Creier pane

creier pane

Din ciclul “retete culinare pe care nu le-am mai incercat niciodata”, avem azi creier pane. Nimic nu poate enerva mai tare un bucatar decat oamenii care nu le gusta mancarea pe principiul “eu nu mananc X”. Da’ ai mancat vreodata? Ai gustat macar? “Nu, da stiu eu ca nu imi place!” Sa mori tu!

Si eu, Teodora aka Teo, care urasc oamenii care fac asta si care va pot da nenumarate exemple de genul “eu nu mananc spanac” si au ajuns sa manance cu oala, am facut fix acelasi lucru. Iti place creierul? Nu! Da’ de ce? Da’ nu stiu, ca nu am mancat, dar mi se pare gretos. Am fost o gospodina de toata jena la faza asta, recunosc si imi pun public cenusa in cap. Si tot public recunosc ca in sfarsit, la 30 de ani am mancat pentru prima data creier si mi-a placut foarte mult 🙂 No, sunteti multumiti? Am recunoscut! 🙂

Ingrediente pentru 6-8 portii:

  • 1 kg de creier congelat
  • 2 litri apa
  • 100ml otet
  • sare, piper boabe, dafin
  • 700g pesmet
  • 400g faina
  • 5 oua
  • sare si piper
  • ulei pentru prajit

creier pane

Spalam bine bine bine bine de tot creierul, il alegem si il curatam de pielite. Oparaim creierul in apa care fierbe si in care punem sare, boabele de piper, foile de dafin si otetul. Il oparim un pic asa, 1 minut pe ceas, hai doua.

Buuuun. Dupa asta il racim, daca ne lasa sufletul il chiar si gustam sa vedem daca mai e nevoie de sare si piper. Daca nu mai e nevoie, cu atat mai bine, trecem mai departe. Batem ouale ca pt omleta, mai punem si aici un pic de sare si piper asa dupa gusturile noastre fine si punem faina si pesmetul in doua boluri separate. Bun. Dam creierul prin faina, scurturam de faina in exces, il dam prin ou, apoi prin pesmet. Dupa faza cu pasmetul, repetir mes cheries, il dam iar prin ou si iar prin pesmet (fara faina de tura 2).

Procedura asta ne asigura crusta asta minunata pe care o vedeti in poze si care, cu ajutorul lui bunu’ Dumnezo ascunde atat de frumos creierul asta, care e urat cu spume dar, recunosc, foarte bun la gust 🙂

creier pane

O data ce toti creierasii sunt in crusta lor dubla de pesmet, ii putem praji, la fel ca pe snitele, pana sunt rumeniti bine si frumos pe ambele parti, 1-2 minute pe fiecare parte, cam asa. Acuma de 7 ani tot prajim impreuna, sunt sigura ca stiti exact la ce ma refer. Ii scoatem apoi pe hartie de bucatarie ca sa scapam de uleiul in exces si asta e 🙂

creier pane

In cazul in care ati ramas cu o usoara gretica de la curatatul creierului (desi eu sper ca v-a trecut intre timp), sa stiti ca merge foarte bine sa mancati creierasii cu zeama de lamaie. Sincer? Lasand gluma la o parte, sunt foarte foarte foarte buni. Daca sunteti pasionati de maduva (care, culmea, imi place si mie foarte mult) nu se poate sa nu va placa si creierul pane.

Si daca nu stiti unde sa il gasiti (nu de alta da la raioanele de carne proaspata din hypermarketuri mai rarut, incercati cu incredere raionul de congelate, ca sunt adevarate comori ascunse acolo si nu le stie nici mama saraciei. Astea fiind spuse, va pup maxim :*

creier pane

creier pane

creier pane

creier pane

creier pane

creier pane

10 Comments

  1. Eu ador creierul pane, prima data am mancat creier pane facut de sotiorul meu…hehee, si acum, tot el il pregateste! O singura meteahna nesanatoasa complet am in legatura cu creierul pane, imi place sa il mananc cu sos alb de e-uri! asa cum ii spun eu, adica din comert, sos tartar. Spunand asta, poate ti am dat o idee sa postezi o reteta de sos de acest gen, ceva mai domestic si fara sa contina ingrediente carora nu le putem pronunta nici macar numele:)

  2. Arata delicios, am sa incerc si eu aceasta reteta .

  3. Monica

    Eu fac foarte des creier pane dar nu il fierb inainte. E drept ma cam chinui un pic cu el ca aluneca foarte rau dar e foarte bun. Eu il gasesc proaspat la o caramangerie in piata.

  4. Doamne Dumnezeule cat de frumos ai povestit…eu daca eram “anti-creier” sigur ma făceai sa mananc!!bravo!!!

  5. Nebunie…cat de gustos a iesit..asa da..multam.

  6. Adi Oltean

    Mintenaş m-apuc de el. Sunt mare fan creier. Până acum îl găteam cu ceapa si ou. Mortal şi aşa,însă acum vreau să-l încerc pané, după rețeta ta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.