Personal, sunt obsedata de gombotii cu prune, o mancare pe care Buni o face de cand ma stiu eu, dar acum ca sunt mare si la casa mea, am sa incerc s-o gatesc singura, sub atenta supraveghere a lui Buni.
Pentru gombotii deliciosi, avem nevoie de:
– 3-4 cartofi medii
– prune (eu am folosit prune uscate, dar se pot folosi si proapete)
– o cana de faina
– o cana de pesmet (am avut facut in casa de Buni)
– o canita de zahar
– 2-3 linguri de ulei
– un ou
– 2-3 linguri gris
– scortisoara
Se fierb cartofii, apoi cand sunt gata se curata si se dau prin razatoarea mare, intr-un vas se amesteca cartofii rasi, oul, faina (nu e neaparat sa puneti toata cana, ci atat cat trage compozitia), grisul, scortisoara si 2-3 linguri de ulei (se lucreaza mai usor).
Compozitia obtinuta se intinde pe o suprafata plana si se taie in patratele.
Se pregatesc prunele, in cazul meu am pus doar scortisoara peste ele, insa daca sunt prune proaspete, se scot samburii si in mijlocul lor se pune putin zahar si scortisoara.
In fiecare patratel decupat, se pune cate o pruna, se impacheteza si se modeleaza ca o bila.
Intr-o oala 3/4 plina, se pune apa la fiert. Cand clocoteste apa, se pun gombotii la fiert si cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata si se pot scoate.
Cat timp fierb gombotii, se pregateste pesmetul: intr-o tigaie se incing 2-3 linguri de ulei, apoi se adauga pesmetul si zaharul, se tin pe foc cca 5 minute, amestecand in continuu.
Gombotii proaspat scosi de la fiert se tavalesc prin pesmet… si cam asta e. Se pot servi cu smantana sau iaurt. Enjoy!
reteta arata super sper sa fie la fel de gustoasa precum arata!!…eu voi face intocmai….
Servus, incep prin a-ti spune ca ai un blog super, super!:) Vad retete care le face mama mea in Romania (si eu sunt ardeleanca, dar cam departe…)-gomboti, morcovi cu ficatei, varza a la Cluj, rulada de ou in mijloc si cum era sa uit de placintelele cu varza si branza (parca si simt mirosul in bucatarie…). Sa stii ca imi declansezi niste doruri de “casa” cu retetele tale…de numa’!:)
Te pup si bafta multa in continuare la gatit si nu numai!:)
Ana
Servus…mai bine mai tarziu decat niciodata. Vreau sa iti multumesc pentru sfaturile tale fara de care gombotii pe care i-as fi facut s-ar fi clasificat intotdeauna mai degraba la categoria supe dulci. Esti o adevarata inspiratie, si nu numai in bucatarie! Felicitari pentru viitorul al treilea membru al familiei.
Mersi mult, Anicka Maya 🙂 Poi cum sa te las fara gomboti??? Spune tu! Multumim si de felicitari, am sa le trimit mai departe, spre burtica 😀
Draga Teo, m-ai scapat la nevoie, ca nu mai tineam minte cum se fac gombotii! Am dat search pe google si-am nimerit pe-un site unde zicea sec: se face un aluat de cartofi! Si eu in mintea mea: nu zau, se face, da’ cum!? Si-atunci m-am dezmeticit si am venit fuguta la tine :).
Te felicit pentru site, e o atmosfera tare prietenosa si retete explicate, de mare ajutor!
Claudia 19 ani
chiar acum ma pregatesc sa aplic si in bucataria mea,reteta prezentata de tine,sper sa imi iasa delicioasa.Multumesc!
sunt insarcinata si sotul meu are mai multe pofte decat mine. :-).De o saptamana imi zice de gomboti si in cele din urma m-am hotarat sa ii fac.Ma bucur ca sunt atasate si poze ca altfel nu aveam nici un curaj sa ma apuc de asa ceva pt ca nu am mai facut niciodata
Sper ca v-au iesit bine gombotii!! Oricum, sunt mult mai buni cu prune proaspete, asa ca bateti fierul cat e cald si facti acu toamna!
Am nimerit intamplator aici dar nu mai imi vine sa plec. Citind retetele tale imi aduc in primul rand aminte de copilarie si in al doilea rand imi lasa gura apa. Gomboti, zacusca, gogosari murati… si inca nu am intrat pe toate retetele. Felicitari! Puiul tau va fi fericit cu asa o mamica. (Nu am apucat sa vad daca ai si o reteta de strudel cu mere sau dovleac. Bunica-mea avea o reteta in care ajungea sa intinda aluatul pe toata fata de masa, foaie subtire, subtire. Dar ca la batrani, facea totul dupa ochi, asa ca am ramas cu gustul doar.)
Krina, bine ai venit si as vii mai des! Nu am strudel cu mere, dar o s apun in cunrand prajitura cu mere, varianta lui Buni, care e emblema oentru gustul copilariei 🙂
Ceao…nu stiu cum sa iti multumesc pt k ai pus si aceasta reteta delicioasa….tocmai am terminato de gatit si mia iesit foarte buna….la cat mai multe retete si multumesc mult mult!!!
Teo esti fenomenala!!! Tocmai am facut reteta de gombot chiar daca am lasat un pic mai mult pesmetul cu zaharulpe foc si zaharul a cam inceput sa se caramelizeze au iesit execelente. Dorul de casa e atat de mare si pare incredibil cum retete usoare le uitam atat de repede. Nici nu stiu cu care sa incepsi cu care sa termin. BRAVO!!!! Am o mare rugaminte aici unde sunt nu au gazmetan si la mancarurile facute in cuptor poti sa adauci temperatura lacuptoare electrice???
Pt. mine e foarte important pt. ca se lucreaza foarte diferit de gaz. Ceea ce inseamna ca nu este temp.medie. Iti multumesc din tot sufletul, multa sanatate si bafta in continuare la gatit. Micutul tau poate fi mandru de o asemenea mamicutza.
Michelle, gasesti aici un articol scris de mine, unde apare un tabel cu conversiile de la cuptorul pe gaz la cel electric.
Sper sa fie de folos! 🙂
Cel mai mult imi place ca la cantitati ai folosit “o cana”,”o canita”…2-3….ma simt mai in elementul meu cand gatesc cu asemea masuri.Te pup 🙂
OLA TEO
tin sa te felicit ptr.retele pe care le ai ,am facut si eu din ele in special cele de parjituri ,nu ma asteptam sa imi iasa,pot sa zic ca si eu ,,ma cam stiu la bucatarie,;adica chiar imi place sa gatesc in special prajituri,de aia sper ca nu te superi daca la reteta de gomboti asa ca si o idee sa incerci in loc de pesmet sa faci cu nuca macinata si zahar sunt superi de buni.
in gomboti se poate pune orice altceva(dulceata,piersici,pere,coacaze,fructe de padure,cirese,visine,capsuni…)si cate si mai cate
😀
Buna Teo, ai niste retete extraordinare care sunt prezentate ffff bine.azi am facut si eu gombotii, miau iesit minunat…ca niciodata 🙂 si eu am inceput sami fac blog dar nu ma prea pricep …poate totusi reusesc si facem schimb de retete 😀
chear acum ne apucam si noi sa facem!!!sper sa ne iasa:D
ma bucur ca am gasit si eu in sfarsit o reteta mai accesibila pt gomboti.celelalte erau stufoase:))…mersik pt reteta
Tocmai am terminat gombotii…deliciosi…multumesc pt reteta
am facut si eu ieri gomboti cu prune numai ca am gresit reteta,ma uitam acuma din nou peste ea si am obs. ca la gris scrie 2-3 linguri….ei bine eu am pus o cana cu gris……LOL…dar au iesit foarte buni si sotul meu care nu mananca gomboti ,aseara a mancat vreo7……iar la serviciu au avut f mare succes….
eu am o intrebare … cartofi se lasa la racit inainte de a se da pe razatoare sau nu conteaza daca se adauga calzi la compozitie? ( daca e o intrebare stupida iertare sunt incepatoare 🙂 )
Obligatoriu cartofii fierti trebuie sa fie reci. 🙂
Draga Teo ,
In primul rand vreau sa te felicit pentru tot ce faci ! Anul trecut am facut gomboti dupa reteta descrisa de tine ..au fost grozavi .Acum pritenii ma "bat " la cap sa le prepar o portie ..pentru ca asa bunatati ei nu am mai mancat 🙂
Toate cele bune!
Ioana , Cluj
ies mai gustosi daca in compozitia de cartofi in loc de ulei puneti 1/2 pachet unt ; spor la treaba!
luminita
fara ou se poate face?…ptr post.
ms de reteta:)
grozavi de buni! dupa aceeasi reteta face si mama mea gombotii…simpla si super gustoasa! ma bucur ca te-am descoperit draga Teo
Am incercat reteta…si aluatul de cartofi mi-a iesit foarte lipicios 🙁 Am pus o grama de faina si tot asa a ramas 🙁 Pana la urma i-am modelat cat de cat. I-am pus la fiert…i-am mai lasat la fiert si dupa ce s-au ridicat la suprafata si cand sa-i mancam se simtea faina si ca nu s-au facut. Asa ca am bagat gombotii la cuptor si pana la urma au iesit paine…
Nu stiu ce s-a intamplat de mi-a iesit aluatul asa lipicios 🙁 Se lipea mereu de degete
Adriana
Super tare reteta! Au iesit f buni! Vera
Cu branza in loc de cartofi nu se poate? 🙂
Ina, daca am folosi branza in loc de cartofi… nu s-ar mai numi gomboi… ci mai degraba papanasi 🙂
Vreau si eu sa incerc sa fac gomboti. Ne plac foarte mult ..dar pana acu nu m-am incumetat. Oare se pot face cu piureul de cartofi ramasi de la pranz? .. au lapte in compozitie.. sau mai bine nu?
Va multumesc..
mai bine de asa nu se putea 🙂
imi plac mult retetele voastre 🙂
teo draga, reteta ta e extraordinara! familia mea pur si simplu adora gombotii facuti cu aceasta reteta. sincer, am adaugat putin bicarbonat in aluat k sa mai creasca putin. au fost deliciosi!
mam casatorit nu chiar de mult timp si inainte nu stiam sa fac nimic de mancare. Doar dupa un timp mam apucat singura sa fac de mancare. S i am reusit sa ma apuc sa gatesc si acum ma descurc
Si acum ca e sambata seara nu stiam ce sa mai fac , praiturile nu mai imi plac p mama nu am putut-o contacta telefonic Si mam gandit sa ma apuc de gomboti asa ca am reusit sa iau reteta numai cu ajutorul vostru . Va multumesc mult
Eu am incercat aceasta reteta si in varianta de post (fara ou) si a iesit la fel de bine. Teo, te apreciez foarte mult pentru ceea ce faci si iti multumesc pentru retetele pe care le impartasesti cu noi, cititoarele tale.
buna seara!!!chiar azi am vb cu cumnata mea simona sa facem gomboti dar cum nu stiam reteta am intrat pe google si am gasit situl tau !!sunt foarte fericita am gasit retete de mancare de la mami din tara !!! maine facem gomboti!! multumesc pt retete!! dumnezeu sa te binecuvinteze!! anka
Da, acum ma duc sa curat cartofi. fac un cotlet de miel la gratara cu legume coapte si ciuperci si apoi, pentru prima data in viata, voi incerca sa fac si galuste cu prune. Sunt convinsa ca o sa iasa. Prima data. Apoi, cand voi avea oaspeti la masa, sper sa iasa si mai bine. Multumiri pentru reteta! ela atanasiu
cu tot dragul, sa va fie de bine de gomboti!
Faceam reteta asta cand eram micuta cu buni 😀 Astazi vreau sa le fac o surpriza alor mei si sa le gatesc ceva pe cand ajung acasa de la servici, printre care si gombotii acestia deliciosi 😡 Multumesc pentru reteta. Te pup :*
Iulia, cu tot dragul! Si eu am reteta de la buni si asta care am facut-o pentru poze, acu multi ani, e chiar facuta in bucataria bunicii! Spor la pregatit gomboti!
a iesit excelent!!! 🙂 buna reteta!!!
sa ne fie de bine tuturor, ca vad ca e o reteta foarte incercata si apreciata! 🙂
FELICITARI E FOARTE BUNA RETETA …
au iesit super
😀
am urmat intocmai reteta ta de gomboti si au iesit deliciosi! multumesc si te felicit pt pagina.
fara pesmet nu merge? vreau si eu sa incerc… cu toate ca nu cred ca o sa reusesc..
merge si fara pesmet, dar sunt seci, nu vad de ce ai elimina pesmetul..
Teo nu dezamageste, ca de obicei. Au ieșit super buni, deși e prima data când încerc gomboti. Mulțumim!
Eu ma bucur tare mult ca ai incercat reteta!
Nu pot sa cred cat de buni mi-au iesit. Sunt mai buni decât cei facuti de mami. Si e prima data când fac. Acum mă pot marita, stiu sa fac gomboti! :))
Excelente!