Crap la cuptor

O reteta culinara pentru duminicile in care nu iesiti din casa si alegeti sa va ghiftuiti cu mancare buna, peste la cuptor, mujdei de usturoi cu smantana si bineinteles o jumatate de lebenita la final :)) Am primit de la mama soacra 3 crapi mari si frumosi (nu, nu 6 crapi frumosi, cum ar zice Tibi draga :)) ) si i-am facut la cuptor, pentru ca asa ne plac cel mai mult. Reteta clasica insa mereu foarte, dar foarte apreciata, probabil si pentru ca este cea mai usora si rapida reteta.

Ingrediente:
– crap (cate bucati, depinde de cati meseni sunteti)
– ulei de masline
– condimente pentru peste, sare si piper
– 2 ardei, unul rosu si unul galben, taiati felii pe lung
– o ceapa mare taiata rondele
– 2 rosii mari, taiate felii
– 2 capatani de usturoi
– o cana de apa
– patrunjel proaspat
– felii de lamaie

Incingem cuptorul. Spalam bine pestele si il curatam de solzi si intestine. Apoi il frecam bine cu ulei si sare, atat in interior cat si in exterior, il condimentam cu piper si condimente pentru peste. In interior, umplem fiecare peste cu fire de patrunjel si felii de lamaie.

Asezam apoi intr-o tava in care am pus ulei cat sa ii acopere bine fundul, ardeii, ceapa, 1/2 din rosiile taiate felii, usturoiul curatat. Asezam pestii, turnam in jurul lor cana cu apa, punem restul de rosii felii si dam tava la cuptor. Verificam din cand in cand pestele. In general, ii las la cuptor cam o ora la foc mediu, dar timpul de coacere depinde si de cat de patruns va place sa fie pestele, asa ca e mai bine sa il verificati cat de des.

Garnisim de obicei crapul la cuptor cu orez simplu sau cartofi prajiti si bineinteles, o tona de mujdei de usturoi. Merita incercat, mai ales ca se prepara foarte repede, nu e o reteta complicata, care sa va rapeasca jumatate de duminica cu prepararea ei.

11 Comments

  1. Chiar cautam o reteta pt crap.In week-end am facut niste merliciu si niste pastrav prajit..insa nu erau proaspete…adica erau congelate.In piata nu am agsit decat crap, portionat sau intreg si nu am luat pt ca … nu pera stiam cum sa il prepar.Recunosc ca cu pestele nu stau pre abine la capitolul retete…dar daca mai invat de la voi o sa apara si la mine pe blog o sectiune speciala pt peste.
    Apropos Teo…copiilor mici (>1 an) cum sa le preparam pestele..si ce peste imi recomanzi?Am incercat somon si shalau, fiert cu putine legume sa mai taie din gustul tare de peste si i-a placut.Altceva?Thanks!

  2. cristina

    buna teo …am facut si eu aceasta reteta acu catva timp cu o mica exceptie nu i-am pus adrei …..si a iesit foarte buna…..insa sunt sigura k o sa iasa si mai buna cu ardei pentru k acesta ii da o dulceata aparte…sunt foarte multumita de retetele tale si nu pot sa-ti spun decat bafta in continuare si te pup

  3. Delyrics

    Am făcut această reţetă aseară şi este absolut delicioasă! Din păcate nu am avut crap şi am folosit păstrăv… dar a ieşi o masă uşoară şi aromată şi chiar legumele au avut mare trecere 🙂 Mulţumesc!

  4. Ruxi, eu inca nu i-am dat lui Luca peste, decat de vreo 2 ori si acela la borcanel, sa vad daca ii place. O sa incep de acum sa ii dau cod sau pangasius, desi am inteles ca e un adevarat scandal legat de pangasius. Somnul si salaul sunt destul de grasi, nu stiu daca sunt indicati sub 1 an. Mie mi-a recomandat pediatra peste alb slab. Cat timp are bebelusul tau? Luca are 8 luni.

    Cristina, multumesc mult si te pup si eu.

    Delyrics, sa va fie de bine! Tu esti din Cluj? Daca da, poate reusim sa ne vedem…

  5. Maria

    Draga Teo, iti urmaresc retele de mult timp si am facut multe dintre ele (toate au avut succes, in special prajiturile. Eu m-am nascut in Braila si mi-am petrecut multe vacante in Delta Dunarii. De acolo am invatat cateva… "secrete" despre gatirea si mai ales pre-gatirea pestelui. Unul dintre aceste secrete este legat de crap, si anume: crapul are un os amar care trebuie scos inainte de a gati pestele, altfel mancarea va avea un gust usor amarui. Acest os amar se gaseste la cap, pe ceafa, chiar in capatul coloanei vertebrale si are o forma triunghiluara. Cu cat crapul e mai mare, cu atat osul acela e mai mare si mai amar (la un crap maricel, de 1 kg, acel os este de dimensiunea buricului degetului). Sper sa-l gasiti, daca nu, mai bine nu folositi capul la mancare.
    Cu drag,
    Maria

  6. am primit un crap mare pescuit in delta si nu stiam ce sa fac cu el….acum stiu….multumesc Teo.

  7. Maria, multumim de sfat 🙂

    Oana, nu-i de ce 🙂

  8. Lavinia

    Mi-a iesit suuuuppppeeeeeeeerrrrr! 😀

  9. Anonymous

    Pare interesanta reteta,acum am scriso si chiar vreau sa o incerc.Mai ales dupa comentarile lasate cred k e super reteta.SILVIA

  10. Anonymous

    Draga Teo, la varsta de 3 ani mancam singur pestele de prin baltile noastre de Romanica, nu cred ca pe vremea aia exista pangasius sau mai stiu eu ce, si uite ca nu am patit nimic, da-i cu incredere orice fel de peste de-al nostru pentru ca este foarte usor…mult succes 🙂

  11. cat ulei se pune in tava defapt?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.