De ce o alta reteta de piure de cartofi? Pentru ca are un gust deosebit, dat de cateii de usturoi dar si de smantana dulce. Este un piure mai cremos decat cel cu care suntem obisnuiti in mod normal si mie personal imi place mai mult, dar asta depinde numai si numai de cat de mult va place usturoiul in mancare. Avand in vedere ca suntem deja in sezonul rece (de pare ca de primavara si toamna nu mai avem parte si trecem direct de la pantaloni scurti la pufoaica) si usturoiul face minuni pentru imunitate, eu va sfatuiesc sa il consumati cat de des.
Ingrediente:
– 1 kg cartofi albi
– 250ml smantana dulce pentru gatit (NU e cea pt frisca)
– 100ml lapte
– 7-8 catei de usturoi
– 100g unt
– sare, piper, nucsoara macinata (toate dupa gust)
Curatam cartofii si ii taiem in cubulete mici, ii punem la fiert in apa cu sare pana intra usor furculita in ei.
Intre timp, punem intr-o craticioara untul, smantana dulce, laptele, usturoiul curatat si dat pe razatoarea mica, condimente dupa gust. Lasam craticioara pe foc, amestecand in continuu, pana avem un sos omogen.
Scurgem cartofii de apa si ii punem in bolul pentru mixer. Turnam peste cartofi sosul de usturoi (atat sosul cat si cartofii trebuie sa fie fierbinti) si mixam la viteza mare 4-5 minute sau pana piureul este cremos.
De servit, il puteti servi ca atare sau ca si garnitura. Este un piure foarte aromat si se face foarte repede, mai ales daca folositi mixerul. De cand avem mixerul KitchenAid si am vazut la Martha Stewart ca il foloseste pentru piureul de cartofi, numai asa il facem. Dar puteti la fel de bine sa folositi un mixer normal sau ustensila clasica (mostenita de la bunica) pentru paserarea cartofilor. Sa va fie de cel mai bine si sper din suflet sa va placa!
Yummy!
Oamenii mai sensibili la usturoi il fac cu usturoi copt (in staniol in cuptor)
buna teo
felicitari pt talentul tau culinar
zi-mi te rog ce fel de sos e deasupra piureului si piftelutelor?
ms mult
Hello! sigur voi incerca si eu varianta asta de piure de cartofi… Este fff interesanta. Eu am o reteta, de la soacra mea, cu ceapa, gogosari murati si maioneza: faci piureul normal(cartogi, lapte,unt, smantana, sare, etc), apoi adaugi ceapa verde pt culoare si gust, dar merge si cu cea rosie sau alba- pt mai mult gust, apoi gogosarii taiati cubulete fine, iar spre sfarsit, cand s-a mai racit, se pune maioneza. Poate fi servit si rece de la frigider, dar cel mai bun este atunci caldut spre rece sa se simta bine gustul de ceapa si gogosar. Cantitatile sunt ca pentru orice gospodina… dupa ochi si dupa gust…
Spor la gatit!!!!
L a asta nu m-am gandit…dar cum mie imi place usturoiul sigur imi place si acest piure….
Pupici si o seara placuta!!!
Va multumesc mult 🙂
Cristina, aceasta e reteta pentru chiftelute si sos de rosii http://gospodini.blogspot.com/2010/07/chiftele-cu-sos-de-rosii.html
sigur merita incercata reteta.nu am nicio problema cu usturoiul,chiar imi place foarte mult,deci reteta sigur e buna pentru mine.o zi faina iti doresc!
Interesanta treab cu usturoiul…
Ce am invatat eu de la mama e ca daca fierbi cartofii in bucati cat mai mari (de ex taiati doar in 4)si cu apa cat mai putina (apa nu trebuie sa sa acopere cartofii, ei raman afara de cel putin un deget), piureul iese mult mai cremos, si mai bun (evident absorb mai mult lapte).:)
Am incercat aceasta reteta, dar nu mi-a placut. Cred ca raman fanul piureului clasic.
Keep up the good work 🙂