Arancini sau chiftelute de orez este o reteta perfecta pentru masa de Revelion! Arancini sunt crocante la exterior si cremoase in interior. Au chiar si o mica surpriza: un miez super-cremos din branza! Reteta de Arancini sau chiftelute de orez se pregateste foarte usor in varianta pe care vi-o prezint eu azi.
In mod traditional, Arancini se pregatesc din risotto. Puteti pregati un risotto simplu, sau una din retetele pe care le gasiti pe blog, AICI. O data pregatit, risotto se lasa la racit, apoi se modeleaza chiftelutele, se dau prin pesmet si se prajesc in baie de ulei. Numele lor – “arancini” – inseamna “portocale mici” si se refera la forma si culoarea finala a chitelutelor de orez.
Noi pregatim azi o varinta rapida de Arancini: nu facem un risotto propriu-zis, ci un amestec de orez, branza si condimente. Astfel, scurtam semnificativ timpul de preparare, iar rezultatul este delicios! Pentru o crusta ultra-mega crocanta, folosim pesmetul Panko de la Paste Baneasa.
Ce trebuie sa stii despre pesmetul Panko:
- panko este un pesmet specific japonez, folosit pentru preparatele prajite in baie de ulei, cum este tonkatsu.
- diferenta dintre pesmetul obisnuit si panko, este faptul ca panko este facut din paine fara coaja. Painea pentru panko este macinata mare, in fulgi foarte aerati, care dau preparatelor prajite o crusta usoara si foarte crocanta.
- crusta din panko ramane crocanta pentru mai mult timp decat crusta din pesmet traditional pentru ca nu absoarbe la fel de multa grasime.
Arancini sau chiftelute de orez este o reteta perfecta pentru masa de Revelion!
- sunt alternativa perfecta pentru chiftelutele tradionale. Dupa toate preparatele pe baza de porc servite la Craciun, puteti aduce un aer proaspat pe masa de Revelion.
- puteti pune in mijlocul lor orice branza va place, de la cas de casa, asa cum am folosit eu si pana la mozzarella, care se topeste foarte frumos si se intinde la fiecare imbucatura.
- sunt la fel de bune si reci si calde, pot fi servite individual ca finger food dar si alaturi de o garnitura, cum ar fi piure de cartofi sau pastarnac dar si alaturi de o salata.
Ingrediente pentru 15-20 bucati Arancini – chiftelute de orez
- 4 cani de orez fiert (masuram orezul dupa ce e fiert, NU crud)
- 100g parmesan dat pe razatoare
- 4 oua
- sare, piper, praf de usturoi, oregano, busuioc, cimbru dupa gust
- 20 cuburi de branza
- 180g panko Baneasa
- 500ml ulei pentru prajit
Fierbem orezul in apa cu putina sare, dupa instructiunile de pe ambalaj, apoi il scurgem foarte bine, fara a-l clati cu apa. Punem orezul intr-un bol si il amestecam cu 2 oua, parmesanul, condimentele. Lucram cu mainile ude: luam din compozitie, apasam bine orezul pentru a sta legat, il aplatizam, punem cate un cubulet de branza, apoi modelam chiftelutele. Dam fiecare chifteluta de orez prin oua batut, apoi prin panko, astfel incat sa faca o crusta uniforma.
O data trecute prin panko, lasam chiftelutele de orez sa se odiheasca o jumatate de ora. Le prajim in baie de ulei pana sunt frumos rumenite. Le scoatem pe hartie de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.
Arancini sunt gata si abia asteapta sa ajunga pe masa voastra! V-am spus ca se pregatesc usor, nu? Panko de la Paste Baneasa, in cutie albastra ca sa fie usor de recunoscut, il gasiti in rafturile hypermarket-urilor si va promit ca veti fi super-incantate de crusta crocanta si super-aurie pe care o obtineti cu ajutorul lui 🙂
Sa va fie de cel mai bine si spor la pregatirile pentru Anul Nou!
Bună, Teo. Ce sos ai recomanda pt. chiftelele acestea? Mersi.
Salut, Luiza! Un sos de rosii aromat cu busuioc ar merge de minune.
Bună!
Merg facute la cuptor?
O zi frumoasă!
Salut, Andreea! Da, merg si la cuptor, dar la o temperatura mare si cuptorul foarte bine preincalzit.