Sosul de branza este unul dintre preferatele mele pentru ca e atat de cremos si aromat si mai ales foarte simplu de preparat. Desi in reteta clasica ne invata sa folosim gorgonzola, fontina, mozzarella si grana padano, eu va sugerez sa folositi branza voastra preferata! In cazul nostru, in categoria de branzeturi preferate a intrat: gorgonzola, mozzarella, brie si parmigiano reggiano proaspat razuit. La fel si cu tehnica de preparare, puteti sa faceti cum credeti, atata timp cat obtineti un sos foarte cremos, numa bun de pus peste paste.
Ingrediente:
– 1 l de smantana dulce pentru gatit
– 500 gr de penne
– 200 gr mozzarella data pe razatoare
– 150 gr de parmesan
– 100 gr brie
– 50 gr gorgonzola
– sare, piper alb
– o lingura de unt
Din nou va spun: cantitatile de branza sunt variabile, eu v-am spus doar orientativ cat am pus eu, dar puteti schimba cantitatile dupa pofta inimii. Pastele le fierbem separat, in cel putin 4-5 litri de apa, dupa indicatiile de pe ambalaj, da? Apoi le strecuram si asteptam cuminti sa vina momentul in care le folosim.
Astea fiind spuse, ne apucam de treaba: intr-o tigaie incinsa topim untul, adaugam apoi smantana dulce si lasam sa se incinga impreuna, fara sa fiarba. Punem apoi branza, toata o data, avand grija sa maruntim gorgonzola si brie. Amestecam frumusel cu o lingura de lemn pana se topesc toate si avem un sos cremos. Il potrivim de sare si piper alb, din nou nu dupa cum va spun eu, ci dupa cum va dicteaza papilele gustative. Acum e momentul sa adaugam si penele in sos si sa amestecam bine bine. Le mai lasam 1-2 minute pe foc si gata, le servim imediat, cat de calde, pana nu se intareste sosul.
Asa am facut eu pennele si mi-au placut. Nu o fi reteta originala, dar cui ii pasa?
arata f.bine…am sa incerc si eu…
bun bun
aceleasi sortimente de branzeturi le folosesc si eu si de fiecare data imi ies niste paste DELICIOASE.
Suna si arata delicios 🙂
please someone tell me: ce este branza gorgonzola? si brie? thank you si ma iertati pt lipsa de cunostinte 😀
ce prezentare delicioasa!ms
suna foarte bine; eu fac o varianta mai simpla de sos, cu branza philadelphia, unt, cateva linguri de smantana normala groasa si 1-2 oua batute ca la omleta. cantitatile sunt in functie de fiecare; totul se pune peste pastele fierte si merge la cuptor sau mo(si dureaza mai putin) pana se incheaga oul. se mai mesteca din cand in cand ca untul si branza topita sa se amestece cu toate pastele. pastele se pot amesteca cu bucatele de bacon prajit.noua ne place si e o mancare foarte rapida.
…da, sunt foarte bune macaroanele tale cu branza dar eu cred ca cele mai bune macarone cu branza sunt cele facute cu BRANZA DE BURDUF – proaspata.
Pentru a se apropia de o crema si nu de o zeama cu multe cocoloase, tot procesul de topire al untului si branzeturilor se face in “bain marie”.
Difera atat gustul, cat si aspectul.
Buna, sunt incepatoare in bucatarie, dar cu retetele tale avansez usor, usor 🙂
Vroiam sa te intreb daca imi ajung cantitatile la aceasta reteta pentru 6 persoane..
Foarte bun! Recomand un varf de scortisoara la sos cu putin maghiran.
Cate portii ini ies
Ca o regula generala: pentru paste se calculeaza 80g de paste pe persoana
Eu am incercat reteta, doar ca nu am pus 1l de smantana ci doar 200 ml si branzeturi din belsug, nu ca la restaurant. A iesit o nebunie, cele mai bune penne quatro pe care le-am mancat vreodata.
Sa iti fie de bine. Maria! Sarbatori Fericite iti doresc! 🙂
Ori de cate ori am incercat sosul mi se taie. Oare care e secretul pe care nu-l cunosc?
Delia, secretul este smantana dulce folosita. Trebuie sa fie una grasa si de calitate. sa faci totul la foc mic si sa amesteci des. Incearca smantana dulce de la Lidl, Pilos, cu 30% grasime. Eu o folosesc si nu se taie niciodata