Azi gatim impreuna reteta de Mamaliga cu branza la cuptor 🙂 Eu, Teodora, si cu siguranta si foarte multi dintre voi, am crescut cu mamaliga cu branza. Era mancarea mea preferata cand eram mica si a ramas pana in ziua de azi unul din preparatele pe care nu l-as refuza niciodata. In Ardeal, mamaliga cu branza este o institutie. Nu va mint si nu exagerez! In fiecare zona mamaliga se face altfel: la Buni la Aschileu se face o mamaliga mai moale, numa’ buna pentru mamaliga in straturi. La Bubu in Poarta, Mures, mamaliga se facea mai tare si se taia cu fir de ata.
Eu insa am crescut cu mamaliga facuta de Buni: mamaliga fiarta in apa si lapte, apoi pusa in straturi cu branza framantata. Intre straturi? Desigur ca punea slaninuta prajita, ca orice ardelean cinstit. O reteta de mamaliga cu branza, smantana si afumatura, facuta exact ca in Ardeal gasiti AICI 🙂 Azi vreau sa va propun insa o altfel de reteta fata de cea clasica a lui Buni – Mamaliga cu branza la cuptor.
Tot ce trebuie sa stii despre malaiul pentru mamaliga rapida de la Paste Baneasa
- Il am mereu la indemana pentru ca se pregateste foarte usor si in timp record! Mamaliga e gata dupa 3 minute de fierbere, spre deosebire de mamaliga clasica, pe care trebuie s-o firbem si s-o fierbem si s-o firbem
- din malaiul pentru mamaliga rapida iese o mamaliga fina, cu atat mai gustoasa daca o fierbem in apa si lapte. Iar la final, mai ales daca servesc mamaliga ca si garnitura pentru tocanita sau papricas, pun la final si un cubulet de unt, pentru o mamaliga super cremoasa.
- malaiul rapid, pentru ca este foarte fin, este ideal si pentru deserturi. Eu il folosesc cu mare success la reteta de Malai dulce, una dintre cele mai incercate retete de prajitura de pe blog 🙂
- este obtinut din porumb de cea mai buna calitate, degerminat si atent selectionat.
- in gama de malai de la Paste Baneasa, alaturi de malaiul pentru mamaliga rapida, gasiti si malai superior si malai extra.
Tot ce trebuie sa stii despre reteta de Mamaliga cu branza la cuptor:
- desigur ca afumatura este optionala…dar efectiv n-am putut sa ma abtin! De asta nici nu vedeti cubuletele de bacon in poza cu ingredientele, pentru ca nu voiam sa pun afumatura. Da’ nu m-am putut rabda, vorba ardeleanului. Asa ca am prajit un pic de fleica afumata. Care, la fel de bine, putea fi si slaninuta. Va repet, e optionala afumatura dar…ardelenii inteleg de ce e musai sa fie pusa 🙂
- am folosit un amestec de branza de burduf, telemea de capra si smantana. Puteti folosi orice fel de branza va place, chiar si ricotta sau branza de vaci, pentru o varianta light a mamaligii cu branza. Adaugati insa si putina mozzarella razuita deasupra branzei de vaci, pentru a se gratina frumos.
- pentru o crusta frumoasa, folositi functia de gratinare a cuptorului, 3 minute pe grill la putere maxima.
- pentru un plus de aroma, puteti adauga si usturoi trecut prin presa in amestecul de branza.
Ingrediente pentru reteta de Mamaliga cu branza la cuptor:
- 500ml apa
- 500ml lapte gras (3.5% grasime)
- 250g malai pentru mamaliga rapida de la Paste Baneasa
- 500g branza de burduf
- 250g branza telemea
- 300g smantana
- sare si piper dupa gust
- 150g cubulete de bacon
- 2-3 fire ceapa verde
Pentru modul de preparare al retetei de Mamaliga cu branza la cuptor apasati PLAY in fereastra de mai jos.
ABONEAZA-TE LA CANALUL TEO’S KITCHEN pentru a nu pierde nicio reteta: http://bit.ly/2kN0JaT