Azi am vrut sa rasfat pe cineva drag care avea mare nevoie de o mica bucurie si cum vorba aia “atata ma duce capu” m-am gandit sa-i fac o reteta speciala: file de somon la tava, aromat si garnisit cu legume si pireu de morcovi.
Mi-am cheltuit jumate din salariu pe:
– 600g file de somon
– 3 portocale
– o lamaie
– masline verzi si negre (100g din fiecare)
– broccoli
– un praz
– un ardei gras rosu
– morcovi
– ulei de masline
– un pahar de vin alb
– condimente: sare, piper, condimente pt peste de la Fuchs si neaparat ghimbir macinat
– patrunjel si alte verdeturi (eu am mai scris undeva ca am o adunatura de verdeturi uscate, italian seasoning le spune)
– pastai de fasole verde
– 100g de margarina (eu am folosit Rama cu ulei de masline)
Se incalzeste cuptorul, se unge bine tava cu ulei de masline si in ea se aseaza somonul, bine condimentat cu sare, piper, ghimbir si condimente pentru peste. Deasupra somonului aruncam fara mila: maslinele, bucatele de margarina, 2 portocale si lamaia taiate felii (de fapt am taiat doar o portocala jumate, cealalta jumatate am storso peste somon), muuult patrunjel si l-am dat la cuptor. Se lasa in cuptor cca 15 minute, la foc mediu, dupa care se scoate, se adauga jumatate din paharul de vin si se acopera cu folie de aluminiu, dupa care se reintroduce la cuptor (folia de aluminiu este necesara doar daca nu vreti sa ciopartiti somonul… daca il lasati in bucata mare asa cum l-am lasat eu, v-a fi foarte greu sa-l intoarceti fara sa-l farmitati, asa ca e de preferat folia, ca sa se faca la aburi).
Intre timp se prepara legumele: intr-o cratita mai mare se incinge restul de margarina si se calesc pastaile de fasole verde, prazul taiat rondele si ardeiul taiat felii, peste care se pune verdeata uscata. Separat se pun la fiert cei doi morcovi curatati si taiati bucatele si broccoli in buchetele. Se lasa sa fiarba cca 15 minute, apoi broccoli se scoate de la fiert si se muta peste celalalte legume si o data cu el se toarna si cealalta jumatate de pahar de vin, plus a treia portocala taiata felii si se calesc impreuna. Morcovul se mai lasa sa fiarba putin.
Dupa cca 40 de minute se cand l-am introdus in cuptor, somonul este gata si o data cu el sunt gata si legumele. Mai trebuie doar sa scoatem morcovii de la fiert si cu ajutorul robotului de bucatarie se fac pireu. Nu mai am alte indicatii, va las sa va delectati cu poze. Poate ca la prima citire, reteta pare complicata, dar de fapt totul este foarte simplu. Somonul este extrem de aromat, cat despre legume nici nu mai vorbesc.
buna ziua,
nu stiu ce meserie ai dar daca nu-ti folosesti inclinarile culinare si inafara gospodatiei,este pacat.te irosesti.
mi-ai face placere sa te am aproape sa te intreb cind ma incurc,cind nu stiu ce sa mai fac la cite o petrecere ca sa nu ma repet cu acelasi menu de fiecare data
mult succes in tot ce faci!
Monica
hello,
am mancat la un anume hotel un somon la gratar, asezat pe un pat de legume, cu sos de unt si ghimbir
dupa 2 saptamani de cautari, gasesc o reteta de la care macar pot pleca, in a incerca sa reproduc ce am mancat acolo si a-mi impresiona si logodnica (again ;))) – stiu ca al tau somon e la cuptor, al meu la gratar, dar ma intereseaza partea cu legumele 🙂
e prima data cand dau peste blog-ul tau; voi reveni cu placere
10x,
Lucian
🙂 sunteti doi draguti amandoi!
am facut reteta pana acum o data si mi-a iesit super. multumesc teo!
Nu ma pasioneaza bucataria in mod special. Insa iti multumesc pentru retetele deosebite!
Diana.
Ce ma bucur ca am dat de acest blog.Azi mi-am cumparat doua felii de somon si nu stiam cum sa-l prepar.Nu stiam de fapt ce condimente se potrivesc.Reteta asta cu legume este solosala.Va mai vizitez.
Esti incredibila daca ai atata rabdare sa faci atatea retete…..cred k toti barbatii te-ar dori de sotie….bv…trebuie sa pui pasiune in ceia ce faci si eu cred k u asta faci ..pe cand eu gatesc asa k trebuie ….dar cred k o sa fiu si eu mai atenta ,dar totusi nu vreau sa impresionez prea tare k dupaia m-a pune sotul la treaba………pupi ..mersi k existi…
buna,
retetea este buna, insa vrioiam sa spun ca somonul se lasa la cuptor max.20min la 180º-200º, sau mai bine zis nici un peste nu se lasa la cuptor mai mult de 20 min. locuiesc in spania si aici pestele este meniul zilei (nici o masa fara peste :))), poate va mai amintiti)
Va salut,
Am experimantat mai multe retete afisate pe site-ul tau si au iesit grozave.Iti multumesc pentru ele!
Buna Teo! felicitari pentru blog,este super,mi a fost de mare folos,insa acum am nevoie de ajutorul tau.Vineri este ziua iubitului meu,iar parintii lui vor veni la masa,va fi prima masa pe care o luam impreuna si am mari emotii.Ma gandeam la felul 2 sa fac file de somon aromat,ca desert voi face un tort cu fructe,insa la felul intai nu stiu ce as putea gati,te rog mult sa imi dai o idee,te imbratisez cu drag!
Buna Alexandra, imi cer scuze ca nu am apucat sa iti raspund, am fost la munte in weekend si nu am avut internet. Sper ca te-ai descurat cu alegerea unui aperitiv si ca masa a iesit cum ti-ai dorit.
Hello Teo,am revenit! Masa va avea loc abia vinerea asta,ti as fi recunoscatoare daca m ai putea ajuta in alegerea meniului.Iti multumesc anticipat!
Alexandra, eu zic sa mergi pe ceva mai deosebit, mai ales daca faci somnul ca si fel principal si sa nu recurgi la aperitivele clasice. Le poi face de exemplu oua umplute cu pesto, bruschette cu pesto rosu, o salata de oua, sandwich wraps (care sunt usoare si dau foarte bine) si bineinteles, piesa de rezistenta pentru impresionare: pinguinii maslinii. Toate retetele le gasesti pe blog.
Daca vrei sa faci si o supa, iti sugerez ceva mai deosebit, respectiv o supa crema, fie de mazare, de conopida sau de legume. Si crutoanele facute in casa merg foarte bine cu asta.
Sper ca ti-am fost de ajutor!
Este geniala reteta! Buna, buna, buna!! Si extrem de simpla! Multumesc!