Nu va era dor de o mancare chinezeasca? Mie da! Si de foarte mult timp imi sta gandul la reteta de creveti Kung Pao, care e o reteta specifica bucatariei din regiunea Szechuan sau ma rog, o varianta adaptata dupa reteta originala, in care puiul e ingredientul principal. Insa peste tot prin lume gasim creveti Kung Pao, respectiv un stir fry picant, pe baza de creveti, legume si un sos foarte aromat. Abia astept sa va arat reteta, pentru ca voi mereu apreciati retetele exotice, iar daca doriti si mai multe surse de inspiratie, intrati pe www.foodroulette.ro, unde gasiti retete din bucataria chinezeasca, mexicana si arabeasca. Introduceti 3 ingrediente in masina de ruleta, apasati maneta si aveti o noua reteta. Pe pagina de facebook puteti castiga in fiecare saptamana o cina la un restaurant cu specificul din cele 3 bucatarii, tot ce trebuie sa faceti e sa dati like paginii de facebook si sa jucati la Food Roulette.
Sa va spun acum ceva si despre creveti: eu prefer crevetii gata decorticati, mici si decorticati, insa puteti la fel de bine sa folositi creveti mari, proaspeti, pe care ii opariti si ii decorticati voi. In locul ardeilor Szechuan am folosit praf de chili, care a fost suficient de picant si si-a facut foarte bine treaba. La garnitura puteti alege intre orez in diverse combinatii, de la orez natur si pana la cel prajit sau cel cu legume si bineinteles, taietei de orez, care au fost si alegerea mea 🙂
Ingrediente pentru 2 portii:
– 300g creveti decorticati congelati
– 50g arahide prajite si sarate
– 2-3 ardei chili macinati (sau ½ lingurita pudra de chili iute)
– o jumatate de ceapa alba medie, taiata fasii
– o jumatate de ardei gras rosu, taiat fasii subtiri
– 3 cepe verzi (numai partea alba) taiate fasii
– 2 catei de usturoi
– 3 linguri ulei
Incingem wok-ul, incingem uleiul si in el punem usturoiul taiat marunt si amestecam rapid. Usturoiul NU trebuie sa se arda, nici macar sa se rumeneasca, asa ca nu il tinem mai mult de 5-6 secunde. Punem apoi ceapa alba si ardeii, amestecam bine la foc mare, pana legumele sunt moi. Adaugam crevetii (decongelati si scursi bine de apa) si alunele, amestecam din nou.
Ingrediente pentru sosul Kung Pao:
– 2 linguri sos soia
– 2 linguri sos soia dulce
– ½ lingurita amidon
– 4 linguri apa
– ½ lingura ulei de susan
– ½ lingurita piper alb
– ½ lingurita otet de orez
– ½ lingurita zahar
Cand crevetii sunt aproape gata (isi schimba treptat culoarea), punem sosul si amestecam pana sosul se ingroasa si crevetii sunt facuti. La final punem si ceapa verde taiata fasii, mai amestecam o data pentru intrepatrunderea aromelor si tragem tigaia de pe foc.
V-am spus ca am servit crevetii Kung Pao cu taieteii de orez, eu i-am ales pe cei subtiri, care nu trebuie fierti, ci ajunge sa fie scufundati in apa fierbinte cateva minute (in general intre 2 si 4 minute, insa e cel mai bine sa cititi pe ambalaj, deoarece timpul de preparare variaza chiar si la vermicelli si daca ii tineti prea mult in apa, nu mai sunt la fel de gustosi, exact ca pastele normale, cand le lasam prea mult la fiert). Mancarea in sine a fost foarte buna, destul de picanta mi s-a soptit din public, asa ca mare atentie la cantitatea de chili folosita (fie ca vorbim de chili intregi, fulgi sau pudra). Sa va fie de bine si nu uitati sa jucati la Food Roulette!