Hei hei hei, Gospo-Ghiocei…asteptarea a luat sfarsit! Azi, in prag de Paste va aduc doua vesti super faine: am pentru voi CEA MAI SIMPLA RETETA DE COZONAC si…seria noua din Game of Thrones e in sfarsit aici, pe HBO si HBO GO!
De ce “Cea mai simpla reteta de cozonac?”
Pentru ca este un fel de mit in randul tuturor gospodinelor ca e foarte greu sa faci cozonac! Poate din cauza aluatului dospit? Poate pentru ca am auzit atat de mult povestiri nemuritoare despre drojdia care, daca nu e ultra-proaspata si folosita ultra-corect ne va strica tot aluatul?
Sau am ramas cu imaginea bunicilor noastre, care framantau un aluat de cozonac intr-un vas imens, din 1-2 kilograme de faina, de abia mai puteau respire la final? Si finalul era muuuult mai tarziu (ca in serialele cu multe serii), cand aluatul trebuia lovit de masa, framantat si re-framantat pentru un cozonac pufos. Eu cred ca vorba doar de o “urzeala a cozonacilor”, pentru ca, folosind reteta noastra de azi, cunoscuta drept “Cea mai simpla reteta de cozonac”, ORICINE poate avea pe masa de Paste un cozonac delicios, facut in casa, cu efort minim si fara nicio sansa de esec!
Tot ce trebuie sa stii despre “Cea mai simpla reteta de cozonac”
- Poti framanta aluatul cu mana, cu mixerul (atasand paletele in forma de spirala), cu robotul de bucatarie sau in masina de paine (folosind functia pentru aluat, cu dospire inclusa).
- Folosim 10g drojdie uscata sau 25g drojdie proaspata, pe care o amestecam cu lapte si zahar. Pentru incepatori, drojdia uscata este perfecta: o gasim oriunde, nu trebuie sa o dizolvam inainte de folosire, functioneaza de fiecare data!
- Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul. Este de preferat sa dospim aluatul intr-un loc caldut si uscat. Locul perfect? Cuptorul! Punem aluatul in cuptorul inchis si cu becul aprins: usa cuptorului fiind inchisa etans, temperatura este constanta, iar becul din cuptor ofera caldura necesara. Astfel in mai putin de 2 ore, aluatul isi va dubla volumul si va fi pregatit pentru pasii urmatori!
- Nu vrei sa coci cozonacul in aceeasi zi in care ai facut aluatul? Afla ca acest aluat poate fi dospit si la rece! Acoperi vasul cu folie alimentara si il poti pastra pana la 2 zile in frigider inainte de coacere. Vei vedea ca dospeste la rece si, cand vrei sa faci cozonacul, aluatul te astepta cuminte in frigider!
- Secretul pentru “cea mai simpla reteta de cozonac”? Impaturam aluatul de mai multe ori inainte de a-l pune in tava. Astfel, incorporam mult aer in compozitie si aluatul creste frumos.
Daca eu va aduc reteta de cozonac, Telekom va aduce oferta de Paste! Iti place Game of Thrones? Atunci vei fi mega-bucuros sa stii ca de Paste ai Pachetul Telekom Complet – mobil cu bonus Net Nelimitat 4G, Internet fix de mare viteza si televiziune, cu HBO si HBO GO incluse pana la finalul anului – la doar 15 euro / luna. Acum ai oricand la indemana Game of Thrones/Urzeala tronurilor pe HBO si HBO GO si net nelimitat.
Acum va stii cele doua vesti bune, te invit sa apesi PLAY in fereastra de mai jos pentru CEA MAI SIMPLA RETETA DE COZONAC! In plus, impreuna cu Telekom, te invitam la concurs:
- Lasa un comentariu la reteta de cozonac pe Facebook Telekom (apasa AICI) si posteaza fotografia cozonacului de Paste pregatit de tine.
sau
- Posteaza cozonacul tau pe Instagram (apasa AICI), seteaza-ti profilul public si foloseste #EasterTelekom pentru a intra in concurs.
Te asteapta premii foarte faine: 15 jocuri boardgame Game of Thrones: Tronul de fier sau 15 halbe Tronul de Fier – Game of Thrones.
Cea mai simpla reteta de cozonac – Ingrediente pentru 1 cozonac:
- 200ml lapte caldut
- 30ml ulei / 30g unt topit
- 1 ou mare
- 100g zahar tos
- 10g drojdie uscata
- 500g faina
- 100ml smantana dulce pentru frisca
- un galbenus de ou pentru uns
- 500g cubulete de rahat pentru umplutura
Apasa PLAY mai jos pentru CEA MAI SIMPLA RETETA DE COZONAC!!!
Mi-a placut ideea impaturirii multiple si a bilelor asezate una langa alta. O sa incerc si eu.
dar am o intrebare: unde ai gasit planseta pe care ai lucrat?
Am una veche de la mama si as vrea un noua.
Ma bucur ca iti place reteta. Iti spun sincer ca nici nu imi mai amintesc de unde e. O am de ceva vreme buna.
Hristos a inviat!
Ieri am facut cozonacul si a iesit super bun si la aspect si la gust, multumesc mult de reteta si indicatii! Nu aveam rahat dar am pus coji de fructe confiate din Lidl, iar bilele de aluat in forma rotunda de guguluf si a iesit frumos. O sa repet reteta curand:))
Ma bucur mult ca ti-a placut!