Dupa deliciosul gratar pregatit de Adi Hadean, nu era cazul de o cina pompoasa asa ca am facut ceva light si foarte rapid, din categoria “sa gatim cu ce avem in camara”. Si am avut cate ceva, zic eu, ca doar am umplut un cos la piata zilele trecute. Iubesc mersul la piata si imi lipseste asta foarte mult, pentru ca unde stam noi avem parte numai de magazine ABC si un Carrefour unde nu gasesti mereu chestii foarte proaspete. Astea fiind spuse, sa trecem la reteta noastra.
Ingrediente:
– o cana de cous-cous fin
– 1 cana si jumatate de apa
– ulei de masline
– 2 fire de usturoi verde
– 2 fire de ceapa verde
– cateva fire de patrunjel verde si marar
– 4 ridichi
– 2 castraveti marisori
– un ardei gras
– 2 linguri de otet
– un borcan de iaurt gras (unul de 300 de ml asa)
Pentru cous-cous punem la fiert apa (care poate fi inlocuita cu supa de pui sau de legume) cu sare, piper si 2 linguri bune de ulei de masline. Cand incepe sa fiarba, punem cous-cous-ul, amestecam bine si tragem oala de pe foc. O acoperim si o lasam cateva minute asa, pana cous-cous-ul se umfla. Daca folositi unul fin, se va face foarte repede.
Intre timp ne tocam marunt legumele, patrunjelul si mararul. Punem cous-cous-ul intr-un bol adanc, peste el legumele taiate cubulete mici si pregatim dressingul: iaurt + otet + ulei de masline (1-2 linguri) + verdeturile tocate + sare si piper dupa gust. Amestecam bine si turnam dressingul peste amestecul din bol.
No hai ca nu e greu de facut si sigur aveti verdeturi pe acasa si cous-cous gasiti la orice alimentara, asa ca nu aveti nicio scuza sa nu incercati salata de azi. Daca nu vi se pare destul de consistenta pentru a constitui ea in sine un fel principal, o puteti servi langa un gratar, pe post de garnitura. Un gratar gen aripioarele picante pe care o sa le facem maine, special pentru 1 Mai. Sa va fie de bine!
Draga Teo,
Ieri dimineata la Radio Romania Actualitati am ascultat o rubrica dedicata blogurilor culinare, evident primul blog mentionat si laudat era al tau 🙂 Faima ta a depasit demult granitele Clujului. Keep up the good work!
Marina Boeriu
Gilau
super tare. e ideala pentru un pranz sau un mic dejun sanatos… mai ales daca ti regim 😛 ms mult mult pentru idee.
Andreea
Marina, multumesc pentru info, n-am stiut ca se vorbeste la radio si despre Teo's Kitchen, insa ma bucur foarte mult 🙂
in bucataria mea, cous-cous e un zeu, pe linga ghimbir si sosul de soia (plus, mai nou, uleiul de seminte de dovleac, o specialitate din zona Graz-ului cum rar mi-a fost dat sa-mi ajunga prin farfurie)
cel mai bine mi-a iesit asa: am dat apa in clocot, am pus citeva fire de sofran in ea, am fiert-o iar si, dupa ce am luat-o de pe foc, am pus cous-cous-ul.
S-a umflat/fiert/pufosit in citeva minute, usor al dente, dar foarte aromat.
Incercati asta doar daca aveti cous-cous fin; daca are insa granulele mai mari (de negasit pe la noi), fierbeti-l cu incredere.
ma bucur sa aud ca munca ta este rasplatita…si cu siguranta meriti acest lucru.
foarte interesanta reteta prezentata azi,nu am gatit cu cous cous dar cu siguranta voi incerca zilele aste.chiar e o idee buna pt 1 mai ca si garnitura.astept cu nerabdare aripioarele picante de maine:)
Ce bine arata arata salata ta. Cum mie imi plac foarte mult, cu siguranta voi incerca si eu aceasta reteta.
P.S. Si eu sufar ca nu am piata aproape.
Madalina
Teo draga, ai pus cumva si ceva usturoi sau ceapa verde? Asa mi se pare dintr-una din poze…Ozana
Ozana, am pus 2 fire de ceapa verde + 2 fire de usturoi verde. Am uitat sa le trec la ingrediente.