In sfarsit putem deschide sezonul oficial de retete culinare de toamna/iarna, va spun asta sigur pentru ca ultimele doua nopti am dormit sub plapumoi si cu sosete pufoase in picioare, deci…la revedere, vara, du-te si sa mai vii cand te chem eu! Da, poate ca v-ati prins, nu sunt fana caldura si iarna, prefer iarna, toamna si frigul. Reteta de azi e cea mai potrivita pentru o astfel de vreme: o supa crema de telina, foarte aromata, satioasa si chiar si pe gustul celor mici. Se face in mai putin de 30 min si e una din solutiile bune pentru cand faceti prea multa supa de pui sau de gaina. Sititi si voi cum e de obicei: fierbem o gaina mare, cu multe zarzavaturi, apoi facem o salata de boef si ramanem cu multa supa, pe care o mancam cu taietei de casa si patrunjel, dar parca ar merge si folosita altfel supa asta. Adica la o supa crema de telina! Daca nu aveti supa pregatita in casa, puteti folosi supa concentrate de pui, la DM si la Auchan am vazut cuburi BIO pentru supa 🙂
Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 2 linguri ulei de masline
– 150g bacon sau sunculita taraneasca
– o ceapa mare
– 1 frunza dafin
– o telina mare taiata cubulete
– 1 litru supa de pui/gaina
– 150g smantana
– sare, piper, cimbru uscat (dupa gust)
Mai intai incingem uleiul intr-o cratita incapatoare. In ulei prajim sunculita taraneasca, taiata fasii subtiri, pana e crocanta, apoi o scoatem din cratita. In uleiul ramas, calim ceapa pana e translucida, apoi punem si cubuletele de telina si condimentele, amestecam bine si calim 2-3 minute.
Peste telina turnam supa de gaina si lasam sa fiarba la foc mic pana telina este moale. Tragem de pe foc si folosim blenderul pentru a face supa crema. La final, punem si smantana si amestecam bine de tot.
Punem supa in boluri si o servim cu sunculita taraneasca prajita. Puteti sa o serviti si alaturi de crutoane, bineinteles, dar parca prea e fiecare supa crema asociata cu ele si am vrut sa mai schimbam un pic. Puteti sa puneti si 2 morcovi pe langa telina, dar in niciun caz nu uitati de cimbru, el da cu adevarat gust. Sa va fie de bine!
Un deliciu,ne place foarte mult!Pupici
>:D<
Cat de bine arata! Pozele sunt superbe, abia astept sa incerc reteta, arata minunat! O zi frumoasa!
Multumesc!! 🙂
Teoskitchen e site-ul meu preferat de retete.Nu prea le am eu cu dulciurile,de aceea ma bucur mult ca mai postezi si altceva in afara de dulce 😀 As vrea eu sa incerc aceasta reteta, insa nu prea imi place gustul telinei.oricum iti doresc mult succes in continuare si spor la gatit:)
Sa stii ca telina, desi e ingredientul principal, nu da un gust pregnant mancarii, este o supa foarte delicata
MM, ce bine arata, cred ca incerc chiar diseara sa o fac. Merci pentru idee!
Tare buna supa asta! Uitasem de ea! 🙂
Si pe mine ma ia din cand in cand dorul de supa crema si atunci comit una din asta 🙂
Omaninci cu privirea cat de bine arata,sambata am musafiri si o sa fac o portie,multumesc
Ai facut? V-a placut?
Arata foarte bine Teo! Mie imi plac la nebunie supele creme…o seara buna!
Multumesc! 🙂
am incercat-o e foarte foarte buna. felicitari pt retete , mancare iese delicios .
multumesc! ma bucur ca supa de telina a ajuns la sufletul vostru 🙂 nu ma asteptam sa fie atat de apreciata 🙂
foarte gustoasa si fresh supa!I-a placut si soțului (y)
Asa-i ca nu se simte fff tare telina? Ma bucur ca v-a placut! 🙂
Foarte interesant dar cam bomba calorica cu toate tipurile de grasimi
asta e bomba calorica? atunci o ciorba de fasole cu afumatura si smantana, oare ce e? 🙂
arata superb…voi incerca acum o combinatie intre crema de legume,de pui si de telina …..sper sa iasa la fel de perfect precum pozele tale..ador site-ul asta,fara el nu stiam sa fac nimic in bucatarie…e mai usor sa fi student cand te hranesti bine chiar daca nu toate retele intra in buget
Este foarte gustoasa supa! Multumesc pentru reteta! Insa eu am adaptat-o in functie de ce ingrediente aveam: in loc de supa de pui am pus apa si un cub de supa si am mai adaugat un morcov. Iar pentru ornament am ramas la traditionalele crutoane :))
Sa iti fie de bine! 🙂 ma bucur ca ti-a placut supica
Cum se face supa de pui/gaina?
cam asa: https://teoskitchen.ro/2008/06/supa-de-gaina-cu-taietei.html La fel se procedeaza si cu supa de pui, care insa nu trebuie spumata la fel de des si fierbe mult mai repede
Buna Teo,
Am facut si eu supa crema de mai sus cu mici modificari.
Am adaugat si frunze de telina si patrunjel si am pisat cu mixerul atat legumele cat si sunculita taraneasca.
Absolut delicioasa a iesit.
Felicitari pentru reteta.
Teodora H.
Multumesc, ma bucur ca ti-a placut si mai ales ca ai adus o nota personala retetei 🙂
Nu am mancat niciodata! Dar vreau sa.ti spun ca salivez!Super prezentarea! Felicitari! Cu drag, Madalina
Cu tot dragul! Sa o incerci, ca merita!
Vad ca, in general, la supe, apare in lista de ingrediente supa de pui. Se poate folosi si apa? ( de obicei cand fac supa de pui o consum ca atare…)
Da, sigur ca poti, dar crema de telina si in general supele crema ies mult mai bine, respectiv sunt mult mai aromate daca sunt pe baza de supa 🙂
Buna.Eu nu am facut niciodata supa crema dar maine am sa fac si eu aceasta reteta.
Elly, mult spor sa ai 🙂
Te-am vazut la cireasa se pe tort ,ai foet superba,tot inainte
Multumesc mult mult 🙂
foarte buna
Delicioasă supă și prezentare impecabilă, felicitări!
Buna,
Ce smântâna punem? Merge și grancucina?
Mulțumesc!
Salut, Alina. Da, merge. Poti folosi orice smantana lichida pentru gatit sau chiar si smantana normala.