Am sa incep prin a-mi cere scuze ca v-am tinut o zi in stand-by cu reteta asta, dupa ce v-am promis ca va arat la ce am folosit lemon curd. Explicatii ar fi multe pentru ziua de pauza, dar drept sa va spun, am lucrat la ceva interesant si apoi am dormit, ceea ce a fost la fel de interesant 🙂 Am vazut ca v-a placut foarte mult lemon curd si m-ati uns la inima ca mi-ati scris frumos acolo, asa ca azi tre’ sa va rasplatesc cu niste cupcakes, cum sa le spun eu… DIVINE? Da! Asa cred ca trebuia sa se numeasca reteta, da’ apoi ma acuzati ca nu sunt modesta, asa ca le-am spus simplu cupcakes cu lamaie si crema de bezea. Veti vedea ca o sa folosim torta, the blow torch cum ar veni, ca sa rumenim bezeaua, dar daca nu aveti, nu va faceti griji! Tocmai in acest scop am ales sa fac bezea elvetiana, in care albusul este gatit, asa ca nu avem grija de salmonele si alte cele si bezeaua sta frumos la frigider, nu se lasa, nu se-ndoaie, cum ar veni 🙂
Ingrediente pentru 10 cupcakes cu lamaie si bezea:
– ½ portie cupcakes reteta de baza (cu mentiunea ca punem in compozitie o lingura buna e coaja de lamaie si ¼ lingurita esenta de lamaie pe langa extractul de vanilie)
– lemon curd (cam o lingurita pentru fiecare cupcake)
– 2 albusuri (3 daca ouale sunt mici)
– 150 g zahar tos
– ½ lingurita extract de vanilie
Mai intai facem bezeaua: spalam bine toate instrumentele si vasul pe care il folosim, le uscam si le degrasam cu un servetel imbibat in suc de lamaie. Grasimea de orice fel va compromite bezeaua, asa ca mare grija si la separarea albusurilor de galbenusuri. Punem apoi zaharul si albusurile in vasul de la mixer (daca e de inox) sau intr-o craticioara sau vas termorezistent si asezam vasul pe o oala in care fierbe apa. Atentie, apa din oala nu trebuie sa atinga vasul, avem nevoie doar de aburi, asa ca ajung 2 degete de apa in oala. Bun! Asezam vasul cu oua peste cel cu apa si incepem sa amestecam fain frumos, la foc mediu, cca 5 minute sau pana zaharul este topit complet (daca luati putina compozitie si o frecati intre degete, nu mai simtiti granule de zahar). Luam compozitia de pe foc si batem bezeaua cu mixerul la viteza medie si avand atasat balonul pentru albusuri. Mixam cel putin 3-4 minute, apoi crestem viteza, punem si vanilia si amestecam alte 10-12 minute, pana avem o bezea alba, densa, care nu cade de pe lingura si nici din vas daca il intoarcem cu capul in jos 🙂 asta e un test bun: iti intorci vasul deaspura capului si daca nu iti cade bezeaua in cap, esti un cofetar bun… daca iti cade, aia e, o sa stii data viitoare 🙂 Daca inca mai aveti bezea in bol dupa test, o puneti intr-un pos cu varful stea si pregatiti repede cupcakes-urile.
Cupcakes-urile se fac usurel, vedeti aici reteta de baza si le puteti coace cu cateva zile inainte si le tineti la congelator pana aveti chef sa folositi. Avem nevoie apoi de un instrument pentru scoaterea cotorului din mere, pe care il gasiti la raionul de accesorii pentru bucatarioara in orice magazin. Asa, cu instrumentul cu pricina, scoatem miezul din fiecare cupcake, apoi, folosind un pos, umplem locul cu lemon curd, tot folosind un pos. Operatiunea asta merge foarte repede, asa ca putem trece la bezea si punem cate un mot de bezea pe fiecare cupcake, apoi, folosind torta, rumenim frumusel bezeaua.
Spuneti si voi daca nu e o reteta simpla-simplisima, insa cu un rezultat spectaculos? Cu mititele astea va spun eu ca nu va faceti de rusine la nicio masa, fie ca e masa de duminica in familie, fie ca e o masa festiva de orice fel! Plus ca, nimic nu egaleaza contrastul dintre bezeaua dulce si oarecum crocanta, crema de lamaie, racoroasa si acrisoara si cupcakes-urile fragede si aromate. Sunt mai bune daca le tineti un pic la frigider inainte de a le servi, ca sa fim siguri ca lemon curd s-a infiltrat in blat si l-a aromat frumusel. Sa va fie de bine! 🙂
Vorba ta, sunt DIVINE atat ca si aspect cat si gust sunt sigura de asta! Chiar merita incercate 🙂
O zi frumoasa, te pup!
Multumesc, Angi 🙂 te pup si eu si daca le incerci, let me know 🙂
Ce frumuseti de cupcakes si imi imaginez ca sunt delicioase!!
Rocsy, imagineaza-ti…ca si eu ma gandesc numai la ouale cu bacon pe care le-am vazut la tine si nu am voie sa le mananc :))
Si in cazul in care nu avem torta…ce ne facem :(…eu sunt genul caruia ii place sa faca tot felul de prajiturele…dar nu am torta 😀
Daca nu aveto torta, nu e bai, ramane bezeaua simpla, nu e musai sa fie “arsa” pe margini 🙂 sau poti sa o pui pe cupcakes si sa o dai catva minute la cuptor la temperatura foarte mica, 140 grade, 5 min 🙂
buna Teo, ne-ai putea spune de unde am putea cumpara torta? sau tu de unde ai luat-o?ca ma gandesc poate am mai avea nevoie de un astfel de instrument si pe viitor…
oricum, prajiturelele arata bestial!!! le mananci cu ochii :)) doar ca in stilul acesta, nu prea mai putem tine nici o cura de slabire =))
Doamne si fereste, cum sa nu va spun? Am luat torta de aici: http://pentrugatit.ro/index.php?productID=3431 si e buna la de toate, mai ales la creme brulee 😀 Eu sunt tot la cura de slabire, nici n-am gustat din ele, numa le-am fotografiat, am inghitit in sec si am bagat o pulpa de pui la gratar :)))
Buna Teo,
Cupcake-urile arata delicios! Am cumparat torta pentru rumenirea bezelei, dar imi poti spune de unde o pot incarca cu butan?
Multumesc!
Buna Iuliana, eu eu reincarc cu un spray, cumparat din mall, de la un magazin cu brichete. Daca mergi cu torta acolo, o incarca ei 🙂
Sunt mortale…. esti geniala …. abia astept sa le incerc !!!!
Suzana, deci nu le-am laudat degeaba? :p
Wow…arata absolut fenomenal, cine mai gaseste cuvinte sa descrie…?!? Esti geniala, unde gasesti atatea resurse?
Multumesc, Anca 🙂 nu stiu, imi tot vin in minte chestii pe care le-am vazut pe undeva sau asociez ce mi-ar placea sa mananc 🙂 astea le-am vazut mai demult in State si mi s-au parunt geniale, apoi am uitat de ele si mi-au revenit in minte cand am facut crema de lamaie 🙂
Buna Teo, excelente retetele tale toate, de ceva timp rastalmacesc printre retetele tale si a incercat cateva pui caprese la cuptor…care a iesit minunat tocanita pui cu legume…etc… iti multumesc pt toate retetele tale . si voiam sa te intreb si sper sa nu te deranjeze despre painea facuta in casa ,eu mai fac uneori iar acum fiind vara o bag la frigider totutl bine pana ce dupa 3 zile 4 are un miros de drojdie…stii tu cumva care este motivul? pupici
este normal sa se intample asta daca o tii la frigider 🙂 incearca sa faci paine mai mica, de 500g de exemplu, pe care sa o consumati cat e fresh, sa nu o mai tii la frigider, ci mai degraba intr-un loc uscat si racoros 🙂
Teo, ey sunt mai incepatoare in bucatarie, imi plac f mult retetele tale si mi-au iesit bine de cate ori le-am incercast.
Am si eu o intrebare, ce inseamna balonul pentru albusuri?
Este un fel de tel, telul obisnuit 🙂 daca ai mixer obisnuit, de mana, sunt paletele normale, nu cele in forma de spirala 🙂
Teo draga , sunt mai mult decat perfect cupcakes-urile tale! Cred ca sunt la fel de gustoase pe cat de bine arata! pup
multumesc, Timea draga :*
deja imi ploua in gura :-)))))))
Musai sa le incerc! Arata bestial! 😀 A meritat asteptarea 🙂
Ioana draga, sa stii ca nu an vrut sa va tin in suspans intentionat, dar am sperat ca o data ce le postez, sa imi fie iertate pacatele 🙂
tocmai am bagat 14 cupcakes la cuptor, maine facem si lemon curd-ul si le finisam ;)) …mmmmmmmmmm abia astept sa le gust, fetita mea va fi taaaaaaaare incantata de ele . Multumim mult de reteta.
Cu to dragul! Copii o sa iubeasca reteta, ca si noi iubeam bezeaua cand eram mici! Eu cel putin abia asteptam sa faca mama bezea si sa ma lase sa ling bolul si paletele de la mixer 🙂
Buna Teo, si scuze ca am ramas anonima atat timp. Iti urmaresc blogul, respectiv site-ul de cand “mi-am luat lumea in cap” si m-am mutat cu iubitul, adica de vreo 3 ani. Site-ul tau a ajuns sa fie a doua parere si inspiratie, prima fiind mama 🙂 Cred ca am incercat jumatate din retete, sau care nu le-am facut integra, am furat un tip sau altul. Unele au iesit din prima,altele nu, dar bune toate. Dar, trecand peste detalii, altul e motivul pentru care-ti scriu. Ajunsa in Anglia, mai exact in miezu’ cupcakes-urilor, am dat-o si eu in boala lor. Si chiar astazi am primit cadou de la munca o carte, numita simplu Cupcakes, cu retete pentru toate gusturile si ocaziile. Si mi-ar face mare placere sa ti-o trimit tie, pentru tot ajutorul ce l-am primit de la tine. Astept raspuns, iar pt transport nu-ti fa griji, ca sunt si eu clujeanca, si se rezolva foarte simplu. O zi buna iti doresc si cat mai multe cupcakes 🙂
Buna Oana, esti o draguta 🙂 iti scriu un mail si ne descurcam noi :*
Superbe. Ti-au iesit jos palaria. Cred ca sunt ffffff gustoase. naparat sa fac si eu crema de lamaie.
Carol, merita si crema si cupcakes-urile! Eu mananc (mancam, ca nah, acu e dieta time) crema cu lingurita, atat e de bunaaaa 😀
Wow, superbe!!! Ai si ce sa lauzi pentru ca arata minunat, si mi-au facut o pofta teribila! Pup
Multumesc :*:*:*
wow!! arata bestial multumim din suflet pentru ideeile tale deosebite
eu va multumesc ca ma vizitati in fiecare zi 🙂
Buna, Teo!Pozele arata fantastic si sunt sigura ca si prajiturile sunt minunate!
Scuza-ma daca sunt offtopic, dar am vrut sa te intreb daca nu ma inveti si pe mine, o nestiutoare in ale gatitului, cum se face un parfait bun de vanilie:) De mult timp vreau sa fac si eu, dar nu stiu exact cum.In plus, nu prea am incredere in toate site-urile de retete(in afara ta si a inca 2-3 site-uti).Deci, ma poti ajta?:)
Sau daca ai reteta pe undeva si nu am vazut-o eu, ti-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai da un link:)
Mire, promit sa il postez si pe ala cat de curand! te pup :*
Si eu te pup, daraga mea, si iti multumesc pentru tot ceea ce faci pentru noi!Esti o scumpa!Iti doresc sa ai o vara frumoasa exact asa cum vrei sa fie:):*
Multu :*
multumesc Teo 😡 mult mult :* era prima oara cand mi s-a intamplat desi am mai tinut painea la frigider din cauza caldurii,iar reteta o facusem mereu aceiasi …:* pup o zi bunaa si asteptam retetele talee intr-o carte facuta exact ca si blogul cu ilustratii si explicatii pas cu pas..esti geniala….te-ai gandit la o carte? pupp
Oana, ma bucur ca te-am putut ajuta 🙂 am scris deja o carte, se numeste “De-a bucatarii – 50 de retete de dulciuri pentru mamici si copii” si se gaseste in librarii 🙂 te pup :*
http://dincoldetot.blogspot.ro/2012/06/cupcakes-cu-lemon-curd-si-bezea.html iaca.. au iesit suuuuuuuuuuper bune, chiar daca ale mele au iesit putin mai inchise la culoare :))) dar sunt taaaare bune. multumim pt reteta
yuhuuuuu :D:D:D super faina! nu-s inchise la culoare, is bronzate draga, ca doar e iulie :p te pup :*
Minunate!
Am facut duminica. Extraordinare. Un gust…divin. Atat de fine si aromate. Nici nu stiu ce sa mai zic….
Multumesc pentru ideile Dvs. (care m-au scos de multe ori din incurcatura)
nici nu trebuie sa spui nimic, vorbesc cupcakes-urile de la sine 🙂 te pup :*
mmmm, arata super…. ma duc cu gindul la Marta Stewart, are ceva asemanator …. http://www.marthastewart.com/336435/lemon-meringue-cupcakes
Salut 🙂 le-am vazut si eu pe ale Martei, dar doar seamana, reteta e alta si pt cupcakes in sine, si pt lemon curd si pentru bezea. Dar ideea de lemon curd si bezea e una foarte veche folosita la lemon pie traditional. Ma bucur ca iti palc, poate le incerci sa vezi ca sunt si foarte bune, nu doar aspectuoase 🙂
Buna!!! Nici nu stiu cum sa iti multumesc pentru retete … Azi am facut si negresa cu mascarpone si ciocolata si deliciile de mai sus si surpriza mi-au iesit … yupiiiiiii . Desi pana acum am fost un dezastru in bucatarie retetele tale sunt perfecte . gatesc cu calculatorul in bucatarie deschis pe blogul tau de frica sa nu uit ceva sa o dau in bara . Alessia , fetita mea este super -mega-extra incantata de noua indeletnicire a mamicii( eu ) iar eu ma simt in al noualea cer !!! . Iti multumesc din suflet !!! Te pupam !!!!
va pup si eu :*
Draga Teo, tocmai am facut cupcakes-urile acestea!Sunt….bestiale!!!! Multumim pentru toate retetele..Pupici
Am si eu o intrebare: daca am cupotrul de la argaz model din acela mai vechi cu 2 trepte, mic si mare, la care ar trebui sa coc cupcakes-urile? Multumesc 🙂
la temperatura medie. daca treapta 2 incinge prea tare cuptorul, poti sa lasi usa putin crapata. Sper ca ti-am fost de ajutor
Iti urmaresc blogul de ceva vreme, am incercat mai multe retete si au iesit toate super. In seara asta am facut cupcakes cu lamaie si bezea….yummmm
Te felicit pentru ceea ce faci. Keep up the good work:)
buna teo. spune mi te rog cat tin in frigider? mai sunt bune si peste o zi sau 2?
Tin cateva zile bune la frigider 🙂