Mix de condimente pentru tarte si turta dulce

Mix de condimente pentru tarte si turta dulceIn retetele de tarte cu dovleac, tarte si prajitura cu mere, tartele cu prune sau cartof dulce dar si in retetele de turta dulce sau prajiturele pentru Craciun, eu folosesc un amestec de condimente pe care mi-l prepar singura si il am mereu la indemana. Uneori, cand imi e dor de Craciun, chiar si in toiul verii, adulmec borcanul meu de condimente si mintea imi zboara la casute de turta dulce si munti de fursecuri.

Incercati-l doar si nu veti mai cumpara mix-uri de condimente din comert. In plus, il puteti folosi si pentru vinul fiert, il puneti in tifon sau in infuzor sau pur si simplu folositi o sita pentru a strecura vinul fiert.

Ingrediente:
– 3 linguri scortisoara (2-3 batoane de scortisoara)
– 1 lingurita cuisoare
– 1 lingurita ghimbir macinat
– 1 steluta de anason
– ¼ lingurita cardamom macinat sau 1-2 pastai cardamom
– 3-4 bobite de ienibahar
– 1 lingura nucsoara (o bucata mai mare taiata in jumatate)

Punem toate condimentele in rasnita (da, dupa cum vedeti e o rasnita foarte veche, mostenita de la mama, dar care isi face in continuare foarte bine treaba si din cand in cand o curat folosind o bucata de paine uscata) si o pornim fara mila.

La final o sa avem un praf foarte fin, fara urma de bucati mari de condimente.

Amestecul e foarte aromat si rezista foarte bine in borcanele inchise ermetic, pastrate in loc uscat si ferit de lumina. Daca folositi scortisoara batoane, cardamom pastai si nucsoara proaspat macinata, veti fi surprinsi de aroma lor, nu se compara cu niciun condiment pe care il cumparati gata macinat. Asta e valabil si in cazul altor condimente, cum ar fi piperul. Niciodata piperul gata macinat nu va avea gustul boabelor de piper negru pe care le macinati numai inainte de folosire. Sa va fie de bine si spor la copt! Profitati de mere, dovleac, prune, gutui sau struguri pentru a face retete de toamna, cele mai aromate si pline de fructe.

16 Comments

  1. The Chef

    Deci, ma enervez "maxim"…. Nu datorita mixului de condimente pe care (sic) mi l-am adus din Anglia. Mixul de condimente adus din Anglia este exact ce ai folosit tu dar fara ienibahar. Problema este ca pliculetul de condimente se termina……curand…. si NU GASESC ANASON STELAT. Asa ca te rog spune-mi unde gasesc. Vin si pana la Cluj numai sa gasesc…….. Vreau sa fac o gramada de retete dar nu gasesc anason. Am incercat o reteta din Anglia dar fara petale de anason si nu e acelasi lucru.
    VREAU ANASON STELAT !

    • Rodica Ioana

      Incearca la magazinele chinezilor din DRAGON, de exemplu.
      Am inteles ca ar mai fi o sansa in pietele din Craiova.
      E un zvon….
      Daca ai o cunostinta care pleaca in China, iti poate aduce, pentru ca acolo se gaseste din belsug si e foarte ieftin.

    • In piata Matache din Bucuresti. Sunt doua tarabe cu condimente.

    • Miruna

      E la Cluj la Polus Mall, e pe’acolo prin mijlocul coridorului un stand cu tot felul de mirodenii. Am luat un pumn ca nu stiam daca mai gasesc :))

  2. Saluty 🙂 Eu l-am luat de la un magazin de condimente din Cluj. Te rog sa imi scrii un mail si iti promit ca merg saptamana viitoare sa caut si daca il gasesc, iti trimit eu 🙂

  3. ciao….nu-mi spui si mie unde este magazinul de condimente in Cluj?:)..merci

  4. cristina

    Salut! Urmaresc retetele tale de cel putin un an. Sunt o inspiratie de valoare pentru mine.Am o rugaminte, te rog sa-mi spui unde,in Cluj,sa caut anason stelat si pastai de cardamom.Familia mea adora prajiturile.Am devenit dependenti de retetele tale.Multumesc.
    Cristina

  5. Magazinul de condimente este (sau era, ca nu am mai fost de ceva timp), pe str. Mainescu, putin mai sus de Pizzeria Ritm 🙂

  6. Buna seara, pentru cei interesati de condimente( mirodenii), va anunt ca s-a deschis "Magazinul de Mirodenii" in Bucuresti pe strada Tudor Stefan 25,zona Dorobanti,au aproximativ de toate,au si un wish list
    @The Chef acolo gasesti anason stelat si multe alte minunatii,nu ar strica o vizita

  7. georgiana

    Salut! Pizzeria Ritm am gasit-o pe net la adresa Louis Pasteur nr. 2. Pe acolo sa caut si magazinul de condimente? Pt. k str. Mainescu nu o gasesc pe harta online 🙁
    Mersi mult!

  8. cristina

    Iti multumesc mult, Teo. Am gasit magazinul cu condimente de pe str.Marinescu.Am gasit de toate acolo.
    Cristina

  9. Ana-Maria

    Cand vin in tara va aduc la toate anason! Sunt fana condimente, din toate colturile lumii si le gasesc foarte usor si foarte ieftin. Poate la magazine chinezesti aveti sanse sa gasiti anason. Comandati cu incredere si de pe site-uri romanesti care au condimente, numai ca sunt foarte scumpe fata de pretul de achizitie, ca deh, isi permit.

  10. In cluj exista un magazinde mirodenii in centru, Piata Mihai Viteazu , vis-a-vis de banca Raiffeisen.Super retete.multumim

  11. Iulia

    Extraordinar mixul. L-am folosit de cateva ori si este perfect. Multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.