Crema de telina

crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

Da, poate e momentul sa trecem peste retete culinare de toamna si sa incepem direct cu cele de iarna, pentru ca ieri a nins. Da, ieri, sambata, 25 octombrie, a nins in tara. Nu la Cluj, la noi a fost chiar o zi frumoasa de toamna, caldut, soare, numa buna de plimbare. Pfffffff, am avut o vara ciudata, numai ploi peste ploi si o toamna…scurta! Asa ca am ales azi pentru voi o reteta de supa crema de telina, asezonata cu gorgonzola si nuci caramelizate. E perfecta pentru vremea de afara. Dar si pentru o zi de duminica petrecuta acasa, sub o plapuma pufoasa si la o sesiune de seriale.

Ingrediente pentru 4 portii

  • o ceapa alba mare
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • o telina mare
  • 250ml smantana dulce


crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

Prepararea in sine e foarte foarte simpla. Incingem uleiul de masline, calim ceapa pana e translucida, punem telina, pe care o curatam, o spalam bine si o taiem cubulete. Le calim 2-3 minute impreuna, apoi punem apa cat sa acopere bine telina si punem totul la fiert, cu sare dupa gust, 25-30 minute sau pana telina e foarte moale. Daca apa scade prea mult, mai puteti complete, dar asta si in functie de cat de groasa vreti sa fie crema. Daca mergeti mai mult spre piure, lasati apa sa se evapore fara a mai completa. Nu uitati ca punem si smantana dulce, da? Bun, cand telina e foarte moale, punem totul intr-un vas inalt, punem si smantana dulce si blenduim totul bine bine. Daca doriti, puteti sa o dati si prin sita, apoi o potrivim la gust de sare si piper.

crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

Punem crema de telina fierbinte in boluri si deasupra punem bucatele de gorgonzola sau orice alta branza cu mucegai albastru. Chiar si o branza de burduf de-a noastra autohtona merge foarte bine 🙂 Pentru nucile caramelizate, topim intr-o tigaie cu fund dublu 3-4 linguri de zahar pana are culoarea caramelului (aveti grija sa nu se arda, pentru ca devine foarte amar), apoi tragem de pe foc si punem miezul de nuca, amestecam bine bine, astfel incat toate nucile sa fie acoperite de zahar ars si le punem pe o folie de aliminiu si le lasam sa se raceasca. Nu pot sa va spun cat de buna a fost, am gatit-o si la Ziua Buna si s-a evaporat in mai putin de 5 minute 🙂

crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

crema de telina cu gorgonzola si nuci caramelizate

12 Comments

  1. Felicitari pentru reteta! Am testat-o. Este yummy!

  2. Roxana B.

    MI-NU-NA-TA reteta! nu am caramelizat nucile, ci am adaugat mix de alune si nuci zdrobite..plus ghimbir si usturoi… a iesit senzatie!

    • Draga Roxana, sa iti fie de cel mai bine, si eu si George ne bucuram tare ca ti-a placut 🙂

      • Roxana B.

        Am facut fata cu brio chiar si glumitelor(din partea audientei) cu rolul telinei in hranirea sotului 😛

        • Roxana draga, cunosc glumele, dar cert este ca…sunt adevarate :))) Telina chiar face ce zic batranii :)))) Si? supa a fost buna?

          • Super buna! Sunt fana a supelor-crema in defavoarea celor clasice, si asta e chiar surprinzator de gustoasa… 🙂

          • Roxana, sincera sa fiu si eu am privit-o cu suspiciune cand a facut-o George prima data…adica supa crema doar cu telina, apa si ceapa? si uite ca da…minunata! Sa iti fie de bine!

  3. Valeria Chertes

    WOW, ce minune.

  4. Alina Gheorghias

    Este minunata aceasta supa-crema, o pregatesc constant dupa reteta ta. Multumesc frumos!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.