Chiar daca l-am facut saptamana trecuta, nu am apucat sa vi-l arat, dar timpul nu-i pierdut, ca doar sezonul capsunilor tocmai a inceput! Checul cu capsuni de face super rapid si simplu, Luca a manuit mixerul (tare bine se intelege el cu KitchenAid-ul) si a iesit un chec super aromat si suculent! Bineinteles, in loc de capsuni puteti folosi orice alte fructe si nu, nu prea aveti ce sa faceti, capsunile se vor lasa pe fundul tavii pentru ca sunt fructe cu un continut mare de apa si deci sunt grele. Dar va asigur ca asta nu va supara pe nimeni! Eu nu am decorat checul in niciun fel, pentru ca nu am vrut sa ii adaug cateva calorii absolut inutile, el fiind numa bun asa cum e, dar daca vreti, puteti sa il pudrati cu zahar, sa ii faceti o glazura din zahar pudra vanilat si cativa stropi de apa sau chiar un ganache de ciocolata.
Ingrediente pentru un chec (in tava normala pentru chec):
– 150g unt la temperatura camerei
– 200g zahar tos
– 2 oua mari
– 200g faina
– o lingurita praf de copt
– un borcanel (125ml) iaurt natural
– coaja + sucul de la o lamaie
– o lingurita extract de vanilie
– 250g capsuni proaspete
Incingem cuptorul la 180°C, tapetam cu unt si hartie de copt o tava pentru chec. Apoi spumam untul cu zaharul, pana avem o crema densa si zaharul e aproape topit. Adaugam ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Punem sucul si coaja de lamaie, iaurtul si extractul de vanilie. Le amestecam toate 2-3 minute la viteza medie.
Punem apoi faina, cernuta impreuna cu praf de copt. Amestecam din nou. Compozitia pentru chec va avea textura unei inghetate usor topite. Este momentul sa adaugam capsunile, pe care le spalam bine, le curatam de codite si le taiem in sferturi. Nu amestecam capsunile cu mixerul pentru ca se zdrobesc, le incorporam in compozitia pentru chec folosind o spatula. Turnam apoi totul in tava pentru chec pe care am pregatit-o si dam la cuptor 50-60 minute sau pana trece testul scobitorii. Daca se rumeneste prea tare, acoperim cu o folie de aluminiu, pentru ca trebuie sa se coaca foarte bine si la interior, nu ajunge doar crusta de la suprafata.
Sincera sa fiu, nu prea aveti cum sa dati gres cu reteta asta, e totul foarte foarte simplu! Si un alt aspect foarte important: checul acesta se poate congela, decil il puteti face din timp si il aveti mereu la indemana pentru musafirii neasteptati sau pur si simplu cand va e pofta de ceva dulce. Sa va fie de bine!
super bun!!
Excelent la micul dejun,imi plac mult capsunele,sub orice forma!Pupici Teo!
pare bun
Azi il incerc pt ca de cand l-ai postat numai cu gandul la el stau. Asa cum s-a intamplat cu papanasii,care mi-au iesit grozavi,spre deliciul celor ce i-au mancat !! Revin mai pe seara sa zic cum a iesit 😉 !!
Foarte bun a iesit! Am facut cantitate dubla, am folosit o tava mai mare si am pus cirese in loc de capsuni. A fost foarte foarte apreciat 🙂 Te pup, Teo! Si multumesc ca impartasesti cu noi retetele tale.
Sa va fie de bine, Cristina! :*
Este o minunatie…Multumesc Teo !! Salutari tuturor ! 🙂
Mary, cu multa placere 🙂
Teo, a iesit foarte fain checul!!!
Eu am folosit capsuni congelate si ca sa nu se lase la baza, am pus intai 2/3 din compozitie in forma, apoi capsunile si apoi restul de compozitie. Am amestecat usor la suprafata cu o lingurita sa se imbine putin si se pare ca nu au ajuns la fund.
Asta e rezultatul: https://app.box.com/s/7s5vczrihrvedzzs9v7p
Multumesc pentru reteta si la multi ani!
Multumesc 🙂
DAR IN CAZUL IN CARE NU FOLOSESC MIXER LA AMESTECAT, ESTE O PROBLEMA, REZULTATUL E FOARTE DIFERIT?
Este foarte bun acest chec. Fetita mea a păzit cuptorul așteptând sa se coaca. Concluzia ei: “E cel mai bun chec pe care l-am mâncat vreodată!” Mulțumesc pentru rețetă.
cu mult drag 🙂
Foarte bun checul. Singura greseala a fost ca l-am scos din tava din mai era inca cald si partea cu capsuni se cam dezmembra. Spre seara a mai ramas doar o bucata dar a fost foarte bun si apreciat. Multmumesc mult draga Teo. Toate retelele tale sunt excelente si ies exact asa cum trebuie.
Multumesc, Raluca! Te pup!
as vrea sa stiu daca-l pot face cu coacaze rosii congelate si daca da, care e secretul sa creasca totusi checul? merciii
Coacazele trebuie scurge foarte bine, apoi tamponate cu hartie de bucatarie, ca sa fii sigura ca nu lasa foarte mult lichid, apoi le pudrezi cu faina inainte de a le adauga in compozitie.
Eu inca mai am capsuni congelate de anul trecut, cum le pot folosi pentru aceasta reteta? (teoretic trebuie sa le bag la blender)
Lasi fructele sa se decongeleze si sa se scurga apa, apoi le adaugi in aluat. Nu trebuie date prin blender.