Fidea cu lapte – gustul copilariei, nostalgie, dor de bunici, dor de zilele in care singura noastra grija era sa iesim cat mai repede afara, unde ne astepta o ceata de copii. Azi facem impreuna varianta mea de Fidea cu lapte – o fidea cu lapte la cuptor, care porneste de la reteta clasica a lui Buni (si sunt sigura ca si a mamelor si bunicilor vostre) si se transforma intr-o delicioasa Budinca de fidea!
Fidea cu lapte la cuptor – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Secretul pentru ca fideaua cu lapte sa fie cremoasa este sa fierbem fideaua direct in lapte. Amidonul din paste va ingrosa laptele si la final totul va fi cremos, perfect pentru a fi dat la cuptor.
- Este foarte important sa fierbem laptele la foc foarte mic, pentru ca da foarte usor in foc si se poate afuma la fel de usor. Deci: flacara mica si amestecam des.
- La capitolul lapte, este important sa folosimt lapte gras, integral, de min 3.5% grasime pentru cele mai „cremoase” rezultate.
- La capitolul „arome” si „ce mai punem in fideaua cu lapte”, puteti folosi esenta de vanilie sau de rom, coaja de lamaie sau portocala, stafide, nuci, merisoare. Puteti indulci fie cu zahar fie cu miere, dar nu renuntati la zaharul brun pe care il presarati peste fidea inainte de a o da la cuptor. Datorita lui, fideaua se caramlelizeaza frumos si are un plus de aroma.
Fidea cu lapte la cuptor – Fideaua cu 8 oua de la Paste Baneasa
- Stiti deja ca iubesc toata gama de Paste cu 8 oua de la Baneasa. Contin ou lichid si grau de cea mai buna calitate, au o culoarea minunata si exact gustul de casa al taiteilor pe care ii facea Buni Sia cand eram mici.
- Pastele cu 8 oua vin intr-o gama foarte variata, de la fidea cuiburi pana la taietei de grosime medie sau taietei lati si pana la fideaua scurta cu 8 oua.
- Este o fidea foarte fina si foarte aromata, cu gust deosebit de ou, exact ca fideaua de casa.
- Putem fierbe fideaua cuiburi sau o putem farmita in maini inainte de fierbere, in functie de reteta si de rezultatul pe care ne dorim sa il obtinem la final.
Alte retete cu paste cu 8 oua pe care TREBUIE sa le incerci?
- Ciorba de potroace cu fidea
- Supa de gaina cu fidea
- Ciorba de rosii cu fidea
- Ciorba de pui cu taitei
- Taitei cu nuca si zahar
- Taitei cu varza
- Taitei cu branza ca in Ardeal
- Budinca de taitei cu branza dulce
- Cataif cu fidea si mozzarella
- Ciorba de iarna cu fidea
Fidea cu lapte la cuptor, ingrediente pentru 8-10 portii:
- 1 litru lapte
- 200g fidea cuiburi cu 8 oua
- 100g zahar tos
- 50g stafide
- 2 linguri zahar brun
- coaja de la o lamaie
- vanilie dupa gust
Punem laptele la fiert. Cand incepe sa fiarba, tragem de pe foc. Punem zaharul tos, coaja de lamaie, stafidele, vanilia. Amstecam pana zaharul e topit.
Punem apoi fideaua, cuiburi sau farmitata, in functie de preferinta. Pentru reteta de fidea cu lapte la cuptor, este ok oricum. Amestecam foarte foarte bine si punem din nou la fiert, la foc foarte mic. Fierbem totul 10 minute sau pana avem o consistenta foarte cremoasa.
Mutam fideaua cu lapte intr-o tava sau un vas termorezistent cu dimensiunea de 10x20cm. Pudram cu zahar brun. Dam la cuptor 20-25 minute la 180°C sau pana fideaua este bine legata si zaharul brun este rumenit. Lasam sa se raceasca putin inainte de feliere.
Cu cat sta mai mult si este mai rece, fideaua cu lapte se va felia mai usor. Este la fel de buna si rece, dupa ce a stat cateva zile la frigider, este delicioasa si fierbinte, imediat ce a fost scoasa din cuptor, alaturi de un glob de ingheteta. Sa va fie de cel mai bine!
Excelentă rețeta, și rapidă și gustoasă!
Mulțumim Teo! 🙂
Cu mare mare drag!