Aperitiv cald – Ricotta la cuptor

In pregatirile pentru Craciun, am apelat la toata, dar TOATA carnea de porc posibila. Ceea ce este perfect de inteles, fiind pana la urma 300% ardeleanca. Jumari, caltabos, carnat, toba, sarmale, jambon, afumaturi peste afumaturi. Repet, perfect normal! La noi in comuna, daca nu le ai toate astea pe masa, ai toate sansele sa NU vina Craciunul! 🙂 Dar imediat dupa ce trec cele 3 zile de Craciun si ne indreptam spre masa de Revelion, ceva ceva trebuie sa se schimbe. Asa a aparut aperitivul de azi, reteta de Ricotta la cuptor.

ricotta la cuptor
Ricotta la cuptor – un aperitiv cald perfect pe mesele de sarbatoare dar si zi de zi

Ricotta sau branza recoapta este o branza proaspata, foarte alba si foarte cremoasa, cu un continut scazut de grasimi si originara, desigur, din Italia. De ce se numeste “branza recoapta”? Pentru ca se obtine prin tratarea termica a zerului ramas de la producerea altor tipuri de branza, dupa separarea zerului de lapte. Incalzirea zerului se face pana la 80-90°C, folosind uneori acidul citric (zeama de lamaie) pentru a ajuta ricotta sa se coaguleze. Este apoi adunata cu o spumiera si lasata la scurs in formele specifice.

ricotta la cuptor
In bucataria romaneasca, avem si noi “ricotta noastra”. Corespondetul pentru ricotta este urda, obtinuta la fel, din zerul ramas de la producerea casului. Urda si ricotta sunt diferita insa ca si gust – ricotta e mai dulceaga, dar difera si consisenta. Ricotta vine intr-o sumedenie de variante, in functie de laptele din care este produsa, daca este dulce sau sarata, data la cuptor pentru a avea o culoarea aramie sau afumata (ricotta affumicata). In magazinele Lidl gasim ricotta din lapte de vaca, cu un gust neutru, usor dulceag. Asta o face potrivita pentru preparate dulci sau sarate. In combinatie cu spanacul si usturoiul, ricotta devine o umplutura clasica pentru lasagna, cannelloni, clatite. Noi o folosim azi pentru Ricotta la cuptor, un aperitiv care se pregateste in mai putin de 15 minute.

ricotta la cuptor
Tot ce trebuie sa stii despre reteta de Ricotta la cuptor

• varianta prezentata de mine este cea mai light dintre variantele ale retetei. O puteti transforma intr-un soufflé de ricotta, adaugand 3 oua. Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu branza, albusurile le batem spuma cu un praf de sare. La final, cand amestecam toate ingredientele, punem sis puma de albusuri, pe care o incorporam usor cu spatula, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Coacem 25-30 minute la 180°C, sau pana soufflé-ul se umfla si se rumeneste usor.
• puteti adauga in compotiei ierburi aromatoce tocate marunt, in functie de preferinte.
• pentru un plus de gust, puteti adauga in compoiztie mia multe tipuri de branza: parmesan, cascaval, telemea, toate date pe razatoare.
• eu am ales varianta cea mai light pentru un plus de gust cu minim de calorii.

Incearca si reteta de LASAGNA SUPER-RAPIDA CU RICOTTA! (click pe titlu pentru a accesa reteta).

ricotta la cuptor

Ingrediente pentru 6-8 portii de Ricotta la cuptor:

  • 500g ricotta Lovilio
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 1-2 fire ceapa verde
  • 3 linguri ulei de masline Deluxe
  • piper Kania
  • sare Castello

ricotta la cuptor

Scurgem bine ricotta si o pasam cu furculita. Adaugam ceapa tocata fin, 2 linguri lei de msline, coaja si sucul de lamaie, sare si piper dupa gust.

ricotta la cuptor

Le amestecam foarte bine, pe punem intr-un vas termorezistent. Stropim cu putin ulei de masline. Dam la cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15 minute. Gata!

ricotta la cuptor

Puteti servi ricotta la cuptor alaturi de grisine, biscuiti sarati de tip crackers, paine prajita, crostini. Sa va fie de cel mai bine si o masa de Revelion boagata si bine-aleasa va doresc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.