti.
Nastere usoara si spor la bucatarit!
cu multa apreciere Liana
Buna Teo apreciez retetele tale si am facut si eu o gramada(mi au iesit toate ok)ce rugaminte am la tine Buni mea facea(sa dus acolo sus la ingeri si nu am intrebat-o niciodata cum le face)”Intorsuri cu branza”ai cumva vreo reteta?dace da te rog sa mi o dai si mie.Cu mult respect
Teo draga eesti minunata,I cumva vreo reteta de “Intorsuri Ardelenesti” facea binica mea dar eu nu stiu cum…te rog mult sa mi-o dai si mie daca o stii.Cu mult respect
Super e fix ceea ce cautam:)placintutele tale arata delicios ..
da!intr-adevar este exact ceea ce cautam si eu !excelente placintele tale!multumesc.
Super arata placintele tale. Si eu ma “temeam” de aluaturile dospite pana acum vreo o luna cand mi-am luat inima in dinti si am facut paine de casa, aluat de pizza, placinte si tot felul de preparate din aluat dospit.
Numai cozonaci nu stiu sa fac. Nu stiu cum sa-i fac pufosi si asa rau imi pare…
Oricum, vroiam sa iti spun ca eu fac aluatul de placinte doar din drojdie, apa, sare si faina. Asa stiu de la bunica si de la mama mea. La noi nu se face aluatul de placinte cu oua si lapte.
Felicitari pentru blog.
Roxana.
SE PUNE LA CUPTOR SAU SE PRAJESTE IN ULEI?
DACA SE PUNE LA CUPTOR CATE MINUTE?
Se prajeste in tigaie, dar nu in foarte mult ulei, se pune putin, cel mai bine se unge cu pensula sau pana 🙂
Buna Teo,
Imi amintesti foarte mult de bunica mea,care din pacate nu o mai pot intreba cun se face,ca nu mai este,si as vrea si eu sa fiu ca ea,dar deocamdata sunt la inceput…Am o problema cu dospitul..mai bine zis cu drojdia care nu creste niciodata.Poate fi pt ca am tinut-o la frigider sau ca laptele este desgrasat?Am incercat de vreo 4 ori si nimic.Drojdia e cumparata de la brutarie,deci e buna.Iar cu dospitul…mi-am cumparat un robot care inca nu am reusit sa-l incerc ca nu creste drojdia.Cand pun laptele si amestec trebiue sa fie moale sau sa ramana un pic ca o masa?Ai putea sa-mi dai vreun sfat?Multumesc anticipat.Linda
Lidia draga, este o adevarata poveste cu dospitul drojdiei, dau eu iti spun pe scurt ce e mai important: laptele trebuie sa fie caldut si NU fierbinte, ca nu mai creste drojdia. Amesteci drojdia (un cub de 25 gr, sa zicem) cu 1/2 cana de lapte caldut si cu 2 linguri de zanar si 2 linguri de faina. Le amesteci cat de bine poti, pana cand obtii un fel de pasta. Pe asta o pui in mijlocui fainii, intr-o groapa pe care o faci cu lingura. Lasi maiaua asta sa creasca 10 minute si cand incepe sa dospesca incepi sa framanti aluatul, amestecand toata faina si restul ingredientelor cu maiaua de drojdie. Cand e gata framantat, aluatul se acopera si se pune langa o sursa de caldura unde se lasa sa creasca 40-50 de minue, cam pana cand isi dubleaza volumul.
Sper ca ti-am fost de ajutor >:D<
sunt super si mie imi plac foarte mult fac si eu dar le prefer pe alea cu cartofi.spor la gatit si la alte retete noi
wow .,.wow salivez!:))
abia astept sa.mi fac si eu placintele..bunica mea facea la fel placinte cu branza sau varza dar..cand le scotea din uleiul fierbinte in care le.a prajit ..le ungea cu putina smantana sau iaurt pe deasupra..apoi le cladea una peste cealalta..iar cand le aducea la masa..cum erau cu smantana ramaneau moi si proaspete..doamne ce dor imi e de zilele alea ..cand mancam placinte la masa de sub marul vestit din curte cu o tuica pt cei mari:D
am un blog pe wordpress si abia astept sa te adaug la lista mea DE VAZUT ..ca sa vada toti ce de bunatati ai aici..mult succes la gatit!
Adriana Madrid
Draga Teo,
Aproape zilnic ,,fur'' din retetele tale minunate, mai mult pentru a ma inspira -,,ce sa mai gatesc oare azi'' -intrebare des intalnita pe buzele doamnelor.Adaptez retelele tale, folosesc poate alte condimente sau schimb unul dintre ingrediente si…iata o reteta noua. Asa s-a intamplat si cu placinta care la tine arata superb si, cu siguranta , este si delicioasa. Am pus cantitatile date de tine in aparatul de facut paine, pe programul de framantare si dospire, am ,,confectionat''plicul , am uns fiecare placinta cu ou batut si le-am pus la cuptorul incins, in tava unsa in prealabil cu ulei.Sa te lingi pe degete, nu alta…mai ales cele cu urda dulce si scortisoara…
Multumim pentru eforturile tale de-a gati si de a impartasi cu noi minunatiile ce-ti ies din mana.
Doina, Bistrita
doina, ma bucur foarte mult ca ti-au placutsi multumesc pentru aprecieri 🙂
Draga Teo,
una la mana sa iti Dumnezeu sanatate tie si la ala micu.a doua la mana felicitari pentru blog.este cel mai bun pe care l-am citit vreodata.desi te citesc zilnic cu sfintenie e prima data cand las comentariu.iti ador retetele pentru ca sunt foarte explicite si iubesc faptul ca la majoritatea retetelor cantitatile sunt de genul o cana de faina si nu in gramaj.ai reusit sa faci dintr-o experta in cartofi prajiti si ochiuri(cam la atat se rezuma experienta mea in gatit)o fata care stie sa faca si ciorba de burta.am o mica intrebare pentru tine.oare cu ce as putea inlocui drojdia?unde sunt eu acum (adica cam departe de tara)nu este drojdie.au ceva chestie aici dar aluatul nu vrea nici cum sa creasca.am incercat de atatea ori dar nici un noroc.aici au de asemenea faina direct cu drojdie dar nici asa nu dospeste.am vreo sansa sa fac aluatul sa creasca cu bicarbonat stins(asa am auzit )?oricum,continua tot asa.faci o treaba excelenta
ramona,o clujeanca departe de casa
Ramona, multumesc pentru cuvintele frumoase :* DIn pacate, aluatul pt placinte nu creste cu bicarbonat, in nici un caz asa cum o face cu drojdie. In ce tara esti exact, ca sa iti spun sub ce denumire sa cauti drojdia. In engleza trebuie sa scrie pe pachet YEAST
sunt in Portugalia.am incercat si cu levatuda si cu fermento,dar rezultatele nu sunt prea stralucite
ramona
Buna Teo,
Vreau si eu sa fac placinte la weekend, dar nu am decit drojdie uscata. Poti tu sa imi spui cita drojdie uscata sa folosesc si daca trebuie sa o prepar tot ca si cea proaspata, adica sa o pun cu lapte caldut si sa o las sa creasca. Ti-as fi foarte indatorata daca m-ai ajuta.
Multumesc anticipat,
Gina
multumesc pentru reteta ,ai un blog super felicitari! Tine-o tot asa .
Gina, poti folosi drojdie uscata. In principiu ar trebui sa folosesti un pachetel la 500g de faina, dar cel mai bine iti recomand sa citesti instructiunile de pe pachet.
Multumim inca o data Teo! tocmai le-am terminat! Am avut noste emotii teribile dar au iesit o minunatie… pacat ca nu putem sa iti trimitem poze 🙂 sunt ata de bune si baietii mei le-au apreciat foarte mult.. la mai multe si la mai mare…. Gabriela- Cluj
te-am gasit din intamplare,cautam reteta de placinta cu varza.De acum o sa te caut zilnic.Super reteta si placintele arata super bine.
750 grame de faina cu 150 ml lapte???? A iesit aluatul tare nisipos. Am mai pus un pic de lapte si un ou; degeaba, aluatul e tare ca betonul. Se pare ca reteta nu e buna. Pozele sunt cu siguranta de la alt produs.
imi pare rau sa te dezamagesc insa pozele sunt NU SUNT DE LA UN ALT PRODUS, sunt chiar de la rezultatul ingredientelor din prima poza.
si da, 750 gr de faina la 150 ml de lapte, daca ai fi urmat intocmai toate instructiunile nu vad cum ti-ar fi iesit altfel.
nu inteleg cum de altora le-a iesit bine reteta.. probabil si ei au dat-o in bara cu aluatul asa ca au cumparat de la patiserie, sau nu asta ai vrut sa insinuezi?
multumesc
buna..sa stii,ca sunt de ceva vreme cu ochii pe retele tale,si multe dintre cele incercate mi au iesit din prima.azi am vrut sa fac placinte pt prima oara,si am folosit drojdie uscata(redstar original) 1 pliculet la 3 cani faina,si lapte dupa ochi.Nu mi a crescut,in schimb,aluatul avea o consistenta foarte gumoasa.pana la urma,le am dat de cap,in schimb nu au forma,pe care o au placintele tale,degeaba le am turtit,ca n tigaie,au crescut :-)Am facut si ciorba de fasole uscata cu ciolan afumata.E printre favorite.Miros toata a ceapa,din pacate nu am avut ceapa rosie,dar m am luptat cu una alba.Multumesc frumos,ca ne ajuti sa devenim gospodine adevarate.Multa sanatate tie si familie tale
felicitari Teo, minunate retete,am incercat multe din retetele tale, toate mi-au iesit cum trebuie, multumesc ca existi!
Mmmm ce bine arata ;x … arata ca cele pe care le cumpar mereu … Mie imi place foarte mult placinta cu branza sarata , asa ca banuiesc ca pot pune numai placinta sarata inauntru ,nu? Multumesc anticipat
P.S.: Esti o gospodina excelenta >:D<
Mmm… mi-au iesit super… Pana la urma ,am pus numai branza inaintru si au iesit foarte bune. Toate retetele tale pe kre le-am incerkt mi-au iesit din prima. Multumesc mult
"teo draga" exact asa am facut cum ai zis tu si cand am prajit placinta a sarit ulei in sus de numa', desi nu era nici urma de apa, m-am ars pe mana si cred ca o sa ramana TOATA VIATA SEMNU!!! cel putin una din placinte a iesit ok
Buna. Imi pare foarte rau ca te-ai ars dar sincer iti spun ca nu ma simt deloc vinovata. Depinde foarte mult de calitatea uleiului mai mult decat de orice.
Teo, vreau sa-ti multumesc ptr toate retetele absolut bestiale pe care le publici. Am facut multe si mi-au iesit – zic eu- deliciase. Am o intrebare, si anume: las la dospit aluatul si creste, dar in momentul in care il rup in 2 se dezumfla … ramane suficient aluat, dar e normal sa se intample asa? Multumesc mult.
Alina, e normal sa se intample asa, stai linistita 🙂
Buna Teo,
De 30 min am bagat in masina de paine ingredientele din reteta ta si vreau sa-ti spun ca nu sunt destule lichide, faina imi ramane pe margimile vasului si in mijloc am niste totoloti. Imi exprim si eu parerea ca sunt gresite cantitatile si le transmit celora care vor sa faca aluatul la masina de paine sa o lase balta.
tot eu.. cu masina de paine….
Am mai pus vreo 120 ml lapte si am programat de la inceput, sper sa nu-mi ard masina si nu stiu daca sa ma apuc de calit varza ca poate nu-mi iese aluatul
Salut Teo,
Felicitari pt toate retetele, esti o sursa de inspiratie pt mine. Am incercat si placintele, insa aluatul a iesit foarte tare nu s-a putut framanta. Abia dupa ce am mai pus putin lapte si unt a iesit mai elastic. Oare nu lipseste ceva din reteta? Multumesc
buna, teo.
avand in vedere pozele, m-am apucat de lucru.
si…, accepta , te rog, critici.
e mult prea putin lichid la cata faina este. eu cel putin nu am facut cu masina de paine, ci am framantat cu mana, ceva nu e ok. te rog sa mai verifici, eu am adaugat apa de vreo 3 ani, ca altfel ramanem cu un aluat ca cel pentru taitei, extrem de vartos.
te salut. tiza ta, teodora
tot eu, tiza teodora. am prajit placintele, au iesit grozave. grozave. dar mentionez ca am mai adaugat ceva apa. de vreo 3 ori, nu stiu cat.
buna. am facut si eu acum 1 ora placintele tale. Mi-au iesit foarte bine,dar intradevarprea putin lapte pt cantitatea de faina. Eu am mai pus lapte mai mult,dar cred ca mergea si cu apa calduta.
nu am eu foarte multa tangenta cu gatitul, dar mi-ar placea sa incerc reteta ta (altele care le-am incercat de pe site-ul tau chiar mi-au iesit). o intrebare totusi: nu se poate folosi in loc de drojdie altceva? praful de copt creste, doar pentru mancarurile gatite in cuptor, nu?
Nu se poate folosi praful de copt la reteta aceasta. Placintele se fac cu aluat dospit, nu vor creste niciodata asa de la praful de copt 🙂
Eu cam iau in rand retetele de aici …. iar azi am ajuns la placinte cu silvoiț … acum astept sa creasca aluatul …. din pacate am citit comentariile doar dupa ce l-am framantat pana mi-am rosit mana …. si le dau dreptate celor care au scris ca nu sunt corecte cantitatile …. si eu am mai adaugat un ou si lapte …. sa vedem daca creste ….poate e doar 450 g de faina in loc de 750g … o cifra in plus schimba mult
Oricum per ansamblu eu zilnic citesc blogul tau si 90 % din retete facute sunt de aici
Au crescut …. dar un aluat f tare si greu de modelat ca placinta … in final a ajuns aluat de "pizza"
Bine v-am gasit ,sunt intrecere pe aici ,o sa revin curand .
sunt foarte bune am incercat si eu reteta
Am pus si eu sa fac vad cum o sa iasa si te anunt facea mamy dar nu am incercat niciodata cu faina de la Italia ca nu mi au esit nicodata acum am inecrcat din nou..sper bune..
Buna Teo, ai un blog de retete super, cel mai frumos din cate am tot vizitat. Cautam din intamplare placinta dospita…si am gasit la tine, astazi fac si eu. Abia astept sa incerc mai multe retete de ale tale..Spor la treaba si multumim!:)
esti o draguta si iti multumesc de aprecieri :*
aaa…am uitat sa iti spun ca sunt mandra ca esti ardeleanca:) ca si mine:)
sincer? si eu is foarte mandra ca-s ardeleanca!
teo draga am o intrebare varza este dulce sau murata ,si eu sunt ardeleanca si bunica mia facea cu varza murata.te pup esti extraordinara
Marcela draga sa stii ca eu nu am facut niciodata cu varza murata, dar merita incercat 🙂
Arata foarte bine placinte ma apuc de ele chiar acum dar o sa le fac cu dulceata,locuiesc in Australia si aici se gaseste drojdie si de toate,mersi Teo
Am framintat acum si intradevar ie prea putin lapte la cantitatea asta de faina,dar am mai pus apa calduta pina mea iesit un aluat bun
Sotul meu mi-a dat o idee super sa Le umplu cu branza si usturoi. Au iesit delicioase!
Trebuie facute cit mai subtiri nu groase sa minci numai piine .
Maria, in zona mea asa se fac 🙂
Buna Teo, te rog sa-mi spui in cazul in care n-am drojdie cub si doar la plic, cate plicuri se pun, oare ajunge unul? Multumesc :*
Alexandra, un plic de drojdie este suficient pentru 500g de faina. Sper ca ti-am fost de ajutor 🙂