Inainte sa va spun despre reteta, trebuie neaparat sa va povestesc cum a fost prima zi a lui Luca la gradinita. Si-a facut intrarea la grupa mica exact cum ne asteptam din partea lui “am venittttt, buna dimineata, s-a trezit si ratza!” Daca pana azi aveam vreun dubiu in ceea ce priveste personalitatea lui, azi m-am convins ca e exact atat de sociabil si de infipt pe cat l-am crezut.
A mancat prima lui supica la gradi, macaroanele nu, dar le-a primit la pachet si le-a mancat acasa. Numai o mamica stie ce a fost in sufletul meu azi si cum m-am abtinut sa nu o sun pe educatoare din 5 in 5 minute. Prima zi de gradi s-a terminat cu “De ce ai venit? Sa nu ma duci de aici!” si mai ca a plans pana i-am promis ca vine si maine. De acum si viata lui si viata noastra va fi altfel, pe de-o parte cu mult mai mult timp liber pentru mine si pentru munca, pe de alta cu grija ca nu il am langa mine in fiecare secunda, asa cum a fost timp de 2 ani si jumatate. Offf, numai mama sa nu fii! 🙂
Acuma sa va zic de reteta. Lui Luca, dar si noua, ne plac foarte mult cartofii dulci, asa ca nu mi-a fost deloc frica sa incerc o reteta noua, cu ce am avut prin camara si a iesit ceva chiar foarte bun. Este un piure de cartofi dulci acoperit de o crusta foarte crocanta, din fulgi de porumb. Am folosit fulgi de porumb dulci, cu miere, pe care ii mancam de obicei la micul dejun. Sper sa va placa reteta, merita incercata, e o garnitura perfecta langa orice fel de friptura dar merge perfect si ca fel principal.
Ingrediente:
– 2 cartofi dulci mari (cca 1kg)
– 100g unt topit
– 2 oua
– 3 linguri zahar brun
– 3 linguri zahar tos
– 150ml lapte
– o lingurita scortisoara macinata
– o lingurita nucsoara macinata
Mai intai si mai intai incingem cuptorul la 180 de grade si ungem cu putin unt un vas termorezistent. Apoi pregatim cartofii dulci, pe care ii curatam, ii taiem cubulete si ii fierbem in apa cu putina sare. Ii testam cu furculita (dureaza cca 20-25 minute pana sunt gata) si cand sunt fierti ii dam prin blender si ii transformam intr-un piure foarte fin.
Batem apoi cele doua oua (la fel ca pentru omleta) si le turnam peste piureul de cartofi. Adaugam si laptele si zaharul brun. Amestecam cateva secunde cu blenderul.
Adaugam apoi si zaharul tos, condimentele si untul topit. Omogenizam piureul si il turnam in vasul pe care l-am pregatit mai devreme. Il tinem la cuptor cca 20 de minute, dupa care ii scoatem si adaugam topingul.
Pentru toping avem nevoie de: o cana fulgi de porumb, 50g unt rece, 150g nuci tocate, 50g fulgi de migdale, 2 linguri zahar brun. Amestecam fulgii de porumb, fulgii de migdale si zharul brun si presaram amestecul peste cartofii scosi din cuptor. Taiem untul cubulete si il punem peste fulgi Dam tava la cuptor pentru alte 5 minute sau pana face o crusta frumoasa.
Luca a mancat foarte bine, a cerut si supliment. Noi nu am mai apucat la supliment, dar e clar o reteta care se va repeta cat de curand, mai ales ca prietenul “cartoful dulce” este foarte sanatos si bogat din punct de vedere nutritional. Sa va fie de bine si ne vedem maine cu un pui special la cuptor, perfect langa acesti cartofi dulci.
Au iesit fff buni
Arata foarte bine cartofii!
Pun pariu ca la cum arata sunt foarte gustosi…
N-am putut sa mananc, sunt prea dulci cu atata zahar si e foarte pregnant gustul de scortisoara. Prima reteta de la tine care n-a fost pe gustul meu 🙂
Asta e 🙂 mancarea e o chestiune de gusturi 🙂 Ma bucur ca ai incercat si altele si ti-au placut! :*
Partea cu luca e cea mai interesanta
Multumesc. Dar nu cred ca asta era ideea 🙂 Sau incercai sa fii sarcastica?