Daca vrei o reteta rapida, speciala si super aspectoasa pe masa de sarbatoare, trebuie sa incerci reteta de Pateuri cu pere si caramel sarat. Folosim aluatul pentru foietaj de la Morarita, aluatul meu preferat, pe care stiu ca ma pot baza oricand pentru retete reusite.
Pateuri cu pere si caramel sarat – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Pentru cele mai bune rezultate, decongelam aluatul pentru foietaj in frigider, peste noapte. Daca nu aveti timp si il decongelati pe blatul din bucatarie e important sa fie rece atunci cand lucrati cu el, pentru ca grasimea dintre straturile de aluat sa se activeze in cuptor si sa avem un foietaj bine crescut.
- E foarte important sa folosim pere foarte bine coapte sau pere din compot.
- Pregatim un caramel sarat rapid, care desi e gata in mai putin de 15 minute, e foarte important sa stea la frigider minim 24 de ore pentru a se inchega.
- Pentru ca foietajele sa fie extre crocante le ungem cu ou batut si le presaram cu zahar brun inainte de a le baga la cuptor.
- Din cantitatile date, ies 4-6 bucati de Pateuri cu pere si caramel sarat, in functie de cat de mari sunt perele. Daca doriti sa faceti pateurile mai mici, taiati perele cubulete in loc de jumatati.
Pateuri cu pere si caramel sarat – ingrediente pentru 4-6 bucati
- 200g zahar brun
- 120g unt de 82% grasime, taiat cubulete
- 120ml smantana dulce pentru frisca (naturala, neindulcita)
- 2 linguri miere sau sirop de artar
- 2 lingurita extract natural de vanilie
- ¾ lingurita sare
- un pachet aluat pt foietaj morarita
- 2-3 pere
- un ou batut
- 2 lingurite zahar brun
Mod de preparare
- Pentru caramelul sarat, punem intr-o craticioara cu fund dublu: zaharul, untul, smantana dulce. Punem pe foc pana zaharul este topit si untul la fel.
- Amestecam incontinuu. Adaugam restul ingredientelor, amestecam foarte bine pentru omogenizare.
- Lasam caramelul sa fiarba 10-15 minute, la foc foarte mic, amestecand cu telul sau lingura de lemn.
- Turnam caramelul in borcanel sau intr-un bol pe care il acoperim cu folie alimentara.
- Lasam sa se raceasca pe blatul din bucatarie pana ajunge la temperatura camerei apoi il dam la frigider minim 24 de ore.
- Cand punem caramelul in frigider, nu uitam sa punem si aluatul de foietaj pentru a se decongela lent.
- Incingem cuptorul la 200 grade celsius cu ventilatie.
- Intindem prima foaie de aluat pentru foietaj, punem caramel sarat din loc in loc, deasupra punem felii de pere si acoperim cu a doua foaie de aluat.
- Taiem aluatul patrate si sigilam marginile cu furculita.
- Ungem cu ou batut, presaram zahar brun si coacem 12-15 minute sau pana foietajele sunt aurii.
Reteta de Pateuri cu pere si caramel sarat este gata si va promit ca este un deliciu! Sa va fie de cel mai bine si alaturi de Morarita va dorim Sarbatori Fericite!