Crochete cu dovlecei – sau cum sa te bucuri de vara cu retete simple si savuroase!
Unul din igredientele mele preferate pe timp de vara? Dovlecelul! Poate pentru ca vara, mama pregatea foarte des (o data la cateva zile) dovlecel pane. Sau dovlecel scazut. Sau placintele de dovlecel, pentru care dadea dovleceii pe razatoare, ii storcea foarte bine, apoi pregatea un aluat dulce, cu scortisoara, vanilie si zahar, putin mai gros decat cel pentru clatite. Amesteca in aluat dovleceii dati pe razatoare si foarte bine scursi intr-un tifon, apoi prajea tot in tigaie. Erau un fel de pancakes cu dovlecei, dar pe vremea aia nimeni nu stia de pancakes, deci “placintele cu dovlecei” se numeau in casa noastra si erau foarte iubite de noi toti! In reteta de azi – Crochete cu dovlecei, am ales sa pregatesc o varianta sarata a crochetelor, cu un aluat cu parmesan, pentru un plus de aroma.
Crochete cu dovlecei – tot ce trebuie sa stii despre reteta:
- Pentru aceasta reteta poti folosi dovlecei romanesti, cei pe care ii gasim pe perioada verii la orice magazin, piata, taraba, dar si zucchini (dovleceii cu coaja mai inchisa la culoare si un gust aparte, mai intens decat al dovleceilor simpli) sau chiar vinete.
- Daca folosim vinete, procedam la fel: le taim in felii subtiri, le saram, le lasam sa se scurga foarte bine in sita, cu o greutate desupra, pentru a elimina toata apa in exces.
- Pentru o combinatie de gusturi, dar si consistenta, poti adauga in compozitie si un cartof crud, dat pe razatoarea mare si apoi scurs foarte bine de apa intr-o sita sau un tifon.
- Pentru cele mai bune rezultate, crochetele cu dovlecei se prajesc in baie de ulei, la foc mediu spre mic. Astfel ne asiguram ca s-au copt si la interior, nu doar ca sunt rumenite la exterior.
- Alaturi de parmesan, puteti adauga in compozitie si telemea sau cascaval dat pe razatoarea mica, dar si boabe de mazare, porumb, morcov dat pe razatoare.
- Aluatul trebuie sa fie mai consistent decat cel pentru clatite, asa ca adaugati apa treptat, putin cate putin, pana ajungeti la consistenta perfecta!
Ingrediente pentru 10 bucati Crochete cu dovlecei:
- 3 dovlecei mici / zucchini
- 2 oua mari
- 250g faina Castello
- 100g Grana Padano Lovilio
- 100-150ml apa
- sare Castello
- piper Kania
- Ulei Vita D’Or pentru prajit
Toate ingredientele pentru reteta de Crochete cu dovlecie le gasiti in magazinele Lidl 🖤
Mai intai ne ocupam de dovlecei: ii taiem felii de 2-3mm grosime. Ii asezam intr-o sita, ii saram foarte bine. Punem peste ei o farfurie si o greutate (cum ar fi un bol cu apa) si ii lasam asa minim 30 minute, pana nu mai lasa lichid.
Intre timp, pregatim aluatul: amestecam faina, ouale, Grana Padano (sau parmesan), sare si piper dupa gust. Adaugam treptat apa, pana avem o compozitie omogena, vascoasa.
Punem dovleceii bine scursi de apa peste aluat, amestecam bine. Intr-o tigaie incapatoare incingem uleiul. Punem cate o 1-2 linguri de compozitie pentru fiecare crocheta. O prajim la foc mediu spre mic, pana e bine rumenita pe ambele parti. E important sa prajim crochetele la foc mic, pentru a se coace bine si la interior. Le scoatem apoi pe hartie de bucatarie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Asa cum v-am promis, reteta de Crochete cu dovlecei este foarte simplu de preparat si se preteaza excelent pentru vara!
- Merge perfect alaturi de o salata de rosii sau e cruditati.
- Poate fi o masa principala sau o garniture alaturi de cartofi la cuptor, porumb fiert, orez.
- Crochetele stau foarte bine la frigider, 2-3 zile, in casserole inchise ermetic.
- Se transporta usor in excursii si oriunde vreti sa le duceti cu voi in concediu!
- Sunt metoda perfecta prin care cei mici sa consume dovlecei.
Sa va fie de cel mai bine!