Nu gatim foarte des retete cu carne de porc, pentru ca retetele cu pui sunt la mare cautare la noi acasa. Insa din cand in cand, ni se face pofta de o ciorba ardeleneasca de porc, cu multe legume, acrita cu lamaie si aromata cu multa verdeata. Va sugerez sa folositi cotlet de porc fara os, pentru ca nu e o carne atat de grasa. Daca doriti insa o ciorba mai consistenta, puteti inlocui cotletul cu fleica, de exemplu.
Ingrediente:
– 600gr cotlet de porc fara os
– 3 morcovi
– ¼ dintr-o telina mare
– ¼ dintr-o gulie
– o punga (450g) amestec legume pentru ciorba (mazare, fasole verde etc)
– o lamaie
– 3 galbenusuri
– 250 gr smantana
– verdeata dupa gust (patrunjel, frunze uscate de telina, leustean)
– sare
Curatam morcovii si ii taiem rondele. Curatam gulia si teina si le taiem cubulete.
Tot cubulete taiem si carnea de porc.
Le punem toate la fiert intr-o oala de 5 litri. Saram dupa gust si le lasam sa fiarba la foc domol, pana carnea si legumele sunt fierte, vreo 45 de minute asa.
E foarte important sa spumam des supa, pentru a fi cat mai limpede. Cand toate sunt fierte, tragem oala de pe foc.
Amestecam galbenusurile cu smantana.
Luam cu polonicul putina zeama din oala (fara legume) si turnam peste amestecul de smantana. Ideea este sa nu punem amestecul rece in supa fierbinte, pentru ca se va strange. Cand avem suficienta supa incat amestecul de smantana sa fie foarte lichid, il turnam in oala, amestecma bine si mai lasam totul sa fiarba vreo 10 minute.
La ultimul clocot adaugam verdeata tocata marunt si zeama de la lamaie. Puteti pune si bors, o cana de 250 de ml (mai mult sau mai putin in functie de cat de acra doriti ciorba). Apoi mai potrivim o data de sare, daca e nevoie si gata!
Este o ciorbita foarte bogata si aromata, genul pe care o mancam la mama acasa sau si mai bine, acasa la Buni Sia. Merge foarte bine alaturi de ardei iute, gogosari murati sau orice fel de muratura. Sa va fie de bine!
cum ies din post asta prestez merci inca o data pt inspiratie sa traiesti si sa fii fericita
buna teo,am o intrebare-e fara ceapa?
Cu aceasta reteta incep meniul de sambata! Multumesc pentru ea!
Arata divin!
Parca tot in Ardeal e mai buna mancarea !
cea mai gustoasa mancare este in ardeal…nu se compara cu oltenia sau moldova…sunt oltean…dar recunosc asta
draga vecina, am facut si eu aseara ciorba asta! a iesit un deliciu (la fel ca muuulte retete de-ale tale pe care le-am incercat)… abia asteptam sa vina ora amiezei sa o savuram… ioana, cluj
Eu stiu ca fierbem carnea separat si o spumam si cand este aproape fiarta adaugam legumele, care nu trebuie sa fiarba mult pt. a nu-si pierde vitaminele.
nu mai stiu de cate ori am incercat retetele tale, dar stiu sigur ca intotdeauna au iesit delicioase !!! baietelul meu de 3ani a savurat fiecare strop de ciorba, iar dupa ce a terminat din farfurie a mai cerut…. abia astept sa vina sotia de la serviciu, voi primi din nou muuuuuuuuulte laude !!! 😉
E super reteta, cu mentiunea ca prima data fierb carnea sa o pot spuma bine( daca pun deodata cu legumele nu prea pot spuma) o strecor chiar si cand e apropae fiarta carnea pun legumele pt scurt timp aprox. 15 min.
Acum fac aceasta reteta, sper sa iasa bine. Tot astazi am facut si paprikas-ul de pui postat de tine, a iesit super. Felicitari pentru site, dupa mine e cel mai tare site culinar. Sunt student in Cluj de 3 ani si de cand am dat de site-ul tau s-a cam dus faza cu: “studentii is muritori de foame” sau “mancare studenteasca: zacusca cu slanina”…nu au dat ei inca de site-ul tau :))
folosim smantana pentru gatit?
nu nu, smantana fermentata, dar una grasa, 20-22% grasime 🙂
Bună!Vreau sa fac această ciorba, însă, deși la ingrediente ați spus ca ne tb și mazare+fasole verde, când ați descris cum se prepara, nu ați mai amintit de ele…Se pun, da?
Se pun, sigur ca se pun 🙂 Spor mult!