E toamna, deci e timpul pentru retete culinare cu dovleac! Eu una iubesc dovleacul si ma bucur foarte tare ca mai nou gasesc dovleac pentru placinta in orice supermarket. Am pus si cateva pungi la congelator, nu pentru ca nu as gasi si iarna dovleac in magazine, ci pentru ca asta de toamna e cel mai bun si pentru ca prefer sa stau o data si sa coc mai mult si apoi sa il am mereu la indemana, gata curatat si facut piure. In curand vine ziua lui Luca si abia astept sa va arat ce desert minunat pe baza de dovleac am de gand sa fac. Sper sa si iasa asa cum l-am planuit! Pana atunci insa, facem un tort de inghetata cu mousse de dovleac, foarte usor de pregatit si care rezista foarte mult la congelator.
Ingrediente:
– 400g aluat foietaj
– 900g inghetata de vanilie cu nuci
– 300g dovleac copt
– 150g zahar
– 250ml smantana dulce pentru frisca
– 1½ lingurita mix de condimente pentru tarte
Mai intai incingem cuptorul la 180 de grade si punem aluatul de foietaj pe fundul unei tavi cu diametrul de 23cm, tapetata cu hartie de copt. Aveti grija ca inainte de a coace aluatul sa puneti peste aluat o hartie de copt si pe hartie niste boabe de fasole, care vor ajuta aluatul sa nu se umfle foarte tare si sa isi pastreze forma in tava. Coacem aluatul 10-15 minute sau pana e usor rumenit. Lasam blatul din aluat de foietaj sa se raceasca si peste el punem inghetata de vanilie (care trebuie sa fie la temperatura camerei) si o nivelam frumos cu o spatula. Apoi dam tortul la frigider pana se intareste inghetata.
Intre timp, pregatim spuma de dovleac: batem frisca cu mixerul, adaugam zaharul si amestecam pana zaharul este topit. Apoi punem si dovleacul copt si condimentele si amestecam pana avem o spuma fina (eu am folosit balonul pentru amestecare, cel cu care batem si albusurile, pentru ca ajuta spuma sa fie mai pufoasa). O data ce spuma e gata si inghetata de vanilie s-a intarit, punem spuma peste inghetata, nivelam din nou cu spatula si dam tortul la congelator o ora sau la frigider peste noapte.
Este un tort foarte aromat si rezista cca o luna la congelator, deci e mereu la indemana cand aveti musafiri neasteptati si trebuie sa ii serviti cu ceva dulce. Il puteti servi cu toping de caramel sau sos de ciocolata si va asigur ca va fi pe gustul iubitorilor de dolveac. Sa va fie de cel mai bine!
Foarte interesanta combinatie! 🙂
Imi lasa gura apa! 😀
ce fel de topinguri folosesti, ca eu am luat o data unul din auchan si a fost f naspa
nu pot sa spun decat multe felicitari, din nou
Va multumesc pentru comentarii si aprecieri 🙂 Sara, eu folosesc topingurile de la Dr. Oetker, sunt foarte ok 🙂
f. bine suna.
Eu am o intrebare:cum faci piureul de dovleac si pus la congelator? Adica pas cu pas: curatzat, dat pe razatoare, calit/sau crud, cu zahar sau fara, cu scortisoara sau fara
niciuna din variantele de mai sus 🙂 tai dovleacul in bucati, il coc, il curat de coaja si partile negre, il pun in pungi si aia e 🙂
Teo,foietajul trebuia cumva mai copt?eu am mai facut alte retete cu foietaj si cand arata asa credeam ca am gresit eu pe undeva,asa trebuie sa arate?adica pare crud la mijloc?sau mi se pare mie?
nu e crud la mijloc, se inmoaie de la crema de dovleac 🙂
Ce alt blat ar merge?