Prajitura cu mere

Prajitura cu mere cred ca e una dintre cele mai versatile retete culinare. Se adapteaza usor si e prezenta la masa de duminica de la tara sau de la oras. O gasim in caietul de retete al bunicii, dar si in reviste de actualitate de lifestyle culinar. Sunt sigura ca mamele si bunicile voastre au fiecare o reteta a lor de prajitura cu mere, pe care au modificat-o dupa ani de zile de incercari si au perfectionat-o pentru a deveni “prajitura cu mere a bunicii”, careia ii stim gustul de cand eram mici, pe care o iubim si care ne vine mereu in minte atunci cand spunem “as manca ceva dulce”.

Asa e reteta asta, primita de la Buni. Dupa ce ani de zile am crezut ca e mare filosofie sa fac prajitura cu mar, mi-am dat seama ca nu e doar foarte buna, ci si super simpla de facut. Buni nu o face cu aluat dospit si nici framantat, desi zice ca asa stia ea reteta de la socacitele din sat. Dar la oras copiii sunt mofturosi, vor prajituri pufoase, asa ca am ajuns la reteta asta.

Ingrediente:
– 5 oua mari
– 1 cana de zahar + 200 gr de zahar
– 1 cana de ulei
– 11-12 linguri de faina
– 1 plic de praf de copt
– esenta de vanilie sau zahar vanilat dupa gust
– 1 kg de mere
– scortisoara dupa gust (1-2 linguri)
– 5 linguri de pesmet + 3 linguri de pesmet
– unt si faina pentru uns tava

Frecam ouale intregi cu 1 cana de zahar, pana se omogenizeaza. Punem apoi uleiul si omogenizam, la final punem treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt, mixand constant pana cand avem o compozitie bine legata. Vanilam dupa gust.

Separat, pregatim merele: le curatam, le dam prin razatoarea mare, le stoarcem intr-un tifon sau o sita pentru excesul de suc. Apoi le amestecam cu 200 gr de zahar, 5 linguri de pesmet si scortisoara dupa gust.

Ungem tava cu unt si o tapetam cu faina. Turnam in tava 1/2 din aluat si pudram bine cu pesmet. Punem merele, le nivelam si turnam al doilea strat de aluat. Prajitura se coace in cuptorul incins la 180 de grade, pana trece testul scobitorii si creste frumos. E gata cand e putin rumena, adica la aproximativ o ora dupa ce am introdus-o in cuptor. O pudram cu zahar vanilat sau simplu si asta e!

Din pacate, eu am avut numai 750 de grame de mere, insa va sugerez sa puneti 1 kg sau chiar mai mult daca vreti sa fie mai degraba mere cu prajitura decat prajitura cu mere. Pofta mare s-aveti!

Inca ceva! In curand se va lansa www.gospodini.ro, unde veti putea posta retetele voastre (cum ar fi o alta reteta de mere pe care o stiti), va puteti imprieteni cu alte persoane pasionate de bucatarie si ne puteti impartasi succesele voastre culinare.

62 Comments

  1. Anonymous

    dar cu blogul ce se intampla? il vei desfinta? vei mai posta aici?

  2. blogul ramane locul unde-si posteaza Teo retetele iar gospodini.ro va fi locul unde va puteti posta voi retetele 😀

  3. Fluturaşe

    Felicitări pentru blogul interesant chiar şi pentru neştiutorii în ale gătitului.

  4. Anonymous

    ce super!eu una abia astept!
    iubitul meu ma tot vedea pe siteul tau incercad retete si mi-a zis intro zi ca poate ar trebui sa-mi fac si eu un forum cu retete insa nu am timp sa ma ocup de asa ceva insa daca se deschide acest site as putea pista si eu una doua retete!
    felicitari pentru toata munca ta!

  5. Anonymous

    ce bine! ca-mi faceam probleme. blogul asta e cartea mea de bucare online care-mi si raspunde la intrebari:P

  6. Anonymous

    Am facut si eu in seara asta, numai ca am pus merele deasupra, nu la mijloc pentru ca imi era sa nu ramana necoapta la mijloc.
    Cred ca a iesit un pic cam dulce (ups) dar foarte buna. Multumim de sfat.
    G.
    ps: eu in loc de ulei am mixat margarina in amestec, mi se pare ca e mai bun gustul…

  7. Costin M.

    Imi place idea de gospodini.ro, mai ales ca si eu am modificat niste retete de-ale tale (ma simteam creativ). Cat despre prajitura de mere – chiar pare usoara, cu un rezultat delicios asa ca o sa o incerc cat de curand posibil.

  8. Anonymous

    Foarte buna prajitura!
    Si foarte usor de preparat!
    Am pus deasupra si putina nuca macinata…mi-a placut combinatia de gusturi si aspectul!
    Multumesc, Teo!

  9. Anonymous

    nu e mult ulei?nu pot pune ulei de masline?pupici tie si lui luca,si multumesc ca ma scapi din incurcaturi cu retetele tale…Andreea

  10. Andreea, nu e deloc mult. Asta e reteta. O sa te rog s-o incerci asa cum am zis eu si astept comentariul tau dupa degustare.

    Ulei de masline nu ti-as recomanda sa pui pt ca e mult prea aromat si ar strica tot gustul prajiturii.

  11. Anonymous

    ai avut dreptate,asa cum ma asteptam.nu se simte deloc uleiul,chiar daca e o cana.si intr-adevar,uleiul de masline i-ar fi schimbat prea mult gustul.mersi,nu ma asteptam sa-mi raspunzi asa repede.pupici…Andreea

  12. amy_bondar2007

    super buna prajitura!si foarte usor de preparat!FELICITARI Teo si mii de multumiri pt.toate retetele postate(ma inspira atunci cand raman in pana de idei!:) )

  13. Anonymous

    in seara asta vroiam ceva bun, si cum al meu sot a zis ca vrea ceva cu mere am intrat repede pe blogul tau sa caut ceva cu mere…abia am scos prajitura cu mere din cuptor…miroase minunat si am luat o gura mica sa vad cum e…e absolut delicioasa…asta dupa ce negresa mea dupa reteta luata de aici a fost laudata de toata lumea…
    te felicit pt retetele minunate pe care ni le oferi, cu drag…Mada

  14. Anonymous

    Prajitura cu mere este ff buna eu o fac de ani de zile putin difera cantitatile dar deasupra pun gem de caise si bezea din 3 albusuri si 200 gr de zahar/Este f buna are un gust dulce acrisor.Te
    felicit pt retetele delicioase pecare ni le dai cu
    drag Adriana Tr Severin 19 Ian 2010

  15. Anonymous

    am facut si eu in seara asta. exact asa cum ai scris tu si mi-a iesit ffffff buna. ms mult! si felicitari pt retete! sanda

  16. violeta

    am facut si eu astazi prajitura cu mere!este DELICIOASA!multumim Teo pentru retetele pe care ni le oferi si felicitari!Violeta

  17. Anonymous

    Am incercat prajitura aseara. Intr-adevar s-a facut repede numai ca eu recomand ca in compozitia de mere sa se puna mai putin zahar. A iesit muuult prea dulce!!! poate ca 100 de g de zahar la mere e suficient, mai bine incercati sa puneti cu lingura pana obtineti gustul potrivit, nici prea dulce, nici acra. Acum fiecaruia cum ii place! Salutari gospodinelor!

  18. Anonymous

    Teo, am facut si eu prajitura asta dupa reteta ta. Prietenul meu a fost foarte incantat de rezultat (pana acum la prajiuri de fiecare data cand am incercat sa-l "surprind" am reusit sa fac asta doar in mod negativ :D). Totusi un lucru cred ca am gresit – am pus compozitia in tava mare si m-am cam chinuit sa imi ajunga aluatul – dar prietenul meu nu stie asta 😛
    Multumesc mult ca esti asa generoasa sa imparti cu noi cunostintele tale.

    Pupici,

    Lucia

  19. Teo, prajitura cu mere invatata de la tine a facut furori in familia noastra! Multumim frumos:) Te pup cu drag! Sarbatori Fericite!

  20. Anonymous

    Foarte buna prajitura, si foarte simplu de preparat..Felicitari!!PASTE FERICIT!

  21. Anonymous

    O prajitura extrem de buna si usor de preparat. Multumiri!

  22. Anonymous

    este foarte buna! sa o tii tot asa!multumim mult !liliana

  23. Anonymous

    Ia sa ma apuc si eu sa fac.oare cum o iesi? :))

  24. geta.jessie

    buna teo!am facut prajitura sambata!e cea mai buna prajitura cu mere pe care am mancat-o vreodata!mii de multumiri!

  25. Prajitura cu mere

    Excelenta prajitura cu mere, este preferata mea 😀

  26. Claudia

    Arata foarte bine prajitura!!! Abia astept sa incerc reteta de la tine!

  27. Anonymous

    De vis!
    Am incercat mai multe retete insa aceasta e prajitura cu mere pe care mi-o doream : pufoasa, aromata, delicata!
    Merci frumos!
    Mii de pupici!
    Adda

  28. Claudia

    O prajitura excelenta!!!!!Am facut diverse prajituri cu mere,dar asta e incredibil de buna si de simplu de facut!!!!Multumesc!!!

  29. Diana M, 27 ani

    Am facut de multe ori aceasta prajitura si am recomandat-o si la altii. A devenit preferata mea. Am pus mult mar in ea si am observat ca e buna si proaspata chiar si a treia zi.

  30. Diana, ma bucur ca ti-a palcut, e si una din preferatele noastre 🙂

  31. MiLy DesiGn

    Buna Teo,
    Aceasta reteta am facut-o de n ori, intotdeauna a iesit f buna, normal datorita sfaturilor tale. Acum se stie in familie…iese bun pt ca e de la Teo.
    Pupici

  32. Buna Teo! Am facut si eu aceasta minunata prajiturica azi, pacat ca nu pot posta pozicile. a iesit demential! Multumim frumos, recunosc ca eram sceptica, nu credeam ca pot eu sa fac ce minuni faci tu acolo dar a iesit suuuper :*

  33. Mily, Elana, ma bucura mult de tot ca v-a placut reteta!!

  34. Am facut prajitura, azi, pentru prima data si mi-a iesit f buna si pufoasa.O sa o mai fac…dupa experienta asta incerc si alte retete ce-i apartin lui Teo, cu incredere.

  35. Bianca

    vreau sa fac si eu prajitura asta…dar problema este ca nuu am scortisoara, pesmet, si nici praf de copt..crezi ca fara ele iese ceva? te pup..ms mult

  36. buna Teo! as vrea sa fac si eu prajitura asta dar nu stiu ce dimensiune are tava? ce parere ai legata de inlocuirea zaharului cu fructoza sau cel brun?

    • Salut! Tava avea 28×35 cm, deci tava cea mai mare dintr-un set de tavi pentru copt. La reteta asta poti inlocui zaharul tos cu cel brun dar nu cred ca merge fructoza

  37. andreea

    am incercat-o… din pacate asta nu a fost pe gustul meu. Prea pufoasa si prea dulce. Cred ca o prefer pe cea a mamei, cu doua foi.

  38. Daniela

    Salut Teo! Am facut ieri prajitura cu mere si a iesit o minunatie. Foarte gustoasa. Cu o zi inainte am preparat si dovlecei scazuti si i-au placut mai ales sotului meu. Iti doresc sanatate si multe retete inspirate.

    P.S. Imi place blogul tau pentru ca explicatiile sunt complete si asa retetele ies cum trebuie. Prajitura mi-a iesit ca in poza ta.

    • Multumesc, Daniela! Ma bucur ca iti plac retetele si te astept oricand sa incerci retete noi 🙂

  39. Pingback: Briose cu umplutura de fructe « ursuletinazdravani

  40. Salut, as dori sa incerc si eu reteta. Se poate inlocui uleiul cu unt? mersi!!

  41. buna teo .. as vrea sa incerc si eu reteta asta ca nu pare foarte grea … am o intrebare : eu am 2 tavite mai mici circa 20cm lungime , as putea sa fac din cantitatea care ai scris-o 2 porti ?!? imi ajunge aluatul pt 2 tavite de 20cm lungime ?!?
    astept raspunsul tau … ms !

  42. Cosmin

    Buna,
    oare cum ar fi daca am amesteca merele rase cu aluatul si apoi sa punem in tava un singur strat mai gros ?

  43. Andrea Portik

    Teo vreau sa-ti multumesc pentru toate retetele acestea delicioase CA LA MAMA ACASA …mai ales pentru noi cei plecati din tara , e mana cereasca sa gasim aici ,asa cum erau odinioara ,retetele copilariei 🙂 Iti doresc mult succes !

  44. Buna Teo,

    In loc de pesmet pot folosi biscuiti dati pe razatoare sau cu ce as putea inlocui pesmetul? Habar nu am daca gasesc pesmet aici in UK.
    Merci frumos!

  45. Mariana

    foarte buna,am facot-o si eu,delicioasa,multumim Teo pentru reteta

  46. raluca

    E excelental; ca toate retelele de pe blog. La ceasta am avut emotii mari. Ma si gandeam cum arunc prajitura la cos. Inainte de a o baga la cuport avea o putina compozitie dedesubt, putina compozitie pe deasupra. A iesit insa o prajitura fenomenala. Multumesc Teo

  47. Teo esti cea mai tare!:) am facut o gramada de retete de la tine si toate mi-au iesit super super bune! Am facut si prajitura cu mere de vreo 3 ori, dar de fiecare data mi s-au dus merele la fundul tavii. Oare gresesc undeva? Am pus si pesmet deaspura aluatului dar tot s-au lasat. Poate imi gasesti tu baiu:)

    • Ana, incearca sa storci foarte foarte bine merele si sa pui putin mai mult aluat pe fundul tavii 🙂

  48. Flori

    Felicitari pt minunata reteta.Am facut prăjitură,dar înainte se asta am citit comentariile si mi spuneam,ce poate fi mai mult decât o prăjitură cu mere?Ei bine,este super,super buna!Multumesc pt reteta!

  49. Buna,Teo ..si ca de fiecare data iti mutumesc pt retetele cu reusita:)…si pt ca seti muza mea deseori in bucatarie (…mai am cateva 🙂 ) ….Acum, ma intreb, oare merge facuta cu gutui ?..am o gramada de gutui..si am cam facut tot ce s-a putut face, cu exceptia peltelei :)… stiu ca este buna cu mere, dar ..oare tu ce zici?…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.