Dupa cum stiti, cand promit, incerc sa ma tin de cuvant 🙂 V-am promis ca impreuna cu Apidava o sa facem un set de 4 retete pe baza de miere, pentru a va demonstra ca mierea e utila in toate cele in bucatarie, nu numai in ceai sau pe paine la micul dejun.
Puiul gatit in stil cinezesc, cu miere si susan, este una dintre mancarurile mele preferate cand ajungem in restaurantele chinezesti. Am tot cautat o reteta care sa aduca a mancarea chinezeasca de la restaurant si dintre toate, asta mi s-a parut cea mai cea. Sursa de inspiratie a fost blogchef.net
Ingrediente:
– 1 piept de pui taiat in cubulete
– ulei pentru prajit
Ingrediente pentru aluat:
– 4 linguri de amidon
– 1/4 cana de faina (32 gr)
– 1 ligurita praf de copt
– 1/2 cana apa (125 ml)
– 1/2 lingurita sare
– 1 ou intreg + 1 albus
Ingrediente pentru sos:
– 3 linguri cu varf de miere Roua Florilor
– 1 1/2 lingura de ulei
– 2 linguri de ghimbir proaspat macinat (1 lingura daca e ghimbir uscat)
– 2 linguri de praf de usturoi
– 1 lingurita de sare
– 1 lingura de otet de orez (daca nu gasiti, folositi otet simplu)
– 1/2 cana apa
– 1 lingurita de amidon amestecata cu 1 lingurita de apa
Amestecati toate ingredientele pentru aluat si veti obtine o maia de o consistenta apropiata celei pentru clatite. Dati vasul la frigider 30 de minute. Incingeti apoi intr-o tigaie uleiul pentru prajit, dati bucatile de pui prin aluatul de amidon, astfel incat fiecare bucata sa fie bine acoperita si apoi prajiti-le in ulei incins.
Bucatelele de pui trebuie sa fie rumene pe toate partile inainte de a le scoate pe un servetel. Pastrati puiul la cald pana pregatiti sosul. Incalziti uleiul in wok, fara a-l lasa sa se incinga. Adaugati ghimbirul si usturoiul, amestecati-le bine cu uleiul caldut si lasati-le sa se caleasca impreuna 30 de secunde, amestecand in continuu. Lasati focul la minim!
Puneti apoi sarea, masurati 3 linguri de miere Roua Florilor si adagati-le in wok, apoi puneti si otetul si apa. Omogenizati bine sosul, trageti wok-ul de pe foc si adaugati amidonul amestecat cu apa. Amestecati bine si puneti din nou tigaia pe foc, 2 min, la foc minim, pana cand sosul capata consistenta. Asezati puiul prajit intr-un vas mai adanc si turnati sosul caldut peste pui. Amestecati bine, pentru ca fiecare bucata de pui trebuie sa fie acoperita de sos. Garnisim cu susan si amestecam din nou.
Cam asta e reteta noastra cu miere pe ziua de azi. Chiar daca va sperie lista lunga de ingrediente, toate sunt accesibile si mai ales va trebuie cantitati mici din fiecare. Insa secretul unei retetei reusite este dat de carnea proaspata si mierea de calitate. Pofta mare sa aveti, va ureaza Teo si albinuta Apidava.
Arata extraordinar! Daca nu era atat de tarziu o incercam chiar acum. Trebuia sa o postezi mai devreme :D.
Tot de la tine am invatat reteta de porc picant cu legume care a devenit, cu usoare modificari, preferata casei. Presimt ca si aceasta va avea succes! 🙂
Mersi Teo de reteta! Este foarte gustoasa, te cred. Si mie imi place mancarea chinezeasca, mai ales retele aromate cu sos de soia. Mai asteptam si alte delicii chinezesti 🙂
"Amestecati toate ingredientele pentru sos si veti obtine o maia de o consistenta apropiata celei pentru clatite." – Cred ca e vorba de ingredientele pt aluat, nu pt sos, fiindca sosul il descrii in detaliu mai tirziu.
Pare ft bun.Am mancat o singura data mancare chinezeasca de calitate, eram in Dublin.Si chiar mi-a placut.In Romania am avut numai experiente proaste, de era sa cred ca mancarea chinezeasca este o mare porcarie.Dar..daca e pregatita cum trebuie…este foarte buna de fapt.Merci de reteta Teo…s-a notat!
Teo draga, nu stiu cum sa te contactez decat asa, si inca astept reteta de pasta ungureasca 🙂
Teo, cum faci de iti iese orezul bob intreg, cata apa pui la o cana de orez?
Mersi,
Mada.
@Semida, nu stiu la ce reteta te referi.
@Mada, in general urmez instructiunile de pe pachetul de orez. Nu fac nimic altceva in mod special 🙂
In primul rand Teo, felicitari pt absolut toate retetele. Esti un adevarat ajutor pt mine in bucatarie. Si daca imi permiti, pt toate cele care se chinuie cum m-am chinuit si eu sa-mi iasa orezul cu bobul lung, am o reteta care m-a ajutat foarte mult.
La o parte orez se pun 2 parti apa. Se pune apa la fiert, cand incepe sa fiarba se pune sare si piper, se adauga orezul si se amesteca. Se da focul la minim si se acopera vasul cu folie de aluminiu si apoi se pune capacul. Se fierbe timp de 15 minute. Important, nu se indeparteaza capacul si nu se amesteca. Dupa ce a fiert se pune un prosop curat, care sa absoarba aburii, intre vas si capac. Se mai lasa 5-10 min. Se afaneaza orezul cu o furculita chiar inainte de a-l servi.
Mersi inca o data pt minunatele tale retete, pt care primesc tot timpul complimente!
Tocmai am facut reteta si… OAAAAU!!! A iesit nemaipomenit de gustoasa, nu ma mai puteam opri din mancat:D:D Multumim f mult pt reteta!!
Totusi, fiind o gospodina novice, as avea niste intrebari in legatura cu sosul, pt ca nu mi=a iesit dupa cum am inteles eu de mai sus. Dupa ce se calesc usturoiul si ghimbirul, se pun mierea, sarea, apa si otetul toate odata, si se lasa pe foc, sau se pun intai mierea si se lasa sa se caramelizeze, si apoi se adauga otetul si apa? Eu le-am pus toate odata, si mi-a iesit un fel de dressing semi-transparent pentru salata, nicidecum un sos:D Si nu s=a inchegat cu doar 1 lingurita de amidon, si am mai pus una.
Si otetul s=a evaporat pana la sfarsit, si am mai pus la final niste otet, ca era prea dulce. Pana la urma l=am dres eu, dar te-as ruga, daca ai putea, sa explici putin mai "pentru neinstruiti" cum se face sosul.
Multumesc foarte mult pt toata treaba excelenta pe care o faci! Hugs!!!
am facut si eu .. si .. cred ca o lingura de ghimber macinat cumparat .. a fost prea mult pt noi … dar in rest a iesit super ..
Susana, din pacate nu cred ca pot explica mai bine decat am explicat in reteta, uite exact partea in care am detaliat prepararea sosului. Ingredientele nu trebuiau adaugate toate o data, ci in ordinea descrisa de mine.
Incalziti uleiul in wok, fara a-l lasa sa se incinga. Adaugati ghimbirul si usturoiul, amestecati-le bine cu uleiul caldut si lasati-le sa se caleasca impreuna 30 de secunde, amestecand in continuu. Lasati focul la minim!
Puneti apoi sarea, masurati 3 linguri de miere Roua Florilor si adagati-le in wok, apoi puneti si otetul si apa. Omogenizati bine sosul, trageti wok-ul de pe foc si adaugati amidonul amestecat cu apa. Amestecati bine si puneti din nou tigaia pe foc, 2 min, la foc minim, pana cand sosul capata consistenta.
Daca faci exact cum am descris in reteta nu are ce sa dea gres 🙂 Mai mult succes data viitoare 😛
Așa… am încercat rețeta de două ori. Prima dată în ajunul Crăciunului și a ieșit foarte-foarte bine. A doua oară azi, acum chiar și a ieșit la fel de bună. Dar sunt de acord cu Lavinia, o lingură de ghimbir e cam mult pentru cei care nu sunt adepții "picanteriilor".
Urmează să încerc mâine ananasul umplut 😀 Wish me luck! 😛
cred ca voi incerca si eu aceste retete pantru ca arata ok si cred ca o sa-mi iasa. mersi mult pentru idei 🙂
e musai sa pun amidon?chiar nu am 🙁 cu ce pot inlocui?
Draguta,
Sint as in bucataria chinezeasca.Chinezii nu folosesc faina in bucataria lor.Zi-i puiului tau cum vrei tu,dar nu-l numi pui chinezesc,ca nu e.
Stiu ca nu-ti plac criticile,dar crede-ma pe cuvint ca stiu ce zic.
Dragutule, pot sa ii spun si pui ardelenesco-chinezesco-unguresc daca am chef 🙂 Important e ca e foarte bun
Nu am pus ghimbir deoarece nu am avut, insa a iesit DELICIOS :D! Multumesc pentru toate retetele, Teo :*
orezul ramane intreg si nu se lipeste daca inainte de a-l fierbe il calesti in 2-3 linguri de ulei pana capata o culoare usor albicioasa (2-4 minute)…De fapt prin acest proces se intareste putin pelicula de la suprafata bobului si astfel nu mai devine lipicios.Apoi adaugi apa: de obicei se pun la o masura de orez inca 3 de apa.
Foarte foarte bun!!! Este printre putinele retete chinezesti pe care le-am încercat si a ieșit ca la restaurant!! Multumesc