Am folosit de multe ori pasta de lapte praf sau de zahar pudra pentru ornarea torturilor si prajiturilor, insa niciodata nu am fost pe deplin multumita: ba consistenta nu era ok, ba textura, ba culoarea nu prindea uniform. Insa fondantul din marshmallows este absolut perfect atat pentru imbracarea torturilor cat si pentru modelarea figurinelor de tot felul. Se prepara usor, se coloreaza usor si se intinde si modeleaza si mai usor. In plus, e si foarte bun la gust 🙂
Ingrediente:
– 250 gr de marshmallows
– 2 linguri de apa
– 500 gr – 1kg de zahar pudra
– ulei spray / unt moale/ margarina moale (pentru uns)
Punem marshmallows intr-un bol mare pentru microunde, punem cele 2 linguri de apa deasupra si amestecam bine bine. Dam bolul la microunde cca 2 minute. Marshmallows sunt gata atunci cand se umfla si isi maresc volumul in bol. Le scoatem din microunde si le amestecam cu spatula unsa foarte bine cu ulei pana cand obtinem o pasta omogena. Daca vreti un fondant colorat uniform, acum e momentul sa adaugati colorantul alimentar. Daca aveti insa nevoie de mai multe culori, lasam coloratul pe mai tarziu, da? Incepem sa adaugam zaharul pudra. Nu uitati din cand in cand sa ungeti spatula cu grasime, pentru ca fondantul va fi la inceput foarte lipicios. Amestecati cu spatula pana cand devine mai tare.
Apoi, pe masura ce adaugati zaharul, incepeti sa framantati fondantul ca si pe un aluat normal. Ungeti-va foarte bine mainile cu ulei, margarina sau unt moale. Repetati ori de cate ori simtiti ca fondantul se lipeste prea tare de maini. Va veti da seama cand zaharul pudra este destul, pentru ca indiferent cat framantati, fondantul nu mai ia zahar si nu mai este lipicios. Atentie insa, puneti zaharul pudra putin cate putin, pentru a nu face fondantul prea tare. Il puteti folosi imediat sau il puteti unge cu putin ulei, inveli in folie transparenta si tineti-l intr-o punga inchisa ermetic pana a doua zi.
Daca il folositi imediat, adaugati colorantul alimentar putin cate putin si omogenizati prin framantare. E de preferat sa folositi colorant alimentar gel si neaparat sa purtati manusi chirurgicale daca nu vreti sa aveti mainile in toate culorile curcubeului la sfarsitul operatiunii de colorare. O data fondantul colorat, puteti incepe sa il modelati cum doriti, la fel ca si plastilina cand eram mici 🙂
Eu i-am facut lui Luca o tzestoasa mai mare si mai multi puiuti de tzetoasa, pe care i-am folosite pentru a-i decora tortul de ziua lui. Da, pe 16 noiembrie Luca a implinit 1 anisor 🙂
Pentru a imbraca tortul sau prajitura, intindeti fondantul cu sucitorul, pe masa unsa cu ulei, la fel ca si orice aluat. Intindeti o foaie groasa de 2-4 mm, dupa preferinta si il asezati peste tortul pe care in prelabil l-ati uns cu crema, frisca sau glazura, astfel incat fondantul sa se lipeasca bine de el. Nivelati fondantul astfel incat sa se lipeasca de tort si sa iasa toate bulele de aer. Taiati apoi fondantul pe margini, de jur imprejurul tortului. Decorati tortul apoi cu figurinele facute din fondant.
la multi ani pt luca, sa creasca mare si voinic, s-o asculte pe mami! trece timpu asa de repede, al meu va face 2 ani in ianuraie, si parca acum am venit din spital cu el!luca a inceput sa faca primii pasi?……il filmasem pe al meu, ma rad acum cand ma uit la filmulete, cat era de hazliu cum mergea, si aucm nu-l pot opri din sarit, fugit..si toate prostioarele pe care le face, ca incepem sa fim mari si vrem putere:))))numa bine va doresc si multa fericire si sanatate!
imi cer mii de scuze ca te deranjez, dar am si eu o nelamurire, fiind noua in ale blogului….vreau si eu parerea unui specialist. am intrat pe blogul unei doamne, geta:http://geta-caietulcuretete.blogspot.com/ si am vazut acest tort minunat, pe care eram sigura ca-l mai vazusem undeva. dansa da si sursa, dar ea posteaza exact ce a postat seima, daca nu ma insel pe culinar. povestea se repeta cu alte retete, traduse de pe anumite site-uri, dar foloseste exact aceleasi poze….este normal?poate intr-o zi face o reteta de a mea, si posteza pozele mele:)adica …eu ma chinui cand gatesc sa fac poze si bla bla…..nu stiu, nu vreau sa fiu rea, sau bagareata, dar vroaim parerea ta! merci frumos si scuze inca o data pentru deranj! te pup, bia!
buna dimineata Teo.
de unde as putea sa cumpar si eu marshmallows?
la noi in oras nu am vazut asa ceva si mi-ar trebui pentru luna viitoare
la multi ani copilasului tau!!sa fie sanatoas voios fericit si sa va bucure mereu.figurinele tale mi-au adus zambetul pe buze.superb!!felicictari!bafta in continuare ionela
La multi ani LUCA!
Sa cresti mare mare mare
Dana
La multi ani, pentru Luca sa creasca mare si sanatos!Alina din Bucuresti
La multi ani Luca! Sa cresti mare, frumos si sanatos!
Buna,
Iti citesc de mult timp blogul si imi plac foarte mult retetele pe care le faci. Am incercat mai multe si mi-au iesit foarte bune. Te rog spune-mi ce este acest marshmallows si de unde se poate achizitiona. Multumesc.
Marshmallows sunt niste jeleuri pufoase. Se pot gasi la Lild , Kaufland .
Buna Teo!
Marsmallows sunt bomboanele acela gumate si pufoase sau ce? Pentru ziua Dariei vreau sa-i fac tort buburuza si e musai sa-l imbrac in ceva. Daca tu zici ca se lucreaza mai bine ca pasta de zahar o sa incerc si varianta ta (daca 'oi gasi cele necesare:D).
Super petrecerea lui Luca! Inca o dara La multi ani !
Alexandra(buburuza)
Eu am folosit fondant din marshmallows inainte sa incerc pasta de zahar si imi place mult mai mult.
La multi ani puiutului tau sa creasca mare, frumos si sanatos.
Si eu am facut fondant din marshmallows ca sa ornez un tort. Faza aiurea e ca dupa ce sta in frigider, cand scoti tortul, fondantul apuca picaturi de apa… de aceea se recomanda ca torturile ornate cu fondant din marshmallows sa fie tinute la temperatura camerei. Inca nu am avut timp, dar cat mai curand o sa pun pe blog poza si reteta tortului cu pricina. Oricum, felicitari pentru tortul-broscuta. E asa dragalas!
Felicitari si LA MULTI ANI lui Luca.Dar, intrebarea mea e de unde cumperi marshmallows?Si eu sunt clujeanca si m-ar interesa exact magazinul, mai ales ca si la noi se apropie acceasi aniversare, pe 7 dec. Daria va implini 1 anisor.
Deja un anisor?!??!?!! 🙂
Multi, multi pupici micutului sarbatorit si voua multa sanatate si numai bucurii alaturi de puiul vostru!!!
…iar tie, mami draga, iti trimit in mod extra-special felicitari pentru dragostea cu care il inconjori si cu care nu obosesti sa iti rasfeti familia…precum si-o tona de pupici dulci, dulci :))
La multi ani, Luca scump!!!!!!!
Bogdi te saluta! 🙂
P.S. Tortul e minunat, draga Teo, imi place cat de frumos l-a acoperit fondantul.
…si decoratiile sint faine de tot, ce-o mai fi chiuit Luca cand le-o vazut, asa-i?! 😛
La multi ani Luca! Sa cresti mare si sanatos.
Poate ne spui si noua ce si cum pt ca mi-ar parea rau sa se copieze poze asa miseleste.
Va multumim din tot sufletul, tuturor, pentru aprecieri si urari :*
Marshmallows gasiti in magazinele Plus si Carrefour.
Just me, nu nu e deloc normal cu pozele, putem discuta mai multe despre asta pe mail
nu se sfarama…desface pasta daca se unge tortul cu frisca inainte? foarte fain si culorile sunt foarte vii 🙂
La multi ani Luca!! 🙂
La multi ani fericiti Luca! Sa ai parte numai de bucurii si s-o asculti pe mami intotdeauna.
la multi ani Luca
sa cresti mare,sanatos
si la punga tare gros
pe mami si pe tati sa-i asculti
niciodata sa nu-i uiti
ca ei mare te-au facut
si de rele te-au ferit.
la multi aniLuca! si felicitari
La multi ani, puiutului!! Si multa bafta in continuare mamicii lui :*
La multi ani fericiti, Luca!
Teo, multumesc pentru reteta, chiar ma intereseaza.
Felicitari pentru tot ceea ce faci!
La Multi Ani Luca, sa crsti mare, frumos si sanatos!
Teo, tortul e foarte frumos decorat, imi place mult 🙂
Numai Bine!
Cu intarziere la multi ani pentru bebe, multa sananate si pãpicã buna la fiecare masa.
ONTOPIC: Toate ca toate dar nu m-as fi gandit ca din marshmellows poti face fondant…
Super reteta, sper sa o pot pune in aplicare 🙂
La multi ani! super blogul! chiar super!
de unde cumparam colorant alimentar? 🙂
Super retetele tale !
La multi ani !pe 2010 O intrebare daca nu am cuptor cu microunde cum pot topi marshmallows ?
Draga mea poate ca ai mai fost intrebata. De unde putem cumpara unelte pentru decorat tort de la Wilton sau asemanator de calitate. Si poate ca ai sa postezi si ceva despre acest subiect. Trandafiri din pasta de zahar sau altele.etc.
Buna!
Eu numai ce am pornit la drum cu torturile.. A trebuit sa incerc pentru ca venea ziua baietelului meu si torturile din magazine sunt oribile la gust!
Am imbract si eu in marshmallow fondant un tort dar am folosit o reteta de pe youtube de la o tanti din SUA ('How to make marshmallow fondant-Twisted Sifter, user name: workoutchamp).
Unul din ingrediente este 'shortening', marca CRISCO. Ma intrebam: stiti daca se gaseste in Romania, si cum se numeste? Shortening este un fel de grasime vegetala.
Eu am luat de pe eBay Crisco.
Dar…daca zici ca se poate numai cu unt, o sa incerc sa fac fara Crisco cand o sa ii vizitez pe ai mei in Romania.
Mersi!
Emma
dk imi poti spune te rog de unde ai luat colorantii alimentari?
@Emma, nu gasesti shortening in Romania, din pacate. Dar reteta asta e la fel de buna si de usor de facut si chiar nu e nevoie de shortening
@anonim – colorantii gel i-am luat de pe e-bay.
Nici eu nu sunt foarte incantata de pasta din lapte praf. Am sa incerc si varianta asta. Multumesc de idee.
Am facut pasta din marshmellows. Se modeleaza foarte usor comparativ cu cea din lapte praf, dar trandafirii nu mi-au iesit la fel de frumosi.
Marşmelo… ce? Ah, bezele moi!
Buna seara ! Am si eu o intrebare daca imi poate raspunde cineva .. : dupa ce obtin pasta din marshmallows,isi va pastra oarecum o consistenta pufoasa asemanatoare bomboanelor marshmallows , sau va iesi mai degraba ca o glazura mai tare ?
Ciao Teo,
De foarte mult timp te urmaresc si sunt incantata de fiecare reteta pe care o postezi. Am incercat si eu acest fondant si pot spune ca este extraordinar, usor de prelucrat iar rezultatele sunt pe masura. Eu l-am folosit pentru a executa un tort barbie si sunt foarte multumita… Acesta este rezultatul http://dorrandreea.blogspot.com/2011/02/tort-barbie.html
Multumesc inca o data de reteta si felicitari pentru munca pe care o depui
salut. teoretic am urmat toti pasii din reteta dar mi-a iesit un dezastru. Aluatul la un punct nu se mai lipea de mana.Astfel am uns o suprafata cu ulei, si am intins aluatul.Era super greu de intins,si cand vroiam sa l ridic sa pun pe tort, s-a produs dezastrul: era absolut lipit de masa. Apoi cu chin si vai cu cutitul am reusit sa l scot, dupa aia, am pus iara ceva ulei si am incercat sa l intind iara, dar deja era si mai tare si cand intindeam se faceau gauri…si inca se lipea. am incercat sa fac forme din el..degeaba…se lipea de mana, desi era deja parca o tara si mai tare decat o plastilina. Oare ce nu am facut bine? Ca daca puneam mai mult zahar devenea si mai tare…dar totusi se lipea…is in "ceata".mersi anticipat pt respuns.
Chiar nu stiu ce sa zic. Trebuie sa lucrezi in permanenta cu ulei, atunci cand modelezi. Neaparat sa dai cu ulei pe maini, pe masa de lucru, pe sucitor etc.
Daca urmezi sfaturile… practic (nu teoretic) n-ar trebui sa dai gres.
bravo, super idee.
buna! arata foarte bine fondantul din bezele. am insa o intrebare legata de cum se preteaza la taiat. am incercat f multe retete de glazuri si de multe ori pateam ca arata foarte bine si era la fel de gustoasa insa trebuia taiata cu cutit cald sau inmuiat in apa..etc. as vrea sa il fac pentru o aniversare si sarbatoritul il va taia imediat si nu voi putea sta cu apa langa el…se preteaza? multumesc anticipat
Buna Nini, da se preteaza, poti sa l folosesti linistita 🙂
MARSHMALLOWS = BEZELE !!! se gasesc aproape in fiecare magazin din romania:)) nu cereti marshmallows ca posibil ca vanzatoarea sa nu stie:P ps. voi incerca si eu sa fac acest fondand pt tortul fetitei mele care va implini 2 anisori curand:P
Si eu am decorat un tort cu mmf(marshmallow fondant),nu m-am folosit de ulei ca sa nu se lipeasca ,doar zahar pudra si ca sa nu iasa ceva fff dulce tot adaugind z p am folosit fecola di patate(denumirea italiana,in romana nu stiu ce inseamna fecola,amidon cred:-)) si de topit acele bezele se face f usor la baie marie!!!chiar e mai indicat pt a se topi fara sa fiarba,altfel e de aruncat.cind devine prea tare puneti citeva secunde 2-3 la microunde si se moaie,daca e prea moale adaugati zahar pudra!ah,era sa uit,dupa ce ati facut acest aluat se lasa la "odihnit"24 de ore!!!!invelit bine in folie trasparenta sa nu prinda aer dar NU SE PUNE IN FRIGIDER!!se conserva deci in dulap,invelit bine si o luna,doua daca vreti,ajunge sa-l puneti citeva sec la microunde .sper ca v-am fost de folos cit de cit!
Si eu am ornat un tort cu mmf,iese super!numai ca eu topesc bezelele alea la baie marie,in felul asta nu risc sa le stric cum se poate intimpla daca se ard la microunda,probabil de aia nu i.a iesit anonimului de mai sus!si lucrez nu cu ulei ci cu zahar pudra,sau cu fecola di patate(in romaneste cred ca e amidon din cartofi),foaia se intinde fff usor!
Buna,
Am incercat si eu acum reteta ta si este reusita.Chiar iti multumesc pentru idee.maine voi orna tortul de craciun cu acest fondant si sper sa ma descurc…
Voi mai incerca retete de pe blogul tau pentru ca par interesante.
Craciun fericit!
Buna, as avea si eu o intrebare. Am facut pasta. maine vreau sa fac niste soricei din ea. Cu ce sa lipesc membrele de corp:D?
Buna 🙂 Exista lipici alimentar, il gasesti pe http://www.lumeabasmelor.ro 🙂
Te rog frumos sa imi spui daca stii cum pot sa fac fondant negru, nu maro ca si ciocolata topita. E urgent. Multumesc.
folosind colorant gel negru 🙂
Multumesc frumos de promptitudine. Insa problema este ca m-am uitat in supermarcheturile noastre din Cluj si nu am gasit colorant negru, decat rosu si albastru. Imi spui te rog unde as putea gasi? Saptamana asta vreau sa fac tortul si am urgent nevoie de colorant negru. Daca ma poti ajuta cu informatii iti multumesc din suflet.
eu l-am comandat de pe ebay, insa dureaza cam 2 saptamani pana ajunge in romania 🙁
Teo, care ar fi exact link ul pt coloranti? multumesc!
imi oare rau, dar nu mai stiu 🙁 dar daca vei cauta pe ebay wilton gel vei gasi mai multi vanzatori de incredere
buna Teo , am terminat de facut fondantul acum 2 ore si l-am invelit in folie , insa ceva ma supara 🙁 este foarte tare si se intinde cam greu ( am incercat sa fac ceva figurine insa nu am putut ) oare sa fi pus prea mult zahar pudra de a iesit asa de tare sau dupa ce sta un timp trebuie incalzit si dupaia lucrat cu el . O solutie pls maine seara trebuie sa invelesc tortul cu el 🙂 si nu cred ca voi reusii cu el asa
Da, cu siguranta e prea mult zahar. Poti sa rupi o bucata din el, as o bagi la microunde si apoi, fierbinte fiind, sa o framanti in fondat si va fi mai moale, se va lucra mai usor cu el 🙂
Buna Teo! Imi place tot ce gatesti si mai ales faptul ca introduci tot felul de chestii noi in bucataria ta. Ca venii vorba, spune-mi te rog frumos unde de unde as putea cumpara un spray de gatit?
Pingback: Reteta de fondant pentru torturi spectaculoase! | PonturiBune.ro
Buna! Cat timp se pot pastra figurinele si in ce conditii? intreb deoarece vreau sa-i fac o surpriza surorii mele si mi-e frica ca nu o sa-mi iasa din prima. sunt incepatoare si mie frica sa nu o dau in bara
buna. marshmallow-poti cauta pe internet ca sa vezi poza si-ti dai seama care sunt. se gasesc in aproape toate supermarket-urile si sunt norisorii aia pufosi de zahar colorati in dungi roz-alb-verde,cam asa. eu lipesc figurinele pe tort cu alcool de multe grade 90-96. dar daca nu am mereu cu tuica tare ,din prima “mana” ungand putin cu o pensula doar locul unde lipesc figurina.
unde gasesc ulei spray?
Se gaseste la Lidl in saptamana italiana sau poti sa pui intr-un recipent cu pulverizator ulei de floarea soarelui sau de masline. Spor!