Dulce de leche este un desert specific bucatariei sud-americane, care semana la gust cu sosul de caramel, insa are la baza laptele indulcit, respectiv laptele condensat, care se fierbe la foc mic pana cand se obtine consistenta dorita. Densitatea sosului poate varia, de la un sos subtire numai bun ca si topping pentru inghetata sau un sos gros, dens, potrivit pentru cupcakes, muffins sau ca si baza pentru crema de tort sau prajitura.
Sunt mai multe retete pentru dulce de leche, dar fiind la categoria de retete usoare, am ales calea cea mai simpla. Din pacate insa, in Romania se gaseste mai greu lapte condensat in conserva metalica. Daca insa aveti drum, rude sau prieteni in Republica Moldova, laptele condensat e foarte accesibil, il gasiti la orice alimentara si e foarte ok ca pret. In magazinele Plus gasiti lapte condensat la cutie, pe care il puteti fierbe in bain-marie, la foc mic, amestecand in continuu cateva ore bune (peste 2 ore) pana cand obtineti consistenta dorita.
Ingrediente:
– o cutie de lapte condensat
– un cui
– un ciocan
Dati jos eticheta de pe cutia de lapte condensat si faceti cu ajutorul cuiului si ciocanului 3 gauri diametral opuse in capacul cutiei. Nu sariti etapa asta, e foarte importanta, in primul rand pentru ca nu mai riscati sa va explodeze in fata cutia care urmeaza sa fiarba 2-3 ore si in al doilea rand, prin gauri va iesi cate putin lapte, astefel incat sa ii puteti verifica din cand in cand consistenta.
O data gaurile facute, punem cutia de lapte intr-o craticioara si completam cu apa, astfel incat apa sa ajunga cu un centimetru mai jos de capac. Nivelul apei trebuie sa fie constant, asa ca va trebui sa completati apa din cand in cand. Lasati la fiert in functie de consistenta pe care doriti sa o obtineti, eu am lasat 3 ore pentru ca aveam nevoie de un Dulce de Leche mai dens, pe care sa il folosesc la Dulce de Leche Cupcakes. Inca ceva, pentru ca o data ce apa incepe sa fiarba conserva face destul de mult scandal, nu strica sa puneti pe fundul craticioarei un prosop mic de bucatarie.
Cand considerati ca Dulce de Leche are consistenta dorita, stingeti focul si lasati cutia sa se racoreasca, fara a o scoate din apa. Deschideti-o apoi, folosind un deschizator de conserve si folosind o lingura cu coada lunga, amestecati foarte bine pentru a omogeniza crema, mai ales ca pe fundul conservei va fi putin mai groasa.
Teo, eu am vazut lapte condensat la conserva in Kaufland, dar era in zona cu lapte de cafea din cate tin eu minte. Stiu ca si eu m-am mirat ca se gaseste si la noi, aveam cateva retete cu lapte condensat si le pusesem pe hold tocmai pentru ca nu gaseam.
Teo mersi frumos ca ne-ai aratat pas cu pas cum prepari dulce de leche. Stiam si eu metoda asta, dar fara perforarea deasupra. Asa mi se pare mult mai simplu, vad cand este gata dulcele de leche.
Pacat ca la noi nu se gaseste lapte condensat, am descoperit o reteta care am pregatit-o in casa si mi-a iesit apoape la fel ca cel din comert.
Buna Teo!
Am facut aseara Dulce de leche dar mi-ai iesit foarte cremos si vascos, aproape ca o crema de prajitura. As vrea astazi sa-l mai subtiez un pic, sa ajunga in stadiul de topping. Ma poti ajuta cu o sugestie? Sa-l diluez cu lapte si sa-l mai fierb un pic apoi? Multumesc!
Alexa, cu cat fierbi mai mult laptele, cu atat dulce de leche este mai gros. Daca vrei s ail utilizezi ca si toping, trebuie fiert mult mai putin si la foc mai mic. Ajung 1 1/2 – 2 ore maxim. Nu stiu sincer cum s-ar putea subtia, poti incerca cu lapte cald, dar in nici un caz nu il mai pune la fiert, ca se ingroasa si mai tare. Sa imi spui ce ai reusit, bine? O zi draguta sa ai
Laura, mersi de pont! Pup Elizei :*
Iza, am vazut reteta ta de lapte condensat, suna bine. 🙂
reteta este foarte buna(ca majoritatea).lapte condensat gasim si la Nestle.una dintre cele trei Laure are o reteta de lapte condensat.
Buna Teo, la Moldova este in vinzare lapte condensat fert si nu mai este nevoie sa astepti atitea ore eticheta este de culoarea caramelei nu albastra asa ca spunele la ai tai sa caute.
Ma duc acum la kaufland, sper sa gasesc lapte condensat, daca nu incerc cu ala de la plus la cutie, sper sa iasa pentru ca am in minte o prajitura buna cu dulce de leche. Multumesc de reteta.
eu aum stau in grecia iar aici se gaseste lapte la cutie peste tot e ceva fara de care grecii nu isi bea vara frape-ul dar am si eu o intrebare nu se poate goli si fierbe in alta craticioara cu capac? Pt ca aici cutia are un capac special care se pune dupa ce se deschide si de aceea este perforata, pot sau nu?
Multumesc pentru ponturi 🙂 stiu ca esti si gata facut, dar mie ii place sa muncesc un pic pentru el 🙂 va pup si va mai astept in vizita
O reteta usoara si delicioasa. Deabea astept sa o prepar.
P.S.: Imi plac ingredientele :)…
laptele condensat e aceeasi chestie cu laptele praf? daca da, nu se poate cumpara si la punga si varsa intr-o cratita in bain-marie?
Anca, laptele condentant si laptele praf sunt 2 lucruri total diferite. Nu poti obtine dulce de leche prin bain-marie. Trebuie efectiv sa urmezi procedura pe care am descris-o in reteta 🙂
Buna Teo, felicitari pentru blog si pentru retete, eu te-am descoperit azi si nu ma satur de citit retetele tale. Vreau sa m-ai adaug un mic detaliu cu ce priveste dulcele de leche (dulce de lapte), nu se intampla nimic daca nu se fac gaurile si ca, daca se fierbe m-ai mult timp i-si schimba consistenta (cum bine spuneai tu) dar se si amareste. Multe salutari si pupici de pe alte meleaguri,
Cris
si in ungaria exista lapte condensat, pentru cei care stau in vest e mai usor de ajuns.
lumi
Pentru persoanele interesate, am gasit lapte condensat indulcit si in Romania la firma Sardes Trade, doar ca se poate achizitiona deocamdata numai la bax de 48 conserve. Daca sunteti interesate sunati la 0744 331 698 pentru detalii.
Am cautat tot Kauflandul dupa cutiile de lapte condensat si nu am gasit, i-am intrebat si pe cei de la rafturi insa nu pareau a avea cunostinta de ce zic 🙁 Unde altundeva as putea gasi, fara sa fiu nevoita sa iau 48 de cutii? Mentionez ca sunt din Brasov.
Eu am gasit la Plus,in cutie de carton de 250ml, am desfacut cutia si are un gust mai dulceag, pentru dulce de leche mai trebuie adaugat zahar?
Ola TEO…
Imi esti foarte draga iar retetele tale sunt extraordinare!
Eu stau in Portugalia iar sotul meu e brasilian(originea dulcelui de lapte)iar aici e foarte obisnuit dulcele de lapte.
Eu il fac mult mai usor si nu exista riscuri!
Il fierb in oala sub presiune 30-40 minute si rezultatul este acelasi si economisim gazul,pun apa cat sa acopar bine cutiile.
Fierb mai multe odata si le pastrez gata fierte pentru retetele care se fac cu dulce de lapte.
Nu e necesara gaurirea cutiei…
Sper sa ajute comentariul meu 🙂
Am gasit si cumparat din carrefour (din cj) lapte condensat pt dulce de leche doua cutii la 10 lei (deci 5 lei cutia ca era promotie). Era langa lactate si iaurturi. Spor la cautari!
E un Dulce care poate da dependenta,este grozav.L-am descoperit de curand ,
eu il fac din lapte proaspat ,
2l lapte +500gr zahar,il fierb intr-o cratita cu fundul gros sau cu plita sub cratita la foc mic ,cam 2 ore sau mai mult ,depinde cat de gros vreau sa fie,ies 3 borcane de 340gr.
Am facut o varianta cu ciocolata,pentru tort ,a iesit superrrrr.
Crema de tort :branza de vaci fagaras mixata cu dulce de leche +nuci sau orice ne place..
Am facut o varianta proprie a tortului Tiramisu,a avut un mare succes
Buna ziua!In primul rand, tin sa spun ca te admir foarte mul; sunt departe de casa, iar retetele tale m-au ajutat sa ma simt mai aproape de cei dragi.Iti multumesc foarte mult!In al doilea rand, dulce de leche este de origine argentiniana:de aceea numele este in spaniola si nu in portugheza(se stie ca in Brazilia se vorbeste portugheza).In al treilea rand, am fost uimita ca dulce de leche se poate face si cu lapte condensat…Felicitari!Din cate am vazut…e mult mai simplu!Sotul meu este argentinian…si bucatar…:) El il face cu lapte normal si il fiebe cam 3 ore:ideea este ca trebuie sa amesteci in continuu sau sa ai bilute de sticla(ele se misca pe fundul cratitei), altfel se afuma si nu mai ai ce face cu el:(, ceea ce e pacat, pentru ca, intr-adevar are un gust incredibil!!! Iti multumim pentru retetele pe care le postezi!Cu mult drag si stima :*
E un Dulce care poate da dependenta,este grozav.L-am descoperit de curand ,
eu il fac din lapte proaspat ,
2l lapte +500gr zahar,il fierb intr-o cratita cu fundul gros sau cu plita sub cratita la foc mic ,cam 2 ore sau mai mult ,depinde cat de gros vreau sa fie,ies 3 borcane de 340gr.
Am facut o varianta cu ciocolata,pentru tort ,a iesit superrrrr.
Crema de tort :branza de vaci fagaras mixata cu dulce de leche +nuci sau orice ne place..
Am facut o varianta proprie a tortului Tiramisu,a avut un mare succes
E un Dulce care poate da dependenta,este grozav.L-am descoperit de curand ,
eu il fac din lapte proaspat ,
2l lapte +500gr zahar,il fierb intr-o cratita cu fundul gros sau cu plita sub cratita la foc mic ,cam 2 ore sau mai mult ,depinde cat de gros vreau sa fie,ies 3 borcane de 340gr.
Am facut o varianta cu ciocolata,pentru tort ,a iesit superrrrr.
Crema de tort :branza de vaci fagaras mixata cu dulce de leche +nuci sau orice ne place..
Am facut o varianta proprie a tortului Tiramisu,a avut un mare succes
Mihaela, suna foarte bine ce ai descris tu mai sus, cu siguranta este o reteta de incercat!:)
Am si eu o intrebare…. cat putem pastra in frigider Dulce de leche preparat dupa reteta ta.
Felicitari pentru site si pentru indemanare 🙂
se poate pastra la rece pana la 2 saptamani 🙂
Buna Teo
Felicitari pentru retetele minunate pe care le imparti cu noi,am facut cateva dintre ele si au iesit foarte bune,esti foarte talentata!
Cand am pus acel comentariu despre fierberea laptelui condensat nu am facot-o ca sa ofensez pe nimeni,cum se pare ca s-a intamplat cu Catalina! Eu cand am spus ca originea laptelui e Brasilia nu am facut-o ca vanglorie,eu de fapt vroiam sa spun ca este foarte folosit de poporul brazilian. Originea Dulcelui de lapte e necunoscuta(pt.lamuriri…Wikipedia)iar la ei nu se numeste”dulce de leche” ci “doce de leite”asa ca numele nu are nici o influenta in originea produsului…
Vreau sa va spun ca se poate face si daca nu aveti lapte condensat la doze.Eu nu am gasit aici în Austria decât la tub si l-am pus într-un borcan de gem,cu capacul închis si la fel am fiert în apa.
Pingback: 10 borcane cadou inedite pentru ocazii speciale | Ghid de cadouri
Pingback: Borcane cadou inedite pentru ocazii speciale | Ghid de cadouri