Cobbler de cirese


Sa va spun sincer, nu am chef de gatit… deloc… sau aproape deloc. Am un folder intreg de retete pe care vreau sa le postez si numai nu ma pot aseza la calculator. O fi de vina caldura asta, o fi de vina starea mea generala care nu e deloc buna sau nu mai stiu ce o fi, dar e clar ca vara asta nu e “vara aceea” “THE summer” “un hit” sau cum vreti sa ii mai spuneti. Vara asta, pentru mine cel putin, e urata si mohorata, cu tot soarele din lume. Inca mai sper ca soarele, nu cel ce da canicula, ci unul asa mai blandut si mai molcom, va rasari si pe strada mea… sper ca mai stie unde stau, sa nu mearga care-cumva la adresa din buletin, ca nu-i valabila. Daca stiam ca soarele de pe strada mea depinde de adresa, cum nu imi faceam flotant? 🙂 Astea fiind spuse, in loc de introducere, cobbler cu cirese…

Ingrediente pentru o tava de 15x18cm:
– 150g unt
– 150g faina
– 220g zahar
– 1 lingurita praf de copt
– 250ml lapte
– 2 cani cirese fara samburi
– 150g zahar
– 1 lingura faina

Incingem cuptorul la 160°C (treapta medie la cuptorul pe gaz), ungem tava cu unt si o tapetam cu hartie de copt. Punem cele 150g de unt in tava si dam tava la cuptorul incins 1-2 minute sau pana se topeste untul. Intr-un bol amestecam faina, 220g zahar, praful de copt si le amestecam bine, apoi punem si laptele si omogenizam. Turnam amestecul peste untul din tava, fara a amesteca. Seaparat, in alt bol, amestecam ciresele cu 150g zahar si o lingura de faina. Le punem in tava, peste restul ingredientelor, din nou, fara a amesteca. Dam tava la cuptor 50-60 de minute sau pana trece testul scobitorii.

De felul lui, cobblerul este un desert pe baza de fructe, seamana foarte mult la gust cu placinta, insa ii lipseste crusta specifica ei. Se poate face cu orice fel de fructe, insa cel mai si cel mai mult imi place cu mere, cirese si afine. De obicei, il lasam sa se raceasca bine de tot inainte de a-l servi si il pudram cu generozitate cu zahar pudra si daca se nimereste sa fie un zahar pudra vanilat (in functie de cum stam cu stocul de pastai de vanilie), cu atat mai bine. Asta-i reteta de azi, va imbratisez cu drag si va doresc ca macar pe strada voastra sa fie un soare stralucitor. Sa va fie de bine!

49 Comments

  1. Imi pare rau ca nu esti ok…Prajiturica imi cam face cu ochiul 🙂 dar sunt tare ocupata cu concursul condimentat, mie cel putin din punctul acesta de vedere mi-ai colorat vara:). Iti doresc o zi minunata!

    • Anca, te astept cu drag la concurs si multumesc de incurajari…o sa vine si vremea mea, vorba aia 🙂

  2. yammi, arata f bine!
    suntem pe aceeasi lungime de unda, as concedia si eu soarele acesta care nu mai lasa loc nici macar de o adiere de vant! : )
    si totusi, ai facut acest desert minunat! : )

  3. Ramona

    Stiu despre cum este sa astepti soarele pe strada ta, Teo! Dar trebuie sa speram si sa zambim. Si tu esti o ardeleanca frumoasa care nu se da batuta asa cu una cu doua si nici doborata de… canicula. Si mai apoi cine sa ne inveseleasca viata cu retete minunate daca nu tu?!:) Va fi bine si soarele te va afla. Doar zambeste-i…
    Te imbratisez cu drag si iti doresc sa iti fie bine,

  4. Monica

    Arata foarte bine. Chiar azi voi face aceasta reteta, Multumiri Teo pentru ideile tale. Nu uita sa postezi si ceva sarat cu branza poate in curand. Te pup, Monica

    • Monica, nu uit sa postez dar eu postez aici ceea ce gatesc pt noi 🙂 si pe caldurile astea, in afara de dulciuri, se gateste putin 🙂

  5. dar e soare, mult soare..

  6. Hey Teo,

    Imi place foarte mult noul site. Totusi, inainte aveam posibilitatea sa printez reteta direct de pe site fara poze. Nu mai este acum? Era foarte utila cel putin pentru mine. Daca cumva si nu o vad eu, scuze. Dar totusi ajuta-ma sa o gaesc. E din cauza caldurii. 🙂

    • Miha, se lucreaza intens la butonul respectiv, e o problema tehnica legata de el, dar sper sa functioneze cat de repede! te pup :*

  7. Camelia

    nu sunt oua in aluat???

  8. Multumesc, Teo! De mult caut o reteta de cobbler pe care sa o incerc, sa vad si eu ce gust are cobbler-ul asta, ca prea imi facea cu ochiu’ din filmele americanesti.
    Zambeste! Maine va vi mai rau!
    Glumesc, stiu prea bine prin ce treci, eu m-am simtit asa acum cateva luni, dar a trecut.
    Te pup,
    Maria

  9. Alina Iacob

    Buna Teo,

    In seara aceasta vreau sa ma bucur de aceasta delicatesa numai ca sunt putin in ceata…e vb. de cantitatile pentru o tava de doar 15×18 cm?
    Multumesc, esti o minunata sursa de inspiratie pt. mine!

    • Buna Alina, da este pt oi tava mica, altfel iese foarte foarte subtire prajitura. O poti face chiar intr-un vas yena 🙂

  10. Teo, esti o scumpa!
    Iti scriu din Canada, si ma bucur nespus de mult de retetele postate pe blog….toate sunt f bune!

  11. Toate prajiturile cu cirese sunt superbe. reteta ta e interesanta.

    • mulumesc 🙂 este o reteta clasica, una dintre cele mai cunoscute prajituri cu cirese 🙂

  12. Carmen

    Daca as putea cumva sa iti schimb starea de spirit,as face-o.Dar stii ceva:ia uita-te putin in oglinda si zambeste.Iti sta atata de bine cand zambesti…vezi? O sa apara el si soarele ala care sa iti incalzeasca sufletelul.
    Un pupic si multumiri pentru reteta,arata bine si sunt convinsa ca si gustul e pe masura.

  13. draga Teo, azi am facut cobbler cu multe, multe afine. A iesit dementiala si f usoara. Cu siguranta o sa incerc si cu alte fructe.
    multumim pentru reteta.

  14. athena

    m-am apucat de treaba si…nu mai am unt.merge margarina???
    pupici si numai bine!!!

  15. andreea

    am facut prajitura, dar cu piersici. E buna, dar nu pe gustul meu. Muuuuult prea dulce, iar daca faceam cum ai zis tu, adica sa pudrez cu generozitate, iesea criminal de dulce.

    • Andreea, stii cum e, gusturile nu se discuta 🙂 eu o fac la fel de fiecare data si nu ni se pare prea dulce, mai ales servita cu inghetata.

  16. Am facut si eu prajitura dar cred ca ceva nu a fujit. Sigur sunt 150 g unt? Mi-a iesit destul de unsa prajiturica… Ce am modificat eu a fost ca in cirese am pus numai 50 g de zahar si in aluat aprox 100 g. Mi se pare suficient de dulce chiar si asa. Am tinut-o in cuptor vreo doua ore si cand am scos-o, mijlocul era inca destul de moale dar muream de cald in bucatarie. Am bagat-o in frigider si s-a intarit.

    Oare unde-i buba?

    • Flo, nu stiu ce sa iti spun 🙂 fiecare reteta la care pun cantitati precise, are un scop, de asta le pun, Daca nu se respecta, normal ca ceva nu iese bine 🙂 imi pare rau ca nu ti-a iesit cum trebuie, dar data viitoare poate va fi mai bine 🙂

  17. Apropo de femeie si gatit:http://welcomechezmireille.blogspot.ro/2012/07/femeia-vs-barbatii.html
    Sper ca nu te superi ca iti trimit aceste link-uri!Doar am vrut sa te inveselesc putin:*

  18. Am facut si eu azi reteta, dar cu piersici, ca nu aveam cirese. A iesit exceptional! Este reteta perfecta pentu astfel de zile de vara: si buna si se face super repede. Multumim Teo!

  19. Bianca

    Excelenta reteta! Sotului meu i-a placut foarte mult, ca ma tot intreaba cand mai fac 🙂

  20. Fumoase retete

  21. Minunata reteta, Teo! Tocmai am scos-o din cuptor, dar n-am avut rabdare sa se raceasca si am savuraz o bucata destul de marisoara:D
    E delicioasa! Mai ales ca eu am folosit mure proaspat culese:) Te felicit pentru tot ce faci!

  22. Am descoperit site-ul tau printr-o colega. Este exceptional! Am facut deja prajitura Cobbler insa cu mere nu cu cirese. A iesit DE VIS.
    Maine incerc pizza cu blat pufos. Imi place mult cum gatesti si se potriveste mult cu stilul meu.
    Te iubesc!

  23. de ce nu se amesteca cand se pun ingredientele in tava? si ce se intampla daca amestecam?
    multumesc!!!

  24. multumesc pt reteta! arata grozav! as vrea sa te intreb cand se pune umplutura(ciresele). se pune direct peste blat sau se lasa putin blatul sa creasca si apoi se pun ciresele?

  25. Eu am dublat cantitatile pt ca aveam tava mult mai mare, insa nici dupa o ora si jumatate la cuptor nu s-a facut cum trebuie. Incepuse sa se arda pe la margini, insa in mijloc si mai ales pe unde erau fructele a ramas cruda. Plus ca aluatul a fost extraordinar de dulce – de obicei pun proportie egala faina si zahar. Ce am facut gresit? Iese bine numai pt tavi mici?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.