Puiul la capac este reteta mea favorita in de’ale bucatelor rapide, tocmai pt ca e atat de simpla si m-a scos din multe incurcaturi de genul “fa-mi repede ceva de mancare ca moooor” 😀
Asa ca, avem nevoie de o tavita de pulpe de pui (mie cel mai mult imi plac cele proaspete), condimente (vegeta, nucsoara, piper), apa si ulei. O cratita se umple pana la jumatate cu apa, apoi se foloseste capacul potrivit ei, decat ca se pune pe dos (deci cu manerul in cratita).
Pe capac se pun pulpele, una langa alta, se stropesc cu o cana de apa si cu putin ulei, se condimenteaza si se dau la cuptor. Se tin la cuptor cca 20 de min… si se obtine & devoreaza ceea ce vedeti in pozele de mai jos :
Super-idee chestia cu capacul intors in cratita :))…n-am mai auzit…
Imi place mult ce culoare au pulpele.
Ia spune, Teo, la cate grade le-ai tinut?!… ca-mi fac tare cu ochiul 😀
Laura draga, cu toata rusinea iti spun ca am un cuptor antic si de demult, deci nici vorba sa stiu cate grade…dar ideea e ca inainte de a incepe sa spal pulpele si sa le pregatesc, dau drumul la cuptor pe intermediar (are 2 trepte) si asa il las pana se rumenesc pulpele. Deci nu trebuie sa fie focul mare, cam asta vroiam sa zic :)))
Arata super,interesant,apetisant.Am o intrebare,pulpele nu se lipesc de capac?le mai intorci din cand in cand?
Salut Eli! Pulpele nu se lipesc de capac, dimpotriva din apa, ulei si grasimea puiului se face un sos delicios in jurul lui, cu care se poate garnisi orice garnitura ai langa pui.
De intors puiul il intorc o singura data si asta de obicei daca pulpele sunt foarte mari. Atunci le pun la cuptor pe dos, cu pielea in jos si dupa cca 10-15 minute le intorc in pozitia normala.
Iti multumesc mult pt raspuns,am procedat intocmai si intr-adevar, pulpele au iesit minunate,rumene si sosull-am pus peste pireul ce l-am facut ca garnitura.
teo, cred ca te-ai convins ca nu am luat reteta de la tine… si ai vazut linkul de unde am luat-o.
Atunci cu tocanita poloneza nu scrisesem ca e de la tine, pt ca o vazusem la vero (blogul ei il citeam la vremea aia) dar dupa aia am rectificat la reteta si am scris ca e de la tine…
Eu nu am pus apa si le-am lasat vreo ora si jumatate.
Sa stii ca chiar scriu cand iau o reteta de pe vreunul din blogurile fetelor…
Edith, fii fara grija :* spor la gatit!
Puiul intreg la capac e si mai delicios…
Nu am incercat niciodata, prefer pulpele asa si puiul intreg pe sticla 🙂
Buna dimineata!azi fac pulpe la capac!numai ca,capacul meu pe care-l voi face nu e prea adinc as fi vrut mai mult sos!voi reveni sati zic cum a fost!tu ce gatesti acu la sfirsit de saptamina?eu de simbata gatesc mincare ca si cind ar fi sarbatoare!pa,pa si o zi excelenta!astept sa-mi scrii!
neatza, Mariana! SA stii ca nici capacul meu nu e foarte adand, dar eu il umpu la refuz cu apa si ulei, ca stiu sigur ca nu da pe langa, pt ca se face la abur si nu direct pe foc 🙂 Sa imi spui cum ti-au iesit :*
Eu aiz gatesc somn caramelizat si din capul si coada somnului, care efoarte mare, fac un bors de peste.
Cam sambata apuc si eu sa gatesc, mai ales ca fiind gravi si mai tot timpul mi-e rau, nu imi mai arde de stat in bucatarie asa mult ca inainte 🙁
Te pup si iti doresc un weekend superb :*
5 minute si trebuie sa-l scot!e super si am pus alta cratita si capac!sos are destul!si linga un rizoto,nam avut alta idee momentan!si ciorbita de macris cu sunculita de la pasti ca nu s-a papat toata ,am avut f.multe feluri!si oua umplute!ti le-am scris anapoda!am inceput cu felu 2,apoi ciorbita,si la sfirsit aperitivul!MULTUMESC CA MI-AI SI SCRIS ESTI O DULCE GRAVIDUT-O!ITI SCRIU SI DUPA MASA!SINTEM TARE INFOMETATI!POFTA BUNA DACA NA-TI PAPAT!PA,PA SI REVIN!
Sper din suflet ca ti-au iesit bune! La ciorbita de macris pui si carne de miel? eu de obicei asa o fac asta de Paste, cu bucatele de carne de miel, orez si muuult macris + oua batute pe care le pun in timp ce fierbe, ca sa se faca zdrente 😀
Sa va fie de bine daca ati papat deja :*
Au iesit super bune,voi face si cind am musafirii!ciorbita de miel cu macris numai de pasti!in rest cu oua batute+lingurita de faina si multa ,multa smintina!vai ce buna e!!!!!Orez eu nu folosesc deloc la supe,ciorbe,!folosesc in schimb galuste mici de faina!orez folosesc la sarmale,orez in lapte,sufleuri,pilaf,perisoare!atit!iti doresc sa duci usor sarcina!cit mai ai?ce o sa ai?mai ai copii?cum vom mai comunica daca nasti???????o sa-mi para rau daca nu-mi scrii!sa-ti fie bine!
mariana draga, stiam eu ca nu poti da gres cu pulpepe astea 😀
Eu ziceam de ciorba de macris ca o fac o singura data pe an, la Pasti. Ar trebui s aincerci orezul in ciorbe, le da un gust delicios si mai ales consistenta. Nu staim de asta cu galustele de faina, eu singurele galuste pe care la fac la supa sunt cele de gris, dar nah, omu cat traieste invata 🙂
Nu pun niciodata smantana direct in ciorba, decat la ciorba de burta, pt ca ciorba tine mai putin si se strica mai repede daca e smanatana deja in ea. Prefer sa pun smantana numai in farfurie.
Stai linistita, ca putem vbi inca o vreme buna aici, eu nasc doar la inceputul lui noiembrie, inca nu stim ce aveam, pt ca e prea devreme la 3 luni jumate sa ne spuna 🙁 Oricum, e primul nostru bebe si daca e fetita, va fi si ultimul :)) Daca e baiat, mai incercam o data!
Te pup si ne mai scriem 🙂
Buna Teo,
Desi te citesc de multa vreme, e prima oara cand iti scriu. Subscriu comentariilor conform carora esti catalogata drept o bucatareasa nemaipomenita. Esti grozava, felicitari pentru ceea ce faci, si multumim ca ne impartasesti si noua!
Ieri am incercat si eu pulpele la capac, si au iesit delicioase. Acum am sa caut ce gatesc azi. 🙂
Te pup,
Claudia
Buna Teo,
Felicitari pt bebitza!!!
e prima oara cand iti scriu dar cu siguranta voi mai continua..pt ca sigur voi mai avea intrebari…
intrebarea de acum este: daca acesta procedura de gatita “la capac” merge si cu alt fel de carnitza: vita, porc…???
diana, iasi
Claudia, multi multi pupici :*
Diana draga, bine ai venit :* Da, s epreteaza orice tip de carne, iar carnea de porc, care e putin m,ai grasuta, cu atat mai bine!
super reteta. am sa o fac si eu in seara asta. ai zis ca se face rapid.imi place ideea.
ceau teo sun cristina am descoperit siteul tau acum 3 zile si cred ca e nemaipomenit multumesc mult ca miai dat idei noi de facut mancare acuma sunt in australia si pot sa fac alte retete romanesti acum pt ca ai postat mancarurile astea delicioase sper sa ne mai pui retete noi in curand pe toate retetele tale mi leam scris in caiet. am vrut ca sa te intreb la reteta de pulpe de pui la capac trebuie sa pun apa in oala daca da cam cat.pt cred ca daca nu pun apa nu se arde oala? multumesc mult .si FELICITARI PT BEBE SI PE SITE!!!! tine o tot asa. mult succes sper sa ne mai scriem pa
Buna Cristina! Ma bucur ca iti e util blogul meu, bineinteles ca o sa pun mereu retete noi.
Referitr la pulpele la capac, e neaprata sa pui apa in cratica, c ala e scopul, sa se faca oarecum la aburi. Se pune apa cam de 3-4 degete in cratita.
Spor la bucatarit!
ceau teo multumesc frumos pt raspuns.astazi vreau sa pregatesc pulpele de pui la capac sper sami reuseasca. SANATATE LA TOATA FAMILIA. pa si o zi placuta sa ai.
Salut Teo si felicitari! Acum fac si eu pulpele(de fapt sunt aripi, ca numai papasem aripi de mult) iar ca si garnitura sote-ul tau de morcovi. Stiu ca o sa fie delicioase la fel ca orice alta retele de la tine de pe blog pe care am incercat-o! 😀
as incerca reteta, dar oare iese si cu pui de casa? ca la cat pasaret crestem noi, nu prea cumparam pulpe din comert ( spre disperarea baietilor mei, care le prefera). As vrea sa stiu sa prepar retete mai variate din carne de pasare de curte
Draga Laura, nu vad de ce nu ar iesi reteta cu pui de curte, eu as fi chiar bucuroasa sa am asa ceva in dotare si sa nu apelez la “puiul de gostat” 😀
Draga Teo,pentru reteta aceasta se poate folosi si un vas de yena?
Adriana, nu stiu daca am inteles exact intrebarea ta. Cred ca se poate folosi si un vas de yena in loc de capacul intors… important e sa se potriveasca la oala pe care o folosesti
Executat aseara. Foarte gustos! Se topea carnea in gura. Alaturi de piure simplu de cartofi peste care am pus sosul rezultat in capac. Yaaammmmmmyyyyy. Natalia a prestat de nu se mai satura :))
Si esentialul: muncesti doar cat sa cureti pulpele si sa le condimentezi pe capac. Mai greu e sa faci fatza asteptarii inconjurat de asa arome.
Aceeasi Alta Irina
P.S. Teo, nu ti-am mai multumit de multa vreme ca EXISTI si ca iti bati capul sa ne arati ce stii tu sa faci. Asadar … MULTUMIM
Draga Teo
Am citit reteta ta (pulpe la capac) si mi se pare foarte interesanta, nu am mai auzit pana acum acest mod de preparare, o sa o incerc si eu maine. Sper sa imi iasa si mie asa cum sunt ale tale din poze.
Ce ai mic (baiat sau fata)?
Te pup.
Salut,acum scriu si eu pentru prima data si tot pentru prima data voi si gati o reteta de pe blogul tau.Eu doar acum fac cunostinta cu bucataria 😀 si retetele tale imi plac foarte mult.De cand mi-am pus in cap k vreau sa invat sa gatesc,iau retetele de pe internet,dar blogul tau imi place cel mai mult,deoarece sunt retete ilustrate si mereu specifici timpul necesar de fierbere/prajire,ceea ce pentru mine,nestiind sa gatesc,este foarte util.Sunt sigura k voi invata multe de la tine :).Multumesc pentru retete :*
Hmm,nu stiu,poate am gresit ceva,dar pulpele de pui la capac nu mi-au iesit in 20 de minute,ci in aproximativ 1 ora.Au iesit foarte bine,dar in mai mult timp.
La fel si in cazul meu -le-am pus la cuptor cam de o ora si de-abia acuma mi se par gata. Inca nu le-am gustat, astept sa soseasca sotiorul acasa. Sa fie din cauza ca am cuptor electric? La inceput l-am pus la 373 grade F, dar dupa 20 de min am vazut ca erau inca aproape crude, asa ca am dat la maxim (500 F), iar dupa 15 min am redus iar la 400F. Multumesc si eu, Teo, de idei. Mi-e de mare folos si ajutor blogul tau.
Salut!! Sunt noua pe aici, de vreo cateva zile, insa sunt fascinata de retetele tale, in conditiile in care nu eram eu o mare pasionata de bucatarie.Am incercat pulpele la capac, apoi ciorba de pui a la grec, apoi prajitura cu morcovi, toate au iesit supperrrr!!!Imi propusesem sa citesc azi toata ziua, insa am stat in bucatarie pana acum.Insa e gustos!Felicitari din inima!!P.S. Te rog daca poti posta mai multe retete cu ornamente cum sunt pinguinii maslinii si soricei de oua umplute! Multumesc!
Cand mi-e foame, intru pe acest blog…ma uit la pozele astea delicioase si… ma satur…dupa aia ma uit la 'prietena' mea elliptical si imi trece sa incerc toate prajiturile alea dementiale….ma rezum la pui cu orez si salata greceasca si gata…in orice caz felicitari Teo!
Teo super aceasta reteta, a iesit minunat , te invit la mine pe blog sa vezi cum mi-au iesit.Pupici si o saptamana minunata sa ai!
Buna Teo … felicitari… De cand am descoperit site-ul numai dupa retetele tale gatesc… Esti o minune… Multumim si de poze de mare ajutor… Am facut shaorma, pulpele la capac si urmeaza papanasii…
Am mai lasat comentarii…dar nu le vad publicate… Oi fi apasat eu ceva gresit…???!!! Oricum sunt numai de bine…!
Ana-Maria, multumesc de comentariu 🙂 sper sa incerci si alte retete si sa iti place la fel de mult. O zi minunata sa ai!
buna seara,
e tarziu, dar vroiam sa mentionez ca am facut aceasta reteta la alegerea sotului meu, a iesit ff bun si ne-am infruptat de minune.
oricum,frecventez blogul asta mai ceva decat cursurile la facultate(pe vremea cand eram la fac.) 🙂
si eu sunt clujeanca(desi nascuta in hunedoara) si ador papa ardelenesc si mai ales papa bun…..as mai scrie multe dar..hai, noapte buna si promit sa mai comentez, la tot ce voi gati de aici
Eu am numai capace din sticla,e vreo problema? Daca un se poate o voi ruga pe soacramea sa-mi aduca o cratita cu capac de metal.
nu stiu daca pot sa iti trimit comentariu ,deoarece nu pot sa imi fac un blog . incerc de mult dar nu reusesc si tare as vrea sa pot vorbi si eu cu voi pupici multe din partea mea
.
TEO,te rog sa scri un sos de guli daca sti,am sa incerc si eu,dar poate tu ai facut si mi-ar fi mai usor .NU am blog ,dar te urmaresc de mult si nu am avut curaj sa scriu. TE PUP ELENA
am vazut reteta acum cateva zile si mi-a facut cu ochiul,…arata foarte bine si acum o pun in practica,…am bagat totul la cuptor si abia astept sa ma pun la masa…sper sa arate la fel de bine ca ale tale teo…
mmmm…sunt cele mai apetisante pulpe pe care le-am vazut vreodata…chiar dak sunt incepatoare o sa gatesc reteta asta pt ca mi se pare super usoara….!felicitari Teo!ador retetele tale,si sunt de acord cu Ana-maria chiar esti o minune in bucatarie
Multumesc pentru retetele minunate Teo … de 3 zile numai de-alea tale papam :)))
acuma am descoperit si eu blogul tau si pulpele arata ingrozitor de apetisante, numai ca eu am folosit alte condimente si sper sa imi iasa. iti multumesc.
trebuie acoperite cu folie de aluminiu?
azi o sa incerc sa fac pulpe la capac o sa va scriu cum a fost mai ales ca am si musafiri nepotelele mele care o sa-si spuna cuvintul
Buna! Vreau sa te intreb o chestie:P… Spre rusinea mea,nu am un capac potrivit,asa ca pot folosi un vas asemanator celui cu apa in loc de capac? Te rog sa-mi raspunzi. Te pup!
Buna, din cate inteleg eu, vrei sa pui 2 cratite una peste alta? Hmm, nu stiu sincer ce sa zic, dar daca iti incap in cuptor, poti incerca 🙂
;)) CRed ca a fost cel mai penibil sfat cerut :))… dar sa stii ca au iesit foarte bune :*… Si am doar 15 ani ;))
foarte bune pulpele,astazi am gatit si supa crema a la grec si pulpele,au iesit extraordinar de bune,iti multumesc pt sfaturi:*:*:*:*
A iesit foarte bine si reteta asta, desi cred ca am pus cam multa apa in capac… o cana de apa intreaga? A trebuit sa le tin in cuptor cam 1 ora si 20 minute (cuptor electric cu aer fierbinte, la 175 grade celsius). Oricum, au iesit super bine si am facut si o salata cu sosul tau Ranch. Data viitoare le fac fetitelor piure, ca sa pun si sosul de la pulpite.
Cristina, problema nu cred ca a fost apa, ci temperatura prea scazuta…175g e putin si pentru prajituri, dar pentru carne. Undeva la 200g era perfect, se faceau mult mai repede, cred eu 🙂
Foarte interesanta retzeta ta si chiar acum o incerc doar ca ne avind capac bun o incerc intr-o farfurie sunt curios daca imi iasa.sunt fanul celor care posteaza retzete culinare delicioase si in acellasi timp si aratoase.multzumesc am sa va scriu raspunsul daca m-ia reusit sau nu in farfurie.
Marius, au iesit bine? 🙂
Ce bine arata:D
Sunt in cuptor de 10 minute. Abia astept sa vad cum ies:D
si si? cuma u iesit?
Cum e cu apa din oala, se pune fiarta sau n-are importanta? Care e rolul ei? Trebuie sa fiarba?
se pune direct de la robinet. Apa va fierbe si va ajuta sa se prajeasca pulpele de pui