Dorada cu fenicul si vin….daca va asteptati sa incep reteta de azi cu deja clasicul “dragi Gospo-Dive, azi pregatim impreuna…” am o supriza pentru voi! Azi gateste Sergiu pentru noi o reteta care nu doar ca este delicioasa, dar arata WOW! Se vede cu ochiul liber ca Domnul Don gateste mult, gateste bine si mereu incearca retete noi, pe care e tare bucuros sa le impartaseasca aici, in casuta noastra Teo’s Kitchen.
In reteta de Dorada cu fenicul si vin, a folosit 2 din ingredientele lui favorite: vinul si feniculul. Chiar daca nu sunt cel mai mare fan fenicul, de data asta am mancat TOT din farfurie! A mancat si Sergiu, pentru care pestele nu e prima optiune cand vine vorba de carne. Deci, pot sa va promit cu mana pe boneta de gospo: reteta de Dorada cu fenicul si vin chiar va fi pe gustul tuturor! Iar plating-ul (sau aranjarea in farfurie, ca noi n-am fost la Master Chef si vorbim pe intelesul tuturor) face reteta de Dorada cu fenicul si vin si mai speciala!
Dorada cu fenicul si vin – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Este o reteta care se pregateste foarte repede, o puteti incropi in mai putin de 45 de minute, cand va intoarceti seara de la birou, pentru o cina speciala, usoara, care te incanta fara sa te simti prea-plin la final.
- La capitolul peste, puteti folosi orice tip de peste file. Daca nu stiti sa filetati pestele nu este nicio problema: in magazinele mari, la raionul de peste, puteti cumpara pestele intreg care apoi este filetat in fata voastra. Ce peste mai puteti folosi? Cod, pangasius, file de pastrav, crap si, deigur, somon.
- Feniculul, pe care poate l-ati ocolit pana acum pentru ca nu ati stiut cum sa il gatiti, va deveni de acum prietenul vostru! Crud are un gust mentolat, asemanator cu anasonul, insa mult mai dulce. De altfel, fructele de fenicul se numesc si fructe de anason dulce. Cum il gatim? Taiem toata partea verde si folosim doar partea alba. Se poate manca si crud, in salate dar eu il prefer tras la tigaie, pe grill sau la cuptor, pentru ca se diminueaza foarte mult din gustul mentolat.
- Sosul de vin este delicios! Nu simtim alcoolul, desigur, pentru ca se evapora prin gatire, dar ramane aroma deosebita, care in combinatie cu sucul de portocale si feniculul, ne ofera un sos delicios, numai bun pentru paine prajita!
- La capitolul garnitura, feliutele de paine prajita reprezinta o optiune excelenta. Dar, la fel de bine, merge un orez natur sau un orez prajit, o mamaliga cremoasa, facuta cu putina apa sim ai mult lapte, in care aruncati la final un cubulet de unt. Cartofi natur, piure sau piure de legume (merge super un piure de mazare) sunt la fel, optiuni foarte bune pentru garnitula langa Dorada cu fenicul si vin.
Vinul rose Beciul Domnesc – o alegere excelenta pentru reteta de Dorada cu fenicul si vin
Vinul rose de la Beciul Domnesc este un vin demisec, plin de prospetime (mai ales daca il bem la temperatura recomandata de 8-10⁰C) si arome! Grapefruit roz si trandafiri sunt doar cateva din notele care ii dau complexitatea. Este ideal alaturi de aperitive, salate si, bineinteles, paste si fructe de mare. Iar eu, ca o gospo-diva care mereu se gandeste la dulciuri, va recomand sa il incercati si alaturi de un desert racoros de vara, cum este un tiramisu cu fructe!
Ingrediente pentru 2 portii Dorada cu fenicul si vin:
- un fenicul mare
- 2 bucati file Dorada (de la un peste mare)
- 50g unt
- 2 linguri ulei de masline
- 70ml suc proaspat de portocala (de 2 portocale)
- 50ml vin rose Beciul Domnesc
- sare, piper dupa gust
- 2 linguri ierburi aromatice (in functie de preferinte)
Pentru modul de preparare al retetei de Dorada cu fenicul si vin, apasati PLAY in fereastra de mai jos! Urmariti reteta video, pregatita de Domnul Don cu mareeee drag pentru voi!