Zilele de post la Aschileu, satul natal al lui Buni Sia, se invarteau in jurul acelorasi retete: fasole frecata cu pargaleala (adica fasole batuta cu ceapa prajita), mamaliga simpla, taitei cu varza (chiar va rog sa incercati reteta lui Buni de Taietei cu varza) si, bineinteles, taitei cu nuca! Da, Taitei cu nuca este o reteta foarte simpla, rapida, pe care noi nu o pregatim azi in varianta de post, ci intr-o varianta delicioasa, in varianta mea!
Reteta de Taitei cu nuca pe care v-o arat azi este adaptata gusturilor mele (de ardeleanca, asa cum ma stiti):
- Taiteii mei preferati – taitei cu 8 oua de la Paste Baneasa, care au exact gustul taiteilor de casa pregatiti de Buni cand eram mici. Preparati cu ingrediente atent alese: ou lichid si grau de cea mai buna calitate, taieteii Baneasa cu 8 oua au o consistenta ideala si gust deosebit. Pentru reteta de azi puteti folosi taitei cu 8 oua mai subtiri sau lati. Ambele variante sunt sub forma de cuiburi, pe care le puteti fierbe intregi pentru taitei lungi sau le puteti sfarma inainte de a le pune la fiert, pentru taitei scurti.
- Am ales sa folosesc miez de nuca macinata grosier si nu dat prin masina, pentru ca aroma de nuca sa se simta si mai bine. Inainte de a-l macina, prajim miezul de nuca intr-o tigaie, fara adaos de grasime. Aceast pas ne ajuta la intensificarea aromei.
- Am folosit unt topit pentru cremozitate, desi puteti folosi si ulei, untul adauga savoare.
- Tot pentru aroma, am folosit un praf de scortisoara. Puteti folosi si esenta de rom, in functie de gusturile vostre.
- Bineintele, Reteta de Taitei cu nuca nu era completa fara zahar sau “miere”, asa cum i se spune la Aschileu. Puteti folosi si zahar brun. Cantitatea de zahar, la fel ca si cea de nuca, sunt ajustabile in functie de preferinte.
Trebuie sa incercati reteta de azi daca ai avut bunici la tara, cu siguranta va trezeste amintiri placute, la fel ca mie! In ciuda faptului ca vorbim de combinatia nuca-zahar-scortisoara-rom, in Ardeal Reteta de Taitei cu nuca nu este considerata un desert, ci o masa principala 🙂
Ingrediente pentru 2 portii de Taitei cu nuca:
- 200g taitei cu 8 oua Baneasa
- 100g miez de nuca
- 50g unt
- 50g zahar tos
- un praf de scortisoara
Punem 2 litri de apa la fiert. Cand apa fierbe, adaugam putina sare si 200g taietei. Fierbem taieteii dupa instructiunile de pe ambalaj. In cazul taiteilor cu 8 oua, timpul de fierbere recomandat este de 5 minute. Cat timp fierb taiteii, rumenim putin miezul de nuca intr-o tigaie, apoi il macinam grosier. Daca doriti o textura mai fin, treceti miezul de nuca prin masina sau prin blender. Cand taiteii sunt fierti, ii scurgem din apa, fara a-i limpezi sub jet de apa rece. Intr-o tigaie incapatoare topim untul. Peste unt adaugam taiteii fierbinti, zaharul, nuca si scortisoara. Amestecam foarte bine.
Taiteii cu nuca se mananca fierbinti, mai ales daca folosim unt si nu ulei. Va promit ca sunt deliciosi! Daca i-ati mancat in copilarie ii veti redescoperi cu drag acum, iar daca nu sunteti inca familiarizati cu reteta, veti descoperi o adevarata comoara! Va recomand cu drag toata gama de paste cu 8 oua de la Baneasa. Eu le folosesc deja de un an si va invit sa incercati si voi retetele:
- Ciorba de rosii cu fidea
- Budinca de taitei cu branza dulce (Vargabeles)
- Taitei cu varza (Reteta lui Buni Sia)
- Taitei cu branza ca-n Ardeal (taitei lati cu branza burduf si slaninuta prajita)
Sa va fie de cel mai bine! Daca aveti inca bunici, bucurati-va de ei si de retete ca si cea de azi 🙂
Servus Teo! demult pofteam niște tăiței cu nucă. Azi mi-am făcut și tare buni au fost. A mâncat și cea mică cu poftă . Tare mă bucur că am dat peste blogul tău și mă inspir zilnic. Am încercat muuulte rețete, pe unele le-am mai adaptat, dar rezultatele au fost delicioase. Mulțumesc și spor în toate!
Servus, Carolina. Ma bucur ca v-a placut reteta si mai ales a fost pe placul celei mici. Iti multumesc si pentru cuvintele frumoase.