Risotto cu fructe de mare este una din retetele pe care le pregatesc cand ma loveste un dor maxim de vacanta si…de Italia. Stiti deja ca Italia este tara mea preferata. De mica am fost fan tot ce inseamna Italia. Imediat dupa ’90, cand am avut televiziune prin cablu si am descoperit Rai 1, dragostea mea pentru limba italiana a prins aripi. Asa ca am facut un liceu special, unde limba italiana era limba materna. Apoi am mers in Itaia si gata! Dragostea mea a devenit eterna! Asa ca, zilele acestea, mi-am potolit dorul de Bari (care e fooooarte mare) cu o portie, poate chiar 2, de Risotto cu fructe de mare!
Ca de obicei, cand e vorba de ingrediente din Italia, am apelat la prietenul meu de nadejde – www.miramax.ro ♥ Apasa PLAY in fereastra de mai jos pentru reteta video, iar mai jos gasesti informatii despre produsele folosite!
La capitolul orez, am ales orezul Arborio Riso Scotti, ideal pentru risotto! Nu uitati, la retetele de risotto e ideal sa folosim un orez special, cu bobul rotund. Acesta ramane al dente si ii simtim textura, chiar daca risotto este cremos. Raportul calitate-pret mi se pare excelent pentru acest orez!
Apoi, desigur, am ales fructele de mare! Am luat o punga de Mix de fructe de mare si o punga mareee de creveti decorticati 31/40, astfel am ingrediente suficiente sa fac de 2 ori reteta de Risotto cu fructe de mare! De altfel, de cand i-am descoperit pe Miramax, am mereu in congelator fructe de mare.
Si daca tot vorbim de congelator, desigur ca am comandat si untul Parmareggio pe care il luam la 400g sau 1 kg, apoi il portionez si am mereu la indeamna in frigider si congelator. Il folosesc si in mancare si la prajituri sau creme.
Alaturi de Risotto cu fructe de mare am avut si vin alb, desigur. Eu l-am folosit si in reteta, pentru ca fara vin…nu este risotto, iar Sergiu a decretat ca e foarte bun. Am ales vinul Pinot Grigio – Feudo Arancio (Italia), 0,75 l un vin alb, proaspat si echilibrat, puțin acrisor, cu arome de piersici, pere si flori galbene uscate.
Hai sa vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru reteta de Risotto cu fructe de mare. Nu uitati ca pe www.miramax.ro avem si un cod de reducere – TEO10 – pentru 10% extra reducere la comanda voastra!
Ingrediente pentru 4-6 portii de Risotto cu fructe de mare
- 300g orez arborio
- 400g fructe de mare asortate
- 400g creveti
- 1 litru supa de legume
- 100ml vin alb
- 1 ceapa alba mica, taiata marunt
- 3-4 catei de usturoi trecuti prin presa
- sare si piper dupa gust
- 3-4 linguri ulei de masline
- ½ legatura patrunjel
- 100g parmesan
- unt
Mod de preparare Risotto cu fructe de mare
- Intr-o cratita incapatoare incingem uleiul de masline. Calim ceapa si usturoiul, 1-2 minute, la foc mic, amestecand des.
- Adaugam orezul. Il calim pana devine translucid.
- Adaugam fructele de mare, pe care le decongelam inainte. Amestecam bine si turnam un polonic de supa si vinul alb.
- Lasam sa fiarba tot la foc mic, amestecand din cand in cand, 13-14 minute.
- Cand tot lichidul este absorbit, mai punem supa, treptat, cate un polinic o data.
- Spre final adaugam 50g cubulete de unt, patrunjelul tocat marunt si parmesanul razuit.
- Pe parcurs nu uitam sa tot potrivim de sare si piper. Nu e necesar sa punem toata supa, numai cat trebuie pentru ca orezul sa fie fiert.
Nu uitati ca Risotto cu fructe de mare (si risotto in general) se serveste fierbinte. El trebuie sa fie cremos, sa se intinda usor in farfurie cand il punem cu polinicul/lingura! Cateva fasii de parmesan deasupra si…sa va fei de cel mai bine! Vezi AICI si alte retete preparata cu produse Miramax.