Inghetata de capsuni

Inghetata de capsuni
Chiar daca vremea de afara nu ne duce deloc cu gandul la retete culinare de vara (nu stiu la voi cum e, dar la Cluj City este o vreme cel putin groaznica, ba ploua, ba nu ploua, dar e frig de-mi crapa busuiocul pe balcon), eu fortez nota si imi cer dreptul la o vara ca la carte, cu o inghetata de capsuni. O sa ma intrebati de unde stiu ca e buna inghetata asta daca nici macar nu am gustat? E foarte simplu: daca 4 oameni dau gata o caserola de inghetata in mai putin de jumatate de ora si de la masa nu se aude niciun cuvant, numai sunet de lingurite, e clar ca e buna! Si mai mult, e si foarte simplu de facut, nu ne trebuiesc clasicele galbenusuri, nici instalatia de bain-marie, nici macar aparat de inghetata (desi, sincera sa fiu, pe asta chiar mi-l doresc din tot sufletul). Daca il aveti, cu atat mai bine! Daca nu il aveti, ne descurcam noi si fara!

Ingrediente pentru 1 kg inghetata:
– o cutie (400g) lapte condensat indulcit
– 250ml frisca lichida
– 400g capsuni proaspete, curatate de codite
– 2 linguri zahar
– o lingurita extract de vanilie (sau miezul de la ¼ baton de vanilie)
– o lingurita suc de lamaie

Spalam bine capsunile si le dam prin blender. Amestecam piureul de capsuni cu cele 2 linguri de zahar, vanilia si zeama de lamaie. Intr-un bol mare, amestecam cu mixerul laptele condensat si frisca lichida pana avem o crema fina (7-8 minute in KitchenAid, la viteza mare, cu paleta pentru albusuri). Punem si piure de capsuni, pe care il incorporam in crema folosind o spatula. Turnam compozitia intr-o caserola mare de plastic si dam la congelator. Dupa 30 de minute, scoatem caserola si amestecam bine, cu mixerul sau telul. Dam din nou la congelator. Repetam opratiunea asta de 2-3 ori, apoi lasam inghetata in congelator pana la momentul servirii. Amestecatul acesta din timp in timp ne ajuta sa avem o inghetata cremoasa, fara cristale de gheata.

Daca aveti un aparat de facut inghetata, cu atat mai bine, puteti sa puneti compozitia in el si o inghetati dupa instructiunile aparatului. Insa va asigur ca si folosind metoda congelat/amestecat veti avea o inghetata foarte buna! Deci, ce ziceti? Fortam soarele sa iasa? Sa va fie de bine, va las cu pozele, poate va conving!

21 Comments

  1. buna teo. in cazul in care nu am lapte condensat, cu ce il pot inlocui? arata f bine inghetata si vreau si eu sa o fac…dar nu am acest ingredient, din pacate :((

    referitor la frisca lichida, eu am smantana pentru frisca de la "dorna", dar care nu "creste" foarte mult, fata de cea de la hulala (din pacate am citit pe eticheta ca are multee "E"-uri si vreau sa o evit).
    in acest caz are ceva daca pun cantitate dubla din reteta ta?

    tu de care ai folosit?

  2. Micuta bucatarie

    Yammy… arata atat de bine incat as manca si acum, chiar daca ploua afara si este frig!

    • Raluca

      @ Erika – exact laptele ala condensat eu il cumpar din Marasti, de la Pralina din groapa (magazinul e langa Oncos, in incinta Cosm-Fan). Vis-aVis e un Orange shop. spor la inghetata!

  3. Serus, Teo,
    inghe asta arata minumat si vreau sa o incerc da' am niste intrebari:
    1. frisca e naturala sau sintetica?
    2. de unde ai cumparat laptele condensat (sunt si eu din cluj) si cornetele de inghetata?

    Multu si spor la bucatarit!

  4. Costin Comba

    Vanilie sa nu fie si pentru mine este perfecta.

  5. Carmen

    Arata de milioane si imi place ca nu are galbenusuri, deja am vreo 15 albusuri la congelator deja :)) Si eu tanjesc de muuult la un aparat de inghetata, cred ca ne-ar usura mult munca, sa nu tot scoatem inghetata de la congelator 🙂

  6. Erika,

    Am cumparat laptele condensat de pe site-ul http://www.delatte.ro, cornetele de inghetata le gasesti in orice hypermarket, iar frisca lichida este smantana dulce.

  7. Am incercat aceasta reteta. A fost foarte buna si foarte apreciata de membrii familiei. Multumim :*.

    • Irina, ma bucur! Eu am facut deja cu banane, kiwi si cirese, de fiecare data a iesit la fel de cremoasa si buna. Sa imi spui cum ti-a placut daca incerci si cu alte fructe :*

  8. Claudia

    Buna Teo,as dori sa fac si eu inghetata dar nu am lapte condensat.Pot sa il inlocuiesc cu lapte de vaca?Multumesc:)

    • Claudia, in reteta asta, nu se poate inlopcui laptele condensat. Insa il gasesti in magazine, in careefour de exemplu 🙂

  9. Ioi, ce buna e, draga Teo! Multumim frumos, abia astept sa o incerc si cu alte fructe!
    O duminica minunata iti doresc.

  10. helloooooo
    ca de obicei, nu incetezi sa ma uimesti cu retetele tale pline de bunaciuni si atat de explicite incat numa’ orb sa fii ca sa nu-ti iasa.
    Excelent!!!!

    Da’ am si je o intrebare: cana gradata de unde ai procurat-o?

    O vara racoroasa iti doresc

  11. andreea

    Din pacate mie nu mi s-a ingrosat laptele condensat cu frisca lichida cand am pus-o in robot…Inghetata se ingroasa daca combinatia de lapte si frisca nu s-a realizat?Daca nu, ce alta varianta ar mai exista ca sa imi iese inghetata ta, care se vede foarte deliciousssss!!!

    Andreea- Polonia

    • Andreea, nu trebuia sa se ingroase ff tare, de inghetat va ingheta oricum, nu iti face griji. Dar sa ai grija sa bati frisca bine data viitoare, pana face varfulete cand o ridici cu lingura. te pup si nu iti fa griji, trebuie sa iasa 🙂

  12. virginia

    am facut ieri inghetata cu capsuni. este pur si simplu delicioasa. azi insa, am facut una cu ciocolata. in loc de capsuni, zahar si suc de lamaie, am pus ciocolata topita(si racita). pentru mine este putin cam dulce, dar pentru ceilalti membri ai familiei nu :))

    • virginia, e bine sa folosestie ciocolata amaruie in compozitii de genul asta, ca sa mai scada din “dulceata”, insa ma bucur ca v-a placut 🙂

  13. Arata foarte bine inghetata!!!!Te pup

  14. Ariadna

    Buna seara. La televizor, Transilvania look, ati avut printre ingrediente si ciocolata alba si lapte de cocos. Tot caut modul de preparare acelasi pe care l-ati avut la televizor, dar nu-l gasesc. Am trimis si mail pe adresa televiziuni si tot nimic…. Daca ma puteti ajuta cu explicatii, mii de multumiri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.