Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane
Mi-e dor de Roma si de Italia, atat de dor incat a fost musai sa fac o reteta culinara italiana. Si am ales o reteta clasica, parmigiana di melanzane, adica o mancare pe baza de vinete, dispuse in straturi cu sos de rosii, mozzarella si parmesan razuit. Reteta este specifica regiunii Campania, dar se gaseste in majoritatea restaurantelor din Italia si este una din retetele care au ajuns cunoscute in toata lumea. Stiti de ce se numeste parmigiana? Nu, nu din cauza parmezanului 🙂 Parmigiana inseamna mancare in straturi, pe baza de legume, gatita in stilul parmigianilor, adica locuitorii orasului Parma. Sigur, nu e singura explicatie, ca o mancarica atat de buna trebuia sa fie revendicata si de altii, insa ce trebuie sa retineti e ca parmigiana nu e musai sa fie cu vinete, chiar daca reteta cea mai populara le contine, ci putem folosi si alte legume, dovlecei, anghinare, cartofi etc. Reteta este din cartea de bucate adusa din Italia, deci nadajduiesc ca e reteta originala.

Ingrediente pentru 6 portii:
– 1 kg vinete
– 250g mozzarella (fiordilatte)
– 500ml passata de rosii
– 200g parmesan proaspat razuit
– busuioc
– un catel de usturoi
– ulei de masline extra virgin
– sare grunjoasa
– sare fina
– piper negru proaspat macinat

Mai intai taiem codita vinetelor, le spalam bine bine cu apa si fara a le curata de coaja, le taiem pe lungime, in fasii de cca 1 cm grosime. Asezam fasiile de vinete intr-o sita, in straturi, sarand cu sare grunjoasa bine fiecare strat in parte. Peste vinete punem un capac si o greutate (o punga de fasole in cazul meu). Aceasta operatiune ne ajuta sa scoatem apa in exces din vinete. Vedeti asta foarte bine si in poza. Vinetele trebuie sa stea in sita cel putin 30 minute, apoi le putem scoate si tampona cu un servetel de hartie pentru a indeparta apa. Intr-o tigaie mare, incingem ulei de masline (punem cat sa acopere bine fundul tavii) si prajim feliile de vinete pe ambele parti pana sunt frumos rumenite, apoi le scoatem pe hartie absorbanta pentru a indeparta excesul de ulei.

Intr-o alta tigaie, incingem o lingura ulei de masline, in care punem usturoiul dat pe razatoarea mica. Atentie, usturoiul nu trebuie sa stea in uleiul incins mai mult de cateva secunde, pentru ca o data ce se rumeneste devine amar, iar rolul lui este pur si simplu de a aromatiza uleiul. Urmeaza sa turnam peste ulei passata de rosii si sa condimentam cu sare, piper, busuioc dupa gust. Sosul de rosii trebuie sa stea pe foc pana incepe sa scada si devine un sos dens. Pe fundul unui vas termorezistent punem 1/3 din sosul de rosii, apoi un strat de vinete.

Urmeaza un strat de mozzarella si unul de parmesan. Continuam cu sosul de rosii si restul straturilor pana la epuizarea ingredientelor, astfel incat ultimul strat sa fie de parmesan razuit, peste un strat de mozzarella. Dam la cuptorul incins la 180°C, 30-40 minute.

Stiu ca nu e cea mai aspectuoasa mancare din lume, dar va promit ca merita incercata, mai ales ca vine vara si e o alternativa perfecta de a gati vinetele in afara de salata de vinete. Inainte sa va las cu pozele de final, mai fac o precizare: este o diferenta intre fiordilatte si mozzarella di buffala, in sensul ca fiordilatte (sau mozzarella – desi impropriu spus – pe care o gasim peste tot la noi in comert) este un produs pe baza de lapte de vaca, in timp ce mozzarella adevarata sau mozzarella di buffala este un produs din lapte de bivolita. Asta numai asa, in caz ca va interesa o curiozitate despre ce mancam noi, sau ce credem ca am cumparat din magazinele de la noi 🙂 Sa va fie de bine de parmigiana, ii buna, tare buna!

9 Comments

  1. hmmm….e intr-adevar delicioasa!!!! am facut-o si eu acum 2 saptamani, dar eu am facut vinetele pe gratar ptr ca absorb destul de mult ulei cand sunt prajite, ale mele erau ''light'' …….. dar e o mancare super buna!!!!
    Felicitari Teo ptr tot ceea ce faci si ptr retelele minunate cu care ne incanti in fiecare zi! eu aproape in fiecare zi ma inspir din retelele tale ptr a gati ptr familia mea! Te apreciez si iti multumesc!

  2. Excelenta!Eu grilez vinetele ,e la fel de buna!Pupici

  3. Gisca Mihaela

    Cate bunatati aici la tine pe blog…..sunt invidioasa ca nu pot gusta din minunatiile tale!!!

  4. Cosmin

    Recomand pentru un extra flavour, la sosul de rosii sa folositi rosii proaspete blanchate si curatate de coaja,deasemenea busuioc proaspat. La sfarsit se blendeaza usor.

    • cu siguranta orice sos din rosii proaspete e mult mai bun decat passata din sticle, ai dreptata, Cosmin! 🙂

  5. Raluca

    Delicios. ai putea sa imi spui ce carte de bucate italienesti ai folosit ? de mult incerc sa gasesec o carte cu retete autentice italienesti. multumesc

  6. Andrei

    Multumesc Teo, a iesit ceva de exceptie. A fost foarte, foarte bun iar sotia a fost mai mult decat incantata!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.