Cineva mi-a spus acum 3 ani ca retetele traditionale nu vor mai avea succes, pentru ca romanii s-au plictisit sa manance aceleasi lucruri si cu toate astea, retete ca iahnia de fasole cu ciolan afumat sau ciorba de cartofi sunt unele dintre cele mai apreciate retete de pe blog. La noi, aici in Ardeal, trebuie sa recunosc ca retetele traditionale sunt destul de grele, pe baza de rantas, multa smantana si carne de porc dar asta nu inseamna ca bucataria traditionala nu poate fi reinventata si adaptata pentru a deveni mai sanatoasa.
Pentru ca iubesc preparatele bunicii, mancarea draga cu care am crescut, nu am putut sa nu apreciez initiativa Unisol de a promova retetele traditionale romanesti, gatite insa intr-o maniera sanatoasa. Pe www.bucatarulunisol.ro puteti gasi retetele clasice romanesti, pe care le iubiti si le cunoasteti din copilarie, preparate de bucatarul Unisol astfel incat sa fie mai usoare dar sa isi pastreze gustul pe care il iubim. Sunt multe mancaruri, gulas de exemplu, pe care desi il ador, il gatesc foarte rar, tocmai pentru ca e o mancare grea, mult prea satioasa pentru cina. Dar aici puteti vota reteta pe care ati vrea sa o regandeasca bucatarul Unisol (de exemplu gulasul meu favorit) astfel incat sa fie la fel de buna, insa fara repercursiunile asupra sanatatii noastre.
Ce inseamna pentru mine mancarea sanatoasa? In primul rand o mancare echilibrata, de aceea nu consider ca exista grupe alimentare pe care ar trebui sa le excludem total si nici retete pe care ar trebui sa le respingem din start. Cheia “succesului” este sa mancam cu moderatie si sa incercam sa transformam retetele “grele” intr-unele mai light. De exemplu, varza calita cu ciolan afumat, costite si smantana este una dintre mancarurile mele preferate. Cand eram mici, abia asteptam sa faca Buni Sia varza calita pentru ca era double-win situation: si varza cu ciolan si placinte cu varza! Dar in timp, am renuntat sa mai calesc varza in ulei si ciolanul afumat se gaseste din ce in ce mai rar in frigiderul nostru. Prefer sa fac varza calita in vasul roman: pun maxim 2 linguri de ulei, amestec bine varza cu uleiul, o pun in vasul roman si torn deasupra o cana de apa si 2 cani de passata de rosii sau bulion. In locul ciolanului pun muschi file sau sunca fara grasime iar in locul smantanii putem folosi fie un iaurt mai gras (4-5% grasime) sau chiar un iaurt grecesc, care are undeva la 10-11% grasime, are consistenta smantanii dar mai putine calorii.
Care sunt mancarurile traditionale pe care ati dori sa le vedeti reinventate intr-o forma mai sanatoasa? Care era mancarea voastra preferata cand erati mici? Ce inseamna pentru voi mancarea sanatoasa si ce tips & tricks stiti pentru a transforma un preparat traditional intr-unul potrivit bucatariei de azi si ingaduitor cu sanatatea noastra? Mai multe despre initiativa Unisor de a promova bucataria romaneasca in varianta ei sanatoasa puteti citi aici. Va pup si nu uitati ca mancarea trebuie sa fie nu doar gustoasa, ci si sanatoasa!
Foarte buna ideea celor de la Unisol! I love it! Am vizitat pagina dedicata si imi place. Revin sa raspund si eu la intrebarile tale.