Craciunul in familie

Cred ca filmele americane ne-au inoculat prea mult ideea ca decembrie este luna cadourilor si Craciunul este despre a fi cat mai generos in daruri. Pentru noi, romanii, cu mine in frunte, Craciunul inseamna FAMILIE. Toate pregatirile, toata forfota, toate bolurile de racituri si salata boeuf? Rostul lor este sa ne aduca pe toti impreuna, in seara aceea speciala de Ajun, la masa de pranz din ziua de Craciun. Asta inseamna decembrie pentru mine: pregatirile pentru momentul magic in care ne bucuram toti impreuna. Momentul in care raman la o parte orice neintelegeri si toata familia sta in jurul bucatelor alese, pregatite cu atat de mult suflet si, cum spunem noi in Ardeal, cu “atata truda”!

craciunul in familie

Craciunul in familie sau cum ne organiza Buni Sia pe toti!

In familia mea, despre care v-am povestit tat de mult de-a lungul timpului, pregatirile pentru Craciun incepeau inca din primele zile din decembrie, cand se taia porcul. Taiatul porcului marca inceputul mesei pentru Craciun: vrei o bucatica de caltabos? Nu se poate, e pentru Craciun! Ai vrea o ceafa la gratar? Nu se poate, e pentru garnita. Dar nimeni nu se supara, pentru ca venea si seara aceea MAGICA. In care toate erau asezate frumos pe masa, pe fata de masa apretata cu atata drag de Buni.

Apoi, in saptamana dinainte de 25 decembrie, incepea cu adeavarat forfota cea mai cea. Se incepea cu biscutii, fursecurile si prajiturile care se puteau pregati din timp. Buni avea un accesoriu pe care il punea la masina de tocat carne si pe acolo ieseau CEI MAI BUNI biscuiti spritati din Univers! Sau cel putin din universul nostru! Teoria lui Buni Sia? “Cu cat stau mai mult, cu atata-s mai buni!”. Deci nu, nu aveam voie sa ne atingem de biscuitii ei pana la Craciun. In aceasi categorie intrau Nucile cu crema. Da, cele care se coc in forma de fonta, pe flacara de la aragaz. In fiecare an, porneam cu totii in “operatiunea nucile” cu tot entuziasmul din lume. Apoi, dupa aproximativ 4 ore de copt, taiat marginile nucilor, iar copt si iar nivelat margini, noi capitulam. O paraseam pe Buni in bucatarie si radeam infundat cand o auzeam din camera “no lasa, ca-I ultimu’ an in care eu mai fac asa ceva!”. Radeam pentru ca stiam ca le va face si anul urmator si urmatorul si…le face pana in ziua de azi.

craciunul in familie

In 23 decembrie se intra cu adevarat in priza: raciturile si gaina. Operatiunea gaina se desfasura in mai multe faze, pe care le savuram din tot sufletul. Gaina era fiarta in kucta (oala sub presiune) cu toate legumele din lume. Sau cel putin asa mi se parea mie. Apoi era scursa supa cu mare mare mare atentie. Se faceau taieteii de casa, care, desigur, erau pusi la uscat pe ziar, pe masuta de cafea, langa calorifer. Treaba noastra? Ni se inmanau cele doua cutitase speciale facute de bunicul meu pentru noi si instructiunile precise “vezi de degete!” ne spunea Bubu si “Se taie marunt-marunt-marunt”, Buni.

craciunul in familie

Noi taiam zarzavatul,legumele si carnea de gaina pentru Salata Boeuf. Desigur ca in Ardeal Salata Boeuf se face cu gaina si cu nu vita, ce fel de intrebari sunt astea? 🙂 Si daca ne pufnea rasul in timpul operatiunilor? “Razi, ca poate nu-i mai primi!” ne spunea Buni peste umar. Dar stiam ca nu conteaza cat de marunt taiem zarzavaturile, oricum primim de toate. Numai sa vina 24 decembrie! Si asa, era gata si “problema gainii”: levese cu taietei de casa, supa clasica de Craciun, salata Boeuf din zarzavatul si carnea de la supa. Pentru ca numai bunicile noastre reuseau, cu putinele ingrediente pe care le aveau la indemana, sa faca 3 feluri de mancare dintr-o jumatate de gaina.

craciunul in familie

Da, stiu ca pare foarte multa mancare si foarte multa munca. Asa si este. Dar faptul ca le faceam pe toate impreuna, ne aducea mai aproape de spiritul Sarbatorilor si simteam cu adevarat ca urmeaza o zi speciala. Fiecare avea rolurile bine stabilite si mancarea pentru masa de Craciun a fost tratata mereu cu seriozitate si respect.

Pentru unele lucruri facem compromisuri cu drag, mâncarea nu este unul dintre ele!

Stiu ca suntem gospodine moderne si ca e mult mai simplu sa cumparam totul si doar sa le aranjam pe masa. Dar pregatirile pentru Craciun au un farmec aparte si sufletul pe care il punem in pregatirea bucatelor se simte in fiecare preparat. Totul incepe de la ingredientele pe care le alegem. Aceeasi grija pentru ceea ce punem in farfurie o are si Unisol. Uleiul Unisol este un ulei de prima presa, cu o aroma deosebita. Pentru ca Unisol selectioneaza cu mare atentie semintele de floarea soarelui si le preseaza o singura data, pentru un ulei de cea mai buna calitate. Numa’ bun pentru Cornulete de casa cu rahat, pentru maioneza de casa care innobileaza aperitivele de Sarbatoare: salata de vinete, Salata Boeuf, Salata de pastai, oua umplute.

craciunul in familie

Craciunul in familie – o masa cu adevarat “facuta in casa”.

Si eu, la fel ca voi, am un stil de viata modern, agitat, in care ziua de munca incepe devreme si se termina mult prea tarziu. Stiu cum e sa te simti mereu in criza de timp, sa ai impresia ca nu iti ajunge ziua sa faci tot ce ar trebui sau ce ti-ai dori. Dar mai cred cu tarie ca, daca trebuie cu adevarat sa daruim ceva in decembrie, este timpul, grija si dedicarea noastra pentru o masa de Craciun cu adevarat “facuta in casa”. Si azi, in 2017, Craciunul in familia noastra este la fel de bine organizat. Buni, mama si cu mine avem fiecare sectiunea ei: Buni raciturile, sarmalele si friptura. Mama aperitivele si garniturile, iar eu sunt sefa sectorului prajituri. Iar Luca? Ajuta cu absolut tot, cu o implicare si o darurire de care suntem mandre toate 3.

Alaturi de prietenii mei de la Unisol, va dorim un Craciun in famile minunat, cu bucate alese, veselie si tihna in suflete!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.