Tarta cu mere si gutui

Tarta cu mere si gutui

Desi gatesc foarte multe retete de dulciuri, sa stiti ca nu sunt cea mai mare fana a lor. Iubesc ciocolata cand imi e la indemana, dar as putea trai fara ea fara nicio problema. Nu mi-a lipsit deloc in timpul lunilor cu Dukan si acum nu ocupa un loc foarte important in viata mea culinara. Prefer mai degraba deserturile dulci-acrisoare, iar tarta asta a mers perfect! Am pus foarte putin zahar pentru ca am dorit sa se simta gustul si aroma merelor si gutuilor. Cand eram mica uram gutuile, indiferent sub ce forma erau gatite, ca era prajituta cu gutui, dulceata sau compot, nu le putam suferi. Intre timp mi-am schimbat parerea si am ajuns sa le iubesc maxim, iar tarta asta e una dintre preferatele mele. O sa va placa si voua, sigur!

Ingrediente pentru crusta:
– 250g faina
– 250g unt rece din frigider, taiat cubulete
– 1 lingurita sare
– 125 ml lapte rece

Tarta cu mere si gutui

In blender punem faina si sarea, le amestecam putin impreuna. Punem apoi untul, care trebuie sa fie foarte rece si amestecam de cateva ori pe pulse pana avem un aluat foarte sfarmicios. Adaugam laptele (puteti folosi in locul laptelui si apa foarte rece, insa laptele face aluatul mai elastic si mai usor de intins) si amestecam din nou, pe pulse, pana aluatul sta legat daca il stragem intre degete. Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la rece 30 min, pana pregatim umplutura. Aluatul se lucreaza imediat ce e scos din frigider si se intinde pe planseta tapetata cu multa faina.

Tarta cu mere si gutui

Ingrediente pentru umplutura:
– 2 gutui mari
– 50g unt
– 50g zahat tos
– 150ml apa
– 1 lingurita mix condimente pentru tarte (daca nu aveti, folositi scortisoara)
– 5-6 mere mari
– zeama de la o lamaie
– 100g zahar
– ¼ lingurita sare
– 4 linguri cu varf de faina
– un galbenus
– o lingura lapte
– o lingura zahar brun

Tarta cu mere si gutui

Intr-o tigaie incapatoare topim untul, in el punem gutuile taiate felii subtiri, punem apa, 50g zahar si ½ lingurita condimente. Amestecam bine, aducem la punctul de fierbere, apoi dam focul la minim si lasam gutuile sa fiarba la foc mic pana sunt moi si apa e evaporate total. Punem merele curatate si feliate subtire intr-un bol mare, cu sucul de lamaie, sarea, zaharul (cele 100g), faina, condimentele. Amestecam bine, apoi adaugam si gutuile cand sunt gata.

Tarta cu mere si gutui

Scoatem aluatul de la firgider, il impartim in 2 parti egale, carora le dam forma de cerc. Punem jumatate din aluat pe planseta cu multa faina si intindem un cerc putin mai mare decat tava de tarta. Punem aluatul in tava, punem umplutura, punem deasupra a doua foaie de aluat. Presam cu degetele sau cu o furculita marginile, apoi taiem excesul de aluat cu o foarfeca de bucatarie. Facem 4 taieturi pe mijlocul tartei, ca sa ne asiguram ca nu explodeaza la copt 🙂 Coacem tarta in cuptorul incins la 180°C, 30-35 minute. Scoatem apoi tarta de la cuptor si o ungem cu galbenusul de ou amestecat cu laptele, apoi presaram zaharul brun si dam din nou la cuptor pentru inca 10-15 minute sau pana crusta e frumos rumenita.

Tarta cu mere si gutui

Tarta e cea mai buna servita calduta, cu un glob de inghetata alaturi, dar va garantez ca si rece e la fel de buna! Acum ca vine sezonul tartelor si placintelor de tot felul, va sugerez sa va pregatiti din timp amestecul pentru tarte si placinte, care e extraordinar si pentru vin fiert, turta dulce si alte preparate de toamna/iarna 🙂 Sa va fie de bine!

Tarta cu mere si gutui

Tarta cu mere si gutui

Tarta cu mere si gutui

Tarta cu mere si gutui

Tarta cu mere si gutui

57 Comments

  1. O combinatie absolut minunata.Bravo…

  2. Nicoleta Mitran

    abia astept sa o inceeeeeeerc!!!

  3. Super, o combinatie perfecta

    • gutui+mere+condimente= miros de Craciun! 🙂 deja simt cum se apropie cu fiecare reteta de genul asta 🙂

  4. O da,absolut pe gustul meu,trebuie sa fie grozava!Pupici Teo!

  5. Dupa un tort cu ciocolata, chiar se simtea nevoia unui desert cu fructe! Foarte bun si potrivit cu vremea de afara! 🙂

  6. Sunt de acord cu tine, daca as face dulciuri numai pentru mine as face mai tot timpul tarte cu fructe :). Tare buna e tarta asta!

  7. Delicios! Si mie imi plac tartele cu crusta mai degraba usor sarata decat dulce. Combinatia de gutui cu mere e foarte buna. Sa ai o seara frumoasa!

    • Multumesc, Rita draga! In sfarsit, dupa indelungi incercari si cantariri de ingrediente, am ajuns la crusta perfecta pentru tarte, pe asta o voi folosi de acum incolo si la tarte dulci si la cele sarate 🙂 te pup si o toamna delicioasa iti doresc! 🙂

  8. Roxana

    Am facut aseara tarta. A iesit super buna. Ziceai tu ca e buna calduta, eu iti pot confirma ca e buna si foarte fierbinte, ca nu am mai avut rabdare sa se raceasca.
    Mi-a placut crusta de numa. 🙂
    Mersi again,
    Roxana

  9. nicoleta

    Multumim tare mult!!ne incanti cu retelele tale,te iubim si iti dorim multa ,multa sanatate!!!

  10. Mihaela

    Teo, merele nu le calesti?

  11. servus, teo. desi nu ne cunoastem, tu esti cea mai buna prietena a mea! esti prietena familiei mele si suntem nedespartite de ceva vreme. aproape in fiecare zi pregatesc cate o reteta de-a ta si, practic, de la tine am invatat sa gatesc, desi, crede-ma pe cuvant, eram un pericol in bucatarie! s-au cam schimbat lucrurile de cand te-am intalnit si am trecut in perioada “impresionismului”. Se minuneaza toti de mine, adevaru este ca si eu ma minunez…da’ imi place, drept iti zic. tare-mi mai place sa primesc laude (nu stiu cui nu-i place), da sunt si tare fericita pentru ca am reusit, cu ajutorul tau. Multam fain, din suflet multam! …ai reusit ce n-a reusit mama, bunicile, matusile si toate celelalte babe din familie: sa ma-nvete sa bucataresc – frumos, cu gust si cu asa savoare incat am ajuns sa mi se ceara retetele (le dau adresa de net la fiecare!). No, pentru asta esti cea mai buna prietena a mea!

  12. As dori sa aflu o reteta de prajitura salam de biscuiti.

  13. Sophie

    E la cuptor, abia astept sa o gust! aluatul a fost cam moale si greu de lucrat cu el, dar fructele din interior ma fac ca un copil de 6 ani care abia asteapta sa guste ceva:))

    am pus si 2 pere la combinatie, si mai putine mere. mirosea minunat. si gutuile, aaah, gutuilee!! gata, nu mai zic nimic!

    Multumim Teo de retete minunate!

    • Sophie, aluatul trebuie lucrat cat mai putin cu mana, de aceea e ideal de facut la blender si trebuie musai tinut la rece, lucrat cu fiecare foaie in part, altfel nu se intinde bine. Ma bucur ca va plac retetele si va astept oricand cu drag in bucataria mea 🙂

  14. Teo, a iesit f buna, tare, tare aromata si nemaipomenit de potrivita pt zilele astea mohorate. Si ai avut dreptate … mirosul condimentelor imi aduce aminte de Craciun.

    Totusi as avea o intrebare, care e rolul fainii in amestecul de mere cu gutui,doar de a le lega, se poate face tarta fara acele 4 lg de faina?

    Multumesc, pup 🙂

    • Eliza, faina ajuta compozitia sa stea mai bine legata. Poti pune si pesmet in locul fainii 🙂 ma bucur ca ti-a placut!

  15. Ioi, abia astept sa o fac! Am construit zilele astea o placinta cu mere, dar niciodata nu-i deajuns.

  16. Nota 10! Ce buna trebuie sa fieeeeeeeeee!

  17. Tartele cu fructe sunt preferatele mele!<3 Reteta asta ma duce cu gandul la Craciun!

  18. bianca

    Sunt superbe retetele si apreciate de oricine le gusta. Am incercat deja o gramada din cartea ta de bucate si au iesit excelent (cred ca vreo 2-3 nu mi-au reusit in rest sunt retete usor de facut si destul de rapide). Date fiind rezultatele, am trimis si altora sursa inspiratiei mele culinare si rezultatele au fost la fel de bune. Sa ai spor in continuare si la cat mai multe retete delicioase.

    • Bianca, multumesc de cuvintele frumoase 🙂 care retete din carte nu au iesit? sa vedem cum putem remedia asta

      • bianca

        Buna Teo, Desi am vazut raspunsul tau, nu am reusit sa iti raspuns pana acum. Una dintre retete este Cheescake cu ciocolata si mascarpone- mi s-a facut ca apa si nu s-a inchegat deloc nu stiu de ce. La reteta de vegeta de casa…. a iesit dupa ce am stricat de 3 ori cantitatile pentru ca am cuptor normal si cu presiune de gaz foarte mare dar pana la urma am reusit cu chiu cu vai :). In rest, nu imi mai aduc aminte dar de acum daca nu imi iese ceva iti postez un comwntariu 🙂 Sa ai o zi superba!

  19. Am incercat si eu reteta…Umplutura e delicioasa, dar din pacate foile nu mi-au iesit ca in poze…a trebuit sa mai adaug faina caci era prea moale, n-am putut s.o intind cu sucitoarea nicicum…hmmm…dupa ce s-a copt a iesit prea sfaramicioasa… Oare nu e prea mult 250g de unt? Numai eu am dat-o-n bara?!!??!

    • Delia, cantitatile sunt f corecte, e un aluat pe care il folosesc foarte des DAR trebuie lucrat/atinms cat mai putin cu mana, altfel untul se topeste de tot si indiferent cat sta la frigider nu se poate lucra cu el.

  20. andreea

    Draga Teo,am facut multe din retetele tale si pot spune ca doar cu ajutorul tau am inceput sa fac dulciuri…mi-era teama de aluaturi,ca nu-mi vor iesi….dar acum imi ies…multumesc pentru tot ce faci

  21. Teo, nu cumva ai uitat 1 ou la aluatul asta?…

  22. necunoscut

    Retetele sunt foarte usoare de preparat in unele cazuri.

  23. Am incercat-o. E delicioasa!

  24. Octavian

    Servus!
    In primul rand felicitari pentru blog.
    Am cateva nelamuriri cu privire la reteta de mai sus. Am facut aluatul, dar a iesit foarte lipicios (sau cleios). Si acest lucru s-a mentinut si dupa ce l-am scos de la frigider. Mentionez ca nu am robot de bucatarie, asa ca aluatul a fost facut la mana…sau lingura :-). Si dupa ce am scos-o de la cuptor, desi am lasat-o mai mult, arata tot oarecum nefacuta.
    Oare am gresit undeva?
    Cu toate acestea combinatia de mar, gutui si scortisoara a fost foarte buna 😀

    • Octavian, daca il faci de mana e bine sa strangi doar putin aluatul intre maini, cu cat il lucrezi mai mult, cu atat untul se inmoaie de la mana calda si aluatul nu mai iese cum trebuie. Cu diguranta asta e problema…incearca data viitoare sa folosesti un cutit pentru amestecat patiserie sau sa framanti cat mai putin cu putinta aluatul. Spor la bucatarit! 🙂

  25. Pentru prima oara in viata mea, am facut o tarta de mere si mi-a iesit! Crusta de tarta a iesit foarte buna, nici prea moale, nici prea tare, finut crocanta. Compozitia a iesit foarte buna si inchegata.
    Iti multumesc, Teo!

  26. Daniela

    Salut!
    Si eu am procedat ca si Octavian si nu mi-a iesit reteta. Tot necoapta a ramas. Dar macar acuma m-am lamurit unde am gresit sa stiu pe data viitoare.
    Nu stiam ca daca framanti cu mana untul nu isi mai pastreaza proprietatile.

    Te pup.

  27. Dorotea

    super buna tarta!!!! si am servit-o fierbinte cu inghetata deauspra! delicioasa!

  28. As fi vrut sa stiu daca e musai sa foloesc vas de iena sau merge o forma normala de tarta. Sau ce recomanzi in loc de vas de iena? Multumesc anticipat

  29. Am facut aceasta tarta, este foarte buna! Am facut prima data exact cum explica Teo, apoi am incercat doar cu mere si ultima ( facuta ieri ) am incercat cu fructe de padure! Delicioasa, se manaca in 30 min dupa ce o tai! Este foarte usor de preparat, iar crusta DEMENTIALA!
    Teo’s Kitchen, este cea mai buna prietena din 2009. Teo, iti doresc un Craciun Fericit alaturi de familie, si un an nou fericit! Ne vedem la anul cu retete noi!
    Pupici

  30. Am facut si eu tarta cu mere si gutui si as vrea sa mentionez unele lucruri referitoare la reteta de pe acest blog.
    Daca se respecta reteta aluatului, va iesi unul lipicios din care nu se poate face absolutul nimic.
    Eu l-am aruncat direct la cosul de gunoi si m-am pus sa fac altul.
    Am folosit 250 gr faina cernuta, 125 gr unt rece de la frigider si taiat cuburi, 1 lingurita sare, 1 lingura jumate zahar brun din trestie, un ou, 2-3 linguri lapte rece.
    Aluatul se modeleaza foarte usor.
    In ceea ce priveste compozitia, nu vad rostul apei, si asa fructele au sucul lor natural pe care si-l lasa.
    Eu nu am pus nici faina si nici zeama de lamaie am considerat ca oricum fructele sunt putin acrisoare daca mai adaug si sucul de la o lamaie ar fi prea acru.
    In schimb am adaugat niste miez de nuca in compozitie.
    Probabil ca unor persoane le-a iesit si aluatul din aceasta reteta, insa mie nu si din cate am vazut la mai multi bucatari internationali foarte cunoscuti in aluatul de tarta se pune si ou.

    • April, da-mi voie sa iti spun ca NU ai dreptate. Aluatul de la tarta asta este un pate brisee, pe baza de unt, atat ca am pus lapte in loc de apa. Daca un aluat iese “lipicios” cum ai spus tu, desi nu vad de ce ar iesi asa, eu folosesc retetta asta de ani buni, se mai pune un pic de faina, NU se arunca la gunoi. Bucatarii internationali care pun ou o fac pentru ca e alt tip de aluat. Ai fi uimita sa stii ca in lumea asta nu exista un singur tip de aluat de tarta. Aluatul asta, tinut un pic la frigider, aasa cum scrie in reteta este minunat pentru tarte, se lucreaza foarte usor cu el. Motivul pentru care ti-a iesit lipicios, sunt sigura, este pentru ca ai lucrat prea mult cu el si l-ai framantat cu mana si nu cu blenderul. Asta inseamna ca, de la caldura mainii, untul se topeste. Sucul de lamaie nu se pune ca sa adauge acreala, ci pentru ca acidul citric este un element esential in astefle de retete, el leaga compozitia, la fel cum leaga si dulceata. Nu punem suc de lamaie in dulceata ca sa fie acra, ci ca sa nu punem gelatina sau zahar gelifiant. Gutuile nu lasa niciun suc natural, doar merele lasa, de asta punem faina si zeama de lamaie, ca sa se faca un fel de “gem” in tarta sau sos, nu sa punem fructe pe un aluat si sa iasa o tarta seaca.

      Sper ca am fost foarte clara in explicatiile tehnice, ca sa intelegi ce ai gresit si care e rostul fiecarui ingredient, nu le pun in retete numai ca sa va dau coua bataie de cap. Multumesc

      • Andreea

        Eu am facut aluatul la robot, cu untul tinut la congelator, dar tot a iesit foarte moale. A trebuit sa pun ceva faina pentru a iesi aluat si l-am tinut la congelator ca sa pot lucra cu el. A trebuit sa o tin mai mult timp la cuptor pt a se coace.

  31. Are ceva oare daca las aluatu o noapte si o juma d zi la frigider? Trebuia musai sa fac maine seara tarta si cantitate tripla si sunt si plecata d dim. si ma gandeam sa fac aluatul acum. Mersi. E dementiala tarta, a facut ravagii.

  32. Mihaela Ailinei

    Buna Teo! Tarta mea a fost mult prea suculenta, avea f multa zeama. Gutuile le am scazut, nu a mai ramas apa deloc in vas cand le am luat de pe foc. Ai ideea ce s a intamplat?multumesc!

    • Buna Mihaela. Ai pus si faina si zeama de lamaie? Ele leaga compozitia mai bine si in mod normal nu ar avea de ce sa iasa prea zemoasa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.