A trecut masa de Craciun si, incet-incet, in tihna si cu voie buna, incep pregatirile pentru masa festiva de Revelion. Este si momentul in care, pe langa bucate alese, majoritatea omuletilor isi pregatesc rezolutiile pentru noul an. Daca una din rezolutiile voastre pentru 2018 este sa mancati mai sanatos, sa va alegeti cu grija ingredientele si in general produsele pe care le puneti in cos, articolul de azi este pentru voi 🙂
V-am mai povestit despre produsele traditionale crud-uscate maturate in Salina Turda sau “SALINATE” in articolul Platou cold-cuts. Imi pastrez aceeasi parere despre Salinate, o gama unica in Romania de specialitati de porc curd – uscate, maturate prin metode traditionale, in mediul special din galeriile din Salina Turda, o salina atat de apreciata pentru beneficiile ei. Despre aceste produse deosebite, care sunt permanent pe lista mea de cumparaturi de cand le-am descoperit, va invit sa aflati mai multe in filmuletul de mai jos 🙂
Acum gasiti Salinatele si in magazinul meu de suflet, LIDL!
Da da, de acum gasiti produsele traditionale crud-uscate Salinate si in magazinele Lidl! In gama de Salinate gasiti piept de porc, cotlet, pulpa si ceafa, in functie de retetele pe care doriti sa pregatiti.
Idei de aperitive reci cu salinate
Masa de Revelion parca nu e masa de Sarbatoare daca nu are si cateva aperitive. Asa e regula nescrisa a gospodinelor: trebuie sa fie minim 2-3- 4 aperitive ca sa ne simtim implinite. Azi vrea sau va prezint 3 retete simple, rapide dar foarte savuroase, in prepararea carora folosim produsele traditionale salinate.
Idei de aperitive reci – Rulouri cu crema de branza
Aceste rulouri vor face senzatie pentru ca au un gust impecabil: cotletul de porc Salinate maturat in Salina Turda si o crema foarte fina, pe baza de gorgonzola, mascarpone, nuci si spanac.
Ingrediente pentru 20-25 Rulouri cu crema de branza
- 200g gorgonzola
- 50g mascarpone
- 30g spanac verde
- 50g nuci
- 180g (2 pachete) cotlet de porc din gama Salinate
Punem toate ingredientele pentru umplutura in blender si le mixam pana avem o crema fina. Punem crema intr-un pos si umplem rulourile. Nu trebuie o cantitate foarte mare de crema de branza, pentru a simtit si gustul special al cotletului maturat.
Rulourile se pastreaza foarte bine 3-4 zile la frigider, deci le puteti pregati din timp pentru masa de Revelion. Luca si prietenii lui le-au incercat de Craciun si au fost foarte incantati, deci Salinatele sunt si pe gustul copiilor!
Idei de aperitive reci – Rulouri crocante
Vrei sa impresionezi musafirii? Incearca reteta de rulouri crocante, care se pregatesc cat aispune “salinate” si pe care le poti aseza pe un platou sub forma de bradut festiv pentru un plus de wow!
Poti folosi aluat pentru tarte (pate brisee) facut in casa, dupa reteta de AICI (clik pentru a accesa reteta) sau il poti cumpara. Poti folosi pesto, crema de branza, pate de masline sau cascaval dat pe razatoare. La capitolul Salinate, eu am ales sa folosesc piept de porc, dar oricare din produsele din gama sunt potrivite pentru aceasta reteta.
Ingrediente pentru 18-20 Rulouri crocante:
Intindem aluatul pentru tarta direct pe hartie de copt, intr-un dreptunghi de 25x30cm. Ungem cu un strat subtire de pesto. Punem feliile de Salinate una langa cealalta, astfel incat aproape sa nu se vada aluatul. Rulam foarte strans.
Taiem ruloul de aluat in felii de 1.5cm grosime. Le asezam in tava, pe hartie de copt. Coacem rulourile 25-30 min in cuptorul incins la 200°C.
Pentru un plus de savoare, puteti unge rulourile cu ou batut inainte de a le da la cuptor si puteti presara peste ele seminte de susan sau mac. Eu am preferat sa las rulourile cat mai simple, astfel incat sa se vada frumos in bradulet. Cand au fost fierbinti, le-am pulverizat cu ulei de masline cu busuioc.
Idei de aperitive reci – Salata de iarna
Dupa toate preparatele grele de la Craciun, pe masa de Revelion merge perfect o salata usoara si delicioasa. Salata de iarna pe care vi-o propun azi este o alaturare inedita de ingrediente: zucchini cruzi, mere, salinate, mix de salata si un dressing simplu de ulei de masline, miere, zeama de lamaie, sare si piper.
Salata de iarna cu Salinate este o salata dulce-acrisoara, crocanta, satioasa si totusi usurica pentru digestie. Poate fi un fel principal sau o garnitura, in functie de preferintele voastre.
Ce trebuie sa faceti? Alegeti 2 zucchini proaspeti, ii taiati in jumatate, le scoateti partea de seminte cu ajutorul unei linguri, apoi ii dati pe razatoarea mare. Este foarte important sa indepartati partea de seminte, care are foarte multa apa.
Apoi adaugati si restul ingredientelor: un mar rosu taiat felii subtiri, mixul de salata preferat si oricare din produsele traditionale din gama Salinate. Rezulta o salata delicioasa, colorata si mai ales sanatoasa.
Salinatele sunt foarte versatile, le puteti consuma ca atare, ca ingrediente in retete deosebite, bucurandu-va de fiecare data de calitatea lor exceptionala. Sunt produse naturale, sanatoase, pe care vi le recomand din tot sufletu-mi de gospo.
Sper ca v-au fost utile cele 3 retete de azi si va doresc o masa de Revelion imbelsugata nu doar cu bucate, ci si cu sperante, planuri de viitor si credinta ca urmeaza un an mai bun pentru noi toti 🙂 Sa va fie de cel mai bine!