Reteta de azi – Clatite cu ricotta si dovlecei – este inspirata de bunica mea si de gustul copilariei. In fiecare vara, cand ceream ceva dulce si tocmai ne intorceam de la tara cu o recolta bogata de dovlecei, bunica mea pregatea un aluat ca si cel pentru clatite, dar putin mai consistent. In el adauga duvlecei dati pe razatoare. Apoi prajea un fel de friganele cu dovlecei, care dispareau din farfurie inainte sa apuce sa se stranga mai mult de 2-3 bucati.
Pornind de la reteta ei, va aduc azi reteta de Clatite cu ricotta si dovlecei, un desert rapid, de vara! Ce e cel mai minunat pentru noi, mamicile? Aceste clatite ii fac pe cei mici sa consume dovlecei, pe care altfel poate ca i-ar evita. Servim clatitele stropite cu miere sau sirop de artar, frisca sau crema de branza si fructe proaspete.
Clatite cu ricotta si dovlecei – Tot ce trebuie sa stii despre reteta:
- Zucchini sunt mai aromati decat dovleceii comuni, deci sunt perfecti pentru reteta aceasta! Indiferent ca folositi dovlecei sau zucchini (cei cu coaja mai verde), este important sa ii scurgeti foarte bine de apa inainte de a-i adauga in compozitie.
- Pe masura ce coaceti clatitele, daca aluatul devine prea moale (de la apa pe care o lasa dovleceii), mai adaugati 2-3 linguri de faina.
- Nu e nevoie de foarte mult ulei pentru a praji clatitele, numai cat sa ungem tava pentru a nu se lipi.
- Cum stim ca trebuie sa le intoarcem? Sunt usor rumenite pe margini si apar bulbuci pe partea superiora.
- Se pastreaza la temperatura camerei maxim o zi, apoi este ideal sa le pastrati in frigider.
- Din cantitatile date ies 8-10 bucati de Clatite cu ricotta si dovelcei.
Toate ingredientele pentru prepararea retetei de Clatite cu ricotta si dovlecei le gasiti in magazinele LIDL .
Clatite cu ricotta si dovlecei – Ingrediente pentru 8-10 bucati
- 2 zucchini de marime medie
- 250g branza Ricotta Lovilio
- 250g faina Castello
- 1 pliculet praf de copt Castello
- 1 praf sare Castello
- 2 linguri coaja de portocala
- 50g zahar brun Belbake
- 250ml lapte Pilos
- 50ml ulei Vita D’Or pentru compozitie
- 1 ou mare
- o lingura esenta de vanilie Castello
- 100ml ulei Vita D’Or pentru prajire
Mai intai spalam bine zucchini, apoi ii dam pe razatoarea mare, cu tot cu coaja. Ii strangem putin in maini si ii lasam la scurs intr-o sita sau ii scurgem folosind un tifon. Intr-un bol mare, amestecam ingredientele uscate: faina, praf de copt, sare, zahar, coaja de portocala. Separat, amestecam ingredientele lichide: lapte, ou, 50 ml ulei, vanilie. Turnam amestecul de lapte peste cel de faina si omogenizam.
Adaugam si ricotta si amestecam bine. La final, punem dovleceii dati pe razatoare. Omogenizam din nou.
Coacem clatitele in tigaia incinsa, unsa cu putin ulei. Clatitele se coc la foc mediu spre mic, pentru a ne asigura ca se coc si la interior, nu doar se rumenesc pe margini. Pentru fiecare clatita, punem cca 1 polonic de compozitie. Sa va fie de cel mai bine!
Incearca si reteta de Crochete cu dovlecei (click pe titlu pentru a accesa reteta) – este foarte simplu de preparat si se preteaza excelent pentru vara!