Salata Panzanella cu pui marinat

Salata Panzanella cu pui marinat

Salata Panzanella este o salata de origine italiana, ceea ce nu ar fi atat de greu de ghicit… dupa denumire 🙂 Este foarte populara, mai ales in timpul verii si unele guri spun ca a aparut ca o varianta de a folosi painea veche si intarita dar si rosiile, care abunda in tmpul verii. Noi nu folosim paine veche, ci ne facem propriile noastre crutoane, condimentate dupa gusturile noastre, fine si aromate cu parmezan proaspat razuit.

Folosim si putin vin rosu pentru a inmuia crutoanele, iar daca in modul clasic Panzanella se face cu fileuri de ansoa, noi vom folosi mini fileuri de pui Fragedo Duo, gata portionate, proaspete si pregatite pentru a fi gatite rapid. Minifileurile de pui le marinam cu un sos barbeque facut in casa, pe care il puteti folosi atat ca sos individual pentru carnea gata facuta la gratar dar si ca si marinata pentru carnea pe care urmeaza sa o prajiti la gratar 🙂

Ingrediente:
– 250g rosii cherry
– 1 ceapa alba rosie mica
– ½ castravete Fabio sau 2-3 castraveti Cornichon
– cateva frunze de busuioc proaspat

Taiem rosiile in sferturi, ceapa in cubulete mari. Curatam castravetele din loc in loc folosind un peeler de legume, lasand fasii de coaja, astfel cubuletele de castravete vor fi mai aspectuoase. Scoatem semintele castravetelui folosind o lingurita, apoi il taiem in cubulete, de aceeasi dimensiune cu cele de ceapa. Tocam marunt si frunzele de busuioc, le punem toate intr-un bol si dregem salata cu o lingura ulei de masline, o lingurita otet de vin rosu, sare si piper dupa gust.

Preparare salata panzanella

Ingrediente pentru marinata de pui:
– 400g rosii cubulete in suc propriu
– 1 lingura sos chili dulce
– 1 lingura mustar
– 1 lingura ketchup clasic sau picant
– 2 linguri sos Worchestershire
– 2 linguri miere
– 2 linguri ulei
– o ceapa rosie tocata marunt
– sare si piper dupa gust

Ingrediente marinata

Intr-o craticioara incingem uleiul si calim ceapa, pana devine transulida. Punem apoi restul ingredientelor, amestecam bine bine si lasam sosul sa fiarba pana scade aproape la jumatate. Il tragem de pe foc, il lasam sa se racoreasca putin, apoi il facem pasta, folosind blenderul vertical. Intr-o caserola punem mini-fileurile de piept de pui Fragedo Duo si le acoperim cu sos si le dam cel putin o jumatate de ora la frigider. Daca va iese o cantitate de sos mai mare decat folositi pentru reteta aceasta (ceea ce e foarte probabil, puteti pune sosul in borcanele inchise ermetic si sa il folositi ca atare sau sa marinati alta carne. Sosul sta bine la frigider pana la 2 saptamani).

Preparare marinata

Dupa ce puiul sta la marinat, il prajim pe gratarul foarte bine incins, la flacara mare, pana e foarte bine rumenit pe ambele parti, apoi il punem intr-o tava, turnam putina apa deasupra (2-3 linguri) si il dam 8-10 minute la cuptorul incins la 200°C.

Preparare carne de pui

Pentru crutoane avem nevoie de 4 felii de paine toast si cate o jumatate de lingurita de sare, piper, boia, praf de usturoi, 2-3 linguri de ulei de masline dar si 4 linguri parmesan proaspat razuit. Intr-un bol amestecam uleiul de masline si condimentele. Taiem coaja de la feliile de paine, apoi le taiem cubulete si le punem intr-o tava. Le stropim cat de uniform putem cu amestecul de ulei de masline, apoi presaram parmesanul si amestecam bine cu mana, sa fie cat de uniform acoperite. Dam tava la cuptorul incins la 160°C si le coacem 10-15 minute, agitand din cand in cand tava, ca sa ne asiguram ca se rumenesc uniform. O data coape, le scufundam cateva secunde intr-un amestec din 100ml vin rosu si 25 ml apa, apoi le scoatem cu o spumiera si le punem peste salata.

Preparare crutoane

Este o salata foarte aromata, care se potriveste perfect cu puiul marinat si facut pe gratar. Sa va fie de cel mai bine 🙂

Salata Panzanella cu pui marinat

Salata Panzanella cu pui marinat

Salata Panzanella cu pui marinat

Salata Panzanella cu pui marinat

2 Comments

  1. Andreea

    Arata demential! Mi-ai facut pofta! Sigur voi incerca si eu zilele acestea reteta!

  2. flory

    Pana la urma, la ingredientele pt salata trebuie o ceapa alba mica sau ceapa rosie mica?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.