Pui aromat cu lamaie

Pui aromat cu lamaieV-am promis ieri ca va ofer si o varianta de fripturica pentru garnitura de cartofi dulci. Puiul asta e unul dintre cei mai aromati pe care i-am mancat de cand m-am apucat de gatit si credeti-ma ca lamaia si cuisoarele fac toata diferenta. E foarte simplu de preparat nu e o reteta spectaculoasa, insa mizez pe gustul special al puiului pentru a va convinge sa o incercati.

Ingrediente:
– 1 pui pentru grill (cca 1.5 kg a avut al meu)
– o lamaie care sa intre perfect in pui
– 10-15 cuisoare
– condimente pentru carne de pui: sare piper, ierburi aromatice diverse (eu am pus cimbru, rozmarin, busuioc), condimente pentru gratar etc
– 5-6 linguri ulei de masline
– o cana de apa

Nu uitati sa spalati foarte bine puiul inainte de a-l gati si nu uitati nici sa va spalati foarte bine pe maini dupa ce ati lucrat cu orice tip de carne cruda. Astea fiind spuse si puiul fiind spalat, incingem cuptorul la 200 de grade si pregatim o tava de friptura inalta, in care puiul sa incapa in intregime. Ungem puiul in interior si in exterior cu uleiul de masline, avand grija sa desprindem usor si pielea de pe piept si spate si sa ungem cu ulei canea de sub piele.

Condimentam apoi puiul, la fel, in interior si pe exterior si sub piele, pe cat posibil.

Perforam foarte bine lamaia cu o furculita, asta va ajuta cuisoarele sa intre mai bine in lamaie dar si aroma lamaii sa intre foarte bine in carnea de pui in timpul coacerii.

Infigem cuisoarele in lamaie…

…si introducem lamaia in pui.

Asezam puiul in tava, si turnam in jurul lui apa. Dam tava la cuptor. Puiul se va coace in jur de 50-60 de minute, insa trebuie sa il verificam des si sa turnam peste el, cu lingura, sosul din tava. Daca se rumeneste prea tare, putem sa il acoperim cu o folie de aluminiu la jumatatea timpului de coacere. Atentie la aripi: inainte de a introduce puiul la cuptor, cand il asezati in tava, aveti grija ca varfurile aripilor sa fie sub pui, altfel se vor arde in timpul coacerii.

La final, dupa verificari intense cu furculita si degustari si mai intense din partea mesenilor, care vroiau sa se asigure fiecare personal ca puiul e gata, am decis ca e cazul sa il servim. Desi va sugeram cartofii dulci, o alternativa la fel de buna este un pilaf de orez brun si ciupercute de padure. Am servit totul langa legume proaspete de sezon si sincer va spun ca nu s-a plans nimeni! Nici macar pieptul puiului nu a fost sec, asa ca uleiul de masline si lamaia si-au facut foarte bine treaba! Sa va fie de bine!

4 Comments

  1. Ella blog"s

    ce ii mai place puiului lamaia:) arata yamyyyy

  2. Anonymous

    Are ceva daca pun puiul cu pieptul in sus?

  3. Anonymous

    Buna Teo! Sunt o bucatareasa aflata la inceput de drum :d. Cum ai invatat sa gatesti atat de bine si de pe unde te inspiri pentru retete? Esti o super priceputa! Si eu imi doresc sa fiu la fel :((((! Numai bine!

  4. Madalina P.

    acest pui este pur si simplu magnific, are un gust excelent, l-am facut azi, am hranit 6-7 persoane si am fost laudata pt gust, aspect, sos, ce mai , Teo iti multumesc ! si cine a postat Anonim inaintea mea e simplu, cu cat exersezi mai mult cu atat ajungi sa te pricepi mai bine. si eu sunt incepatoare, dar retetele de pe acest blog ies mereu, iar acest pui merita incercat! felicitari teo pentru ceea ce faci, sa stii ca ajuti multe persoane sa faca o surpriza persoanelor dragi,stiu ca nu pot da gres cu retetele de aici:D

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.