Prajitura cu prune si aluat faramitat e una dintre retetele culinare pe care vroiam sa le fac de foarte mult timp, dar asa se intampla mereu: scriu retetele pe tot felul de foi si foicele, pe unde apuc si apoi uit de ele. Slava cerului, cu ocazia curateniei de toamna in genti (numai o femeie poate intelege ce se petrece cu adevarat in geanta altei femei) am gasit reteta si am zis “acum ori niciodata!”. Piata e plina de prune la pret foarte bun (cam 2 lei kg) si restul ingredientelor le aveti cu siguranta tot timpul in casa.
Ingrediente pentru blat:
– 100g unt topit
– 500g faina
– 100g zahar
– un plic drojdie uscata
– un ou
– 200ml lapte caldut
– 2 plicuri zahar vanilat
– o priza de sare
Am pus toate ingredientele in bolul mixerului KitchenAid si am amestecat cca 3-4 minute, pana am avut un aluat destul de vartos, omogen, nelipicios. Am lasat aluatul sa dospeasca 30 de minute, apoi l-am intins pe planseta tapetata cu faina si l-am asezat in tava de 20x30cm, tapetata cu hartie de copt.
Peste aluat am asezat 1,5 kg de prune, taiate in jumate, cu samburele scos. Am apasat putin prunele, sa intre bine in aluat, apoi le-am pudrat cu 3 linguri de zahar brun si 2 linguri de scortisoara.
Pentru aluatul farmitat am amestecat 300g faina, un pachet de unt (200g), 150g de zahar si o lingurita esenta de vanilie. Le-am amestecat cca 3 minute tot cu mixerul KitchenAid, la viteza mare, pana am avut un aluat tare, destul de sfaramicios. Am rupt bucatele din aluat si le-am presarat peste prune, apoi am dat tava la cuptorul incins la 180 de grade, 30 de minute.
Prajitura e foarte buna si proaspat scoasa din cuptor, dar si dupa ce se mai raceste putin. Dupa racire, puteti sa o pudrati cu zahar pudra vanilat, amestecat cu putina scortisoara. E o prajitura super aromata, consistenta si suficient de mare pentru o familie numeroasa si invitati. Puteti inlocui prunele cu mere date pe razatoare si amestecate cu putin zahar si scortisoara, visine din compot, nectarine etc. Daca serviti prajitura fierbinte, abia scoasa din cuptor, puteti pune deasupra un gob de inghetata de vanilie. Sa va fie de cel mai bine!
Printre retetele copilariei mele se numara si aceasta bunatate….
Mama o facea cu ce fructe avea la dispozitie.
Te tzuc Teo !
oau arata ca cea a lu buni dar ea o face cu gem mmmarata yamyyy am sa o incerc.
Arata foarte bine! Diseara o testez sa vedem si cum iese. Felicitari!
Apropo…e posibil fara acel robot, nu? Framant cu mana aluatul…probabil ia timp mai mult dar nu am de ales.
Sidy, te pup :*
Ella, Denisa, multumesc 🙂 Da, se poate framnata aluatul, ca Buni sigur nu avea roboti de bucatarie 🙂
Buna Teo, am incercat sapt. trecuta reteta asta, dar din pacate nu a iesit asa cum speram eu sa iasa.In primul rand a iesit prea mult aluat si, chiar daca am pus intr- tava mai mare, a iesit un fel de paine cu prune.Unde mai pui ca s-a ars pe dos( lucru la care ma asteptam deoarece era blatul prea gros ca sa se coaca in 30 min) si….cam asta e tot.Sunt destul de dezamagita ( de mine) ca nu mi-am dat seama ca va creste atat de mult.O sa incerc iar dar sa modific cantitatile poate cu un blat mai subtire iese asa cum trebuie.
Inca o rugaminte: sunt innebunita dupa prajitura lintzer cu mere, o reteta …se poate??Sincer, de prajitura asta m-am apucat pentru ca aduce din descriere cu lintzerul.
Mersi mult si un weekend placut iti doresc.
Monica – Constanta
Buna Monica 🙂 cantitatile pentru aluat sunt ok, trebuie doar sa folosesti o tava mult mai mare, cum e de exemplu tava mare de la aragaz. O sa avem in curand si linzerul cu mee, promit 🙂
spuneti-mi si mie de unde ai cumparat super robotul
dee la orice magazin Bilancia 🙂
eu tocmai ce am scos-o din cuptor, miroase mortal!! am tinut-o cam o ora, deoarece faramiturile de deasupra s-au inmuiat in fructele zemoase si numa nu se mai faceau. si parca nu e foarte bine copt aluatul la mijloc, dar e delicioasa si asa:D
multumesc de inca o idee, Teo!
Ma bucur ca a iesit si ca ti-a placut!
Buna,
Am si eu acum prajiturica in cuptor. Am facut-o in tava mare de la aragaz.
Am avut probleme la aluatul normal – prea mult lapte. Eu am pus treptat si cred ca am incorporat doar jumatate de lapte si tot se lipea de maini, groaznic. Am mai adaugat putina faina… Am fost dezamagita si de cum creste drojdia uscata. Vad ca in cuptor creste frumos, dar in castron, nu creste atat de mult precum cea proaspata. E prima oara cand o incerc 🙂
La aluatul faramitat mi s-a parut prea mult unt, dar deja il pusesem pe tot, asa ca doar am adaugat faina…si l-am dat la congelator. Dupa ce am pus fructele (prune si nectarine), l-am dat pe razatoare.. cam 3 sferturi din el ca se inmuiase, mergea greu si nu mai aveam rabdare. Cred ca ar fi fost bun si un pic de pesmet in compozitie.
Oricum, deocamdata arata bine ce e in cuptor 🙂 astept rezultatul final. Daca creste si e dulce, merge :))
Multumesc de reteta! Revin si cu parerea de “dupa”.
deci a iesit buna pana la urma! ma bucur tare! 🙂
Am revenit. A iesit delicioasa, dar am aceeasi problema cu aluatul de deasupra ca si Sophie. A stat in cuptor o ora, acum l-am stins, dar o mai las inauntru. Cred ca daca mai puneam ceva faina in el, nu se mai inmuia asa tare ca avea ce sa se intareasca. Oricum e buuuna! De salvat si adaptat. Ms!
Delicioasa! A iesit foarte bine. 🙂
Ma bucur mult ca ti-a placut! 🙂
Am facut astazi aceasta prajitura si a iesit perfect. Are o culoare superba si un miros divin. Am folosit o tava de 20/28 si catitatile exacte din reteta ( dar am lasat-o o ora la cuptor).
Abia astept sa servim o portie 🙂
Ah, ce bucurie cand aud astfel de marturii! Iti multumesc pentru incredere, ma bucur ca ai incercat reteta.